做左幾年ibank 你問我答

243 回覆
8 Like 8 Dislike
公司有咩福利?
好想知道巴打未入ibank前既technical level去到邊?或者你覺得應該possess幾多technical knowledge

基本accounting/finance
入職前公司有兩個月training on technical skills
所以足夠答interview問題就夠(基本valuation方法, dcf等)
公司有咩福利?

Healthcare保險, ot飯/的士之類啦
祝樓主平安
會唔會做到有錢無命享
係唔係即係corp fin?
有無可能轉番 research? 有咩出路?
細行港資有咩出路?

暫時係咁多

出路上面有講,research少人轉,始終pay比較低

但research 先係我最終目標
會唔會俾人當 itrelavant experience
claim 到 CFA?

我覺得relevant
未grad既直接報research intern?
應該冇得claim cfa

Corp fin都claim唔到cfa咁究竟有咩工claim到
係唔係即係corp fin?
有無可能轉番 research? 有咩出路?
細行港資有咩出路?

暫時係咁多

出路上面有講,research少人轉,始終pay比較低

但research 先係我最終目標
會唔會俾人當 itrelavant experience
claim 到 CFA?

我覺得relevant
未grad既直接報research intern?
應該冇得claim cfa

Corp fin都claim唔到cfa咁究竟有咩工claim到

同意

呢方面其實我唔肯定
只係我身邊未見過ibd>cfa例子
有冇長遠目標

過buyside?上MD?定係見步行步

長遠想做buyside,等倒合適既應該會轉
會唔會做到有錢無命享

訓倒7-8個鐘應該無事掛
有無玩車/女?
同Private Equity公司比 係咪差唔多?
公司有咩福利?

Healthcare保險, ot飯/的士之類啦

頗普通....同一般FI / banking差不多咁
quant risk 應該點入行,讀緊fin eng
十個analysts幾多個升到associate?
升唔到多數去boutique?
有無玩車/女?

冇車,女就
同Private Equity公司比 係咪差唔多?

Nature唔同
你想點比較
quant risk 應該點入行,讀緊fin eng

應該都係報intern先?
我所知多數人都係intern > full time >轉bank etc.
做過audit同account 有冇可能轉到ibank
十個analysts幾多個升到associate?
升唔到多數去boutique?

8-9,基本上唔炒就升,當然當中會有人自願走

見過big 4>細行>bulge bracket

見過big 4>細行>bulge bracket

淨係做過second tier, 冇做過big 4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞