做左幾年ibank 你問我答

243 回覆
8 Like 8 Dislike
其實business 科好grade過其他科咁多,直接比較gpa好唔fair
Btw 樓主見最低goa for ibd幾多左右

認同但hr/interviewer唔會知
3.5-3.6
香港PE intern 點搵
有留意開大學job opening 但好似冇咩見過
之前見到個又要有investment banking experience
應該點踏隻腳入門
你覺得你Cv有啲咩係令你有interview offer?
贏比賽/GPA高/多課外活動/定有相關工作經驗?
如果要有工作經驗,讀書時期邊到搵?
Intern又要唔要有咩requirement先收你做intern?

Intern requirement: 高gpa + 2-3 relevant intern experience ,唔係應該過唔到hr initial screening,其他比實/ECA係加分位
讀書時期都係上u/faculty個job posting page不停報

Intern requirement要有2-3 relevant intern experience,咁experience又點黎?

Btw,樓主可唔可以share下讀書心得,點讀3.8+GPA
做過audit同account 有冇可能轉到ibank

見過big 4>細行>bulge bracket

邊間細行

中型啦,英資R字頭等等

Big4 deal advisory? 定audit?
做過audit同account 有冇可能轉到ibank

見過big 4>細行>bulge bracket

邊間細行

中型啦,英資R字頭等等

Big4 deal advisory? 定audit?

Corp fin/deal advisory我見過直接轉
上面轉細行係audit
香港PE intern 點搵
有留意開大學job opening 但好似冇咩見過
之前見到個又要有investment banking experience
應該點踏隻腳入門

PE intern都係要等咁岩有opening, 有其他fund research, big 4之類都做左先
另一個方法係case comp,有時贏左會有intern
你覺得你Cv有啲咩係令你有interview offer?
贏比賽/GPA高/多課外活動/定有相關工作經驗?
如果要有工作經驗,讀書時期邊到搵?
Intern又要唔要有咩requirement先收你做intern?

Intern requirement: 高gpa + 2-3 relevant intern experience ,唔係應該過唔到hr initial screening,其他比實/ECA係加分位
讀書時期都係上u/faculty個job posting page不停報

Intern requirement要有2-3 relevant intern experience,咁experience又點黎?

Btw,樓主可唔可以share下讀書心得,點讀3.8+GPA

由細intern做起 / 贏case comp拎intern
讀書方面本身數底/寫野ok + 搵好group mate
多唔多靚女?
識唔識Sabrina Chan
美國加息對唔同外幣會有咩影響?
多唔多靚女?

多abc type + 識打扮囉
知邊個,行外佢都出名?
美國加息對唔同外幣會有咩影響?

美國加息短期會令美金升值,因為interest rate大左你手持美金return relatively 大過其他currency,因此相對地其他貨幣貶值(美匯指數歐元佔最多,英鎊次之,因此對兩者影響較大)
長遠而過加息抑止商業融資減慢經濟增長,經濟增長慢左GDP會跌,市場看淡經濟前境從而會令美金下調
多唔多靚女?

知邊個,行外佢都出名?

早排幫林作助選區議會
多唔多靚女?

知邊個,行外佢都出名?

Gs 唔要佢
多唔多靚女?

知邊個,行外佢都出名?

之前佢上過報
點睇soc gen?

法資一入得濕鳭trainee
Trainee 有幾多人工?
算唔算bb ?

Trainee 得24K
猛車邊 bb (我諗)

法資真係濕鳭 做3年先有機perm

真? 我黎緊入去做 trainee wor

有frd三個月就轉左perm 睇運氣同老細

我同事3 年 global market marketing team 都無perm 走左

果team老細係咪SxxxBxxx

法資一入得濕鳭trainee
Trainee 有幾多人工?
算唔算bb ?

Trainee 得24K
猛車邊 bb (我諗)

法資真係濕鳭 做3年先有機perm

真? 我黎緊入去做 trainee wor

有frd三個月就轉左perm 睇運氣同老細

我同事3 年 global market marketing team 都無perm 走左

果team老細係咪SxxxBxxx

你講法國佬?
真心佩服ibd既人
做buyside 舒服好多不過人工都差d
擔心佢炒人?有諗過做IBANK IT。但擔心太辛苦

又唔會太擔心,不斷會有headhunter介紹工比你,炒左就再搵工
IT詳情唔肯定,識得一兩個都係8-9點左右收工

Ibank IT部表示大部分人準時6點收工 但夜晚會要同美國開會

利申 非desktop support

Fg點先做到ibank it
唔係商科底, 三大2:1, GPA唔高, 出黎做左兩年野, 仲有冇機會入? 有咩途徑?

過左graduate program會比較難
要有相關經驗

咁巴打有冇咩建議? 可以報咩position, 仲可以點prepare?
有無買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞