絕對主觀嘅VPN/匿名上網教學

387 回覆
140 Like 0 Dislike
中資, 母公司係ChengBao
base 係香港
絕對唔推薦
可惜嘅係唔係好多人覺得OK
搞多少少都覺頭暈
同埋安全性上
自己Setup VPN server 就要確保埋Server嘅安全問題

如果唔係好似我咁paranoid
其實係平D嘅選擇
No log 都做唔到好難用得落
當然
用番屋企Wi-Fi咪變返自己屋企IP

除非你出街太空卡
喺屋企轉返用VPN
開server 改ssh port, 只限RSA login, 裝fail2ban, 只開443個做vpn, 封晒所有port, 熄晒VPN log, 就算俾人查都查唔到太多野, 同埋都俾人爆到真係無野好講
要做到呢堆嘢
我相信已經超過咗唔少人嘅知識

BTW 可以考慮吓port knocking for ssh port
買左成年添
幾時買?
佢都有30日money back guarantee
Windscribe 個創辦人都有解釋過Five-eye 呢樣野,可以參考下:

https://blog.windscribe.com/i-doesnt-matter-how-many-eyes-you-have-66f59fc1e777?source=collection_home---4------18-----------------------

佢都有免費版,如果有興趣都可以試下
Nord 用家

如果用An機 覺得Nord VPN 個App 太食電

可以用IKEv2 連線 官網有教學
其實呢件事用唔用中資VPN 一樣
中資/中國唔代表強制要VPN Provider 留log
但唔代表我個人信得過中資VPN

當然,相對於中資
5-eye 當然好好多(個人而言)
佢係咩support? Phone 定email 定live chat?
iOS 原生支援IKEv2添
有時用番原生支援/第三方App 有可能會好d
VPN 專用app 就最簡單
Amazon AWS ec2 點睇? 自已掛嗰vpn server
學術討論
其實手機自己改imei deviceid 同埋model no.
係唔係已經safe?
其實我覺得搵d可信高/non logging 既vpn應該係最好
一係你個ec2 vpn 係同人share
唔係既話你用個vpn上網 睇返ip其實最後都知係你?
雖然就話黑警唔會r到amazon 比料佢
利申 呢方面唔係太pro code狗
用緊An 機

原生Nord VPN 個App 啲電好似倒水咁

官方話係因為encryption 所以咁食電

最後用IKEv2 (strongSwan) 解決咗
但可惜ikev2唔support double vpn
Tor 呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞