絕對主觀嘅VPN/匿名上網教學

387 回覆
140 Like 0 Dislike
介唔介意講下穩定同速度?
我搵親好多都係喺外國測試
係香港未必啱用
自建VPS+AdGuard DNSupstream行cloudflare DoT DNS
VPS行ssh key先login + Fail2Ban
Vmess加Cloudflare CDN加速開心使用中
希望proton 一分錢一分貨
網站上面話免費plan speed 會係medium
會唔會慢?
想問下咁多位有冇啲可以係app入面內購嘅 因為小弟冇信用卡
啱啱實測ProtonVPN 可以
可買Basic 同Plus plan
價錢相約

NordVPN 都可以但剩係提供一年plan
唔該巴打
另外想問下佢nord果個佢有個hk ser 係咪唔建議連番hk?
推介MULLVAD, 注冊EMAIL都唔駛
我就唔會連番香港server

我唔係咩安全大師
即使間VPN 公司claim 話無任何log (都係信用問題)
出一出海番嚟可能會慢
但個人認為多一分保障
我想問依家喺連登開post仲安唔安全?怕唔怕俾警犬check到ip?
啱啱search 過下
外國測試好似唔差

但想問下
1. 係咪無專用mobile app,剩係可以用OpenVPN App Connect?(同perfect privacy 無iOS app一樣)
2. 係香港用速度如何?
我唔係安全專家
只可以反問你兩個問題自己衡量
1. 你信唔信得過連登背後IT 人,包括保護到你注冊時email address?
2. 你用嘅注冊email 係咪已經直接顯示到你邊個?

如果你信唔過連登背後IT 人
而你個account 係可以直接搵番你嘅現實身份
好抱歉咩VPN 咩手段都幫你唔到
最重要佢係open-source,所以比較放心。另外買一個月同兩年價錢係一樣,可以試一個月唔駛捱貴價

1. IOS係冇專用APP, 可以揀openvpn/wireguard
但其實係ios我覺得呢啲open-source既app都唔差, 之前我用surfshark個app斷線斷到pk其他冇用過就唔知。我用wireguard係data/wifi轉換都好順暢
2. 冇測試過速度, 但係係街睇youtube都冇乜問題

個陣我都係nord同mullvad之間掙扎過一排,最後揀左後者
Open source
等我陣間試下先
咁勁
等我陣間試下埋唔課金同課金既分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞