絕對主觀嘅VPN/匿名上網教學

387 回覆
140 Like 0 Dislike
做咗d research 發覺nord vpn 都有事 間間大嘅都領野

http://vpnscam.com/heres-why-you-cant-trust-nordvpn-and-protonvpn-protonmail/
Old news
Now they are good
有人認為呢個係PIA嘅抺黑
NordVPN有一份audit report 俾佢地會員睇
證明話無事
當然睇你信定唔信

真係覺得間間信唔過就自己起
我長篇小說式咁打緊教學
自己起,邊夠現成 vpn 咁多功能?

譬如:
1. Kill switch
2. Whitelister
3. 100+ server
4. Auto connect
5. Adblocker

呢啲嘢要自己起實有排搞
真係個個人唔同
我以前都有paranoia得嚟
又鐘意咩都自己搞一輪
而家半放棄喇
個人覺得最重要係 kill switch

姐係當 vpn 斷咗
其他 connect 都會同一時間自動斷埋
呢一刻唔會再上到網
直到 vpn 自己連得返為止
避免洩露自己真 ip
呢個真係好重要
想問呢個功能自己整難度高唔高?
PIA 因為佢請咗偷人bitcoin 個個mt gox CEO 做CTO 已blacklist
連美國server 邊個VPN係最快
Nord / Mullvad 暫時呢2間感覺幾好
但佢地un唔unlock到i.e. 美國Netflix / 英國BBC live ?
追哂post 想問樓主覺得Nord 定proton 定windscribe 好啲? 同埋我發現nord 有內置adblock 又好似幾方便 唔駛再開adguard pro
你咩platform?

老實講我自己用開Nord
不過iOS 個App 功能太少
同其他platform 差太遠
以你講個三間嚟講我都會講係Nord

如果Mullvad 有埋iOS app
我一定會推薦Mullvad
我ios, 咁唔計呢3間你會推薦咩for ios? Mullvad 無app 我唔太prefer...加上sweden 係14 eyes
我諗會係Proton
除非你真係驚d 傳言啦
我本身都係用proton 但速度又好似nord 快啲 你唔係試哂佢地都係主力用nord 嘅咩
純粹Nord iOS 嘅feature 太少
Proton 的確唔太穩定
至少iOS app 功能唔算差其他platform 好遠

Nord 就好似你買咗全副武裝
但最後剩係拎得支棍出街用咁
但proton 個app 勁過nord 咩? 除咗set widget 之外好似無分別 nord 仲要有內置adblock
我只係純粹講
間公司有嘅功能 vs 間公司iOS app 嘅功能

例如Nord 有obfuscated servers
除咗iOS 之外windows mac Linux android 都有
點解剩係iOS 無

當然你話總功能嚟講Nord 會多d
但佢個iOS 個app 要整返多d 功能先囉
lm
都係 proton 起碼可以5devices share...
頂原來得proton 有得幾個device, 等我仲諗咗成日
唔知你有呢個concern
Nord 係6個
Proton 係5個devices 同時最多兩部
我諗住同女朋友share 因為
Nord 個subscription 又無提喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞