「可靠消息:金管局正調查612人道基金!!!!」

369 回覆
69 Like 1975 Dislike

根本唔係金管局職能
當人弱智,賴都唔識賴,搵個完全唔關事既公營機構黎賴
有無fact check?

正常情況下,金管局絕少會向銀行問個別戶口情況

維持帳戶與否,係銀行自已商業決定
我覺應該不大機會
1. 現行法例會凍結戶口通常係利用銀行進行非法活動e.g. 洗黑錢,逃稅,恐怖襲擊。基金資助人打官司吾係非法

2. 銀行利用operational risk 為理由要求基金取消戶口,HSBC 應該會驚影響日後其他人黎開基金戶口

3. 如果真係比人凍結/取消戶口,啫係政治影響金融運作,打擊香港金融中心地位
點解佢哋唔開離岸戶口
垃圾post開少啲
大家擔心的話,大可去信滙豐查詢,佢會否不偏不移地保持基金戶口的運作
612基金畀人搞,證明應該捐錢畀佢哋
1.都啱
2.睇下銀行覺得中資水定非中資水多啲啦
3.焦土係少數人啫,銀行政府九成都吾係,所以吾係咁驚
慎防黑惡勢力蔓延禍港,提防本地非法操縱妓女賣淫集團

鑒於近日有無辜香港市民慘遭黑勢力人仕襲擊,現懇切呼籲各香港市民不論男女,請慎防本地非法操縱妓女賣淫集團,保障自身安全,萬事小心,切忌助長黑惡勢力氣焰
MA 唔掂呢範嘢架喔
cap 455 25(a)2
好心自己行外人就唔好比fake information
間間銀行唔同
細行一般打比compliance officer
大行有專人serve 政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞