「可靠消息:金管局正調查612人道基金!!!!」

369 回覆
69 Like 1975 Dislike
From 一位朋友的可靠消息:朋友係喺銀行界做, 有消息指金管局已經做緊嘢,調查緊612人道基金。

因為要保護消息來源,所以唔可以透露係邊度幫手査緊。因為612基金係牽涉支援班義士和被控人士的法律開支,而剛剛44名人士因728集會就被控「暴動罪」。

金管局其實係有機會以612基金的銀行戶口的資金「曾在/擬在可公訴罪行有關情況下使用」為由,要求銀行協助提供資料,最終有可能頒令凍結基金戶口內嘅資金(換句話說,612基金名義上可以繼續運作,但就唔可以拎到任何錢出嚟)。

(以上因對法律條例不熟悉,只靠個人工作相關知識作分析,如果有錯請業界人士指正)

另外就算最終調查結果不足以凍結基金內的資金,相關戶口嘅銀行仍然可以從「聲譽風險 reputational risk」角度去關閉銀行帳戶⋯⋯

雖然以上都係推斷估計,但唔可以排除依個賤政府用依啲陰招去斷咗呢場運動嘅糧倉!

大家捐錢都係想支援班義士和被控人士的法律開支,唔係想叫大家唔好捐錢,但真係可以諗下有乜嘢其他方法去幫到一班後生仔,例如攞嚟買物資/食卷等等。而基金管理人都應該要有兩手準備,大家可以brainstorm 吓所有possiblities!

利伸:幫朋友出post
義士有生命危險!!8月5號有危險,快入!!!
https://lih.kg/1392370

邊個最唔想成立獨立調查委員會?777、犬同三毛
https://lih.kg/1392225

危急
幫推
佢地大把律師 唔到我地擔心
推呀,等多啲人知
push
FACT CHECK?
呢個人道基金黎,假設佢唔係幫示威者
幫難民打官司查唔查得先?

有咩分別先?
個政府 要趕盡殺絕
金管局,我代表香港人同你下戰書
我地捐到一個612基金
亦都會捐到721基金727基金728基金
香港人打不死,夠膽你就黎
濫權係全世界都會睇到
總有一日會清算
同連儂牆一樣
你去破壞我就再起番 就係咁簡單
有幾可靠先
想阻我捐
嬲嬲地我又捐多幾皮落去
同埋買裝買食物券都幫唔到佢地打官司架啦
兩件事黎架喎
求fc 同時唔好再入錢去住 入星火同盟先
攪人道基金即係話俾人知自己唔人道
咪柒啦想人唔捐都唔係用啲咁廢既理由,佔中基金同星火幫過咁多人,有俾人封過?
呢幾日有好多Post 都針對612基金⋯

全部都係聽朋友講⋯

人地都出左聲明⋯

不如主力講返85罷工啦
你知道政府幾仆街㗎啦,佢有咩做唔出
幫手推唔該 好緊急
[重要] 而家咁樣8月5會唔夠人
https://lih.kg/1392774
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞