[桌遊戰棋]惡夢鎮Malifaux 西部蒸氣龐克

229 回覆
21 Like 1 Dislike
好正常
你遲啲仲會想買埋其他族添
想問faction book有咩睇需唔需要買
想mr finishing 可唔可以做底灰?
得啩
未試過用係戰棋度
小說
同每隻model都有段短短哋嘅背景介紹

如果淨係玩嘅話唔買都冇問題

Rasputina / 納絲蓓丁娜
一開始作為公會嘅囚犯被送到惡夢鎮做礦工
係逃走後遇到其中一個暴君——December / 十二月並成為其宿主
率領一班十二月教徒同復活嘅泰坦利亞戰鬥

納絲係一名以Ice Pillar / 冰柱為核心嘅遠距離傷害/控制型主人
擅長以爆破同衝擊波嘅範圍傷害給予敵人Slow / 緩速
攻擊時可以用Ice Mirror / 冰之鏡能力以冰柱做攻擊起點,擴大攻擊範圍同角度
隊長能力Harsh Winter / 嚴峻寒冬可以緩速冰柱附近嘅敵人,以限制敵人嘅行動範圍

隊伍December / 十二月同樣以冰柱地形同緩速狀態為主
元素類單位嘅能力Demise(Frozen Heart) / 遺言(冰結之心)係死亡時會變成冰柱
教徒類單位嘅攻擊效果Mutilate / 致殘則可以緩速敵人,或者增加對已緩速目標嘅傷害

今日進度

Von Schill / 馮.希爾
傳奇級嘅傭兵領袖
本來係公會嘅高層軍官,得罪前總督後離開公會組織自己嘅傭兵團
係新總督嘅「顧傭兵禁止令」下,唔想歸順嘅希爾帶住手下離開惡夢鎮
去到不受公會控制嘅荒野中一座叫「希望」嘅廢棄小鎮為據點展開活動

希爾係一名輔助型主人,可以將Equipment / 裝備升級卡交比友方單位
同盧卡斯唔同,希爾嘅裝備係用完即棄,但係效果相對地強效同萬能,包括攻擊、移動、控場等效果
希爾本人嘅戰鬥力亦都唔差,攻擊同防禦面都唔低

隊伍Freikorps / 自由軍團係偏向射擊嘅萬能型戰鬥隊伍
雖然冇特有嘅共通能力,但係所有單位都有裝甲,生存力高於平均
所有單位各有所長,可以應付任何情況
Viktoria新box delay到11月尾先出

Lucuis遙遙無期
好想買埋Lucas MacCabe黎玩 求解毒
實delay la
viktoria夠話9月

Jakob Lynch / 雅各.連治
雅各係一座名為蜜罐嘅賭場嘅老闆,因為經營不善而欠下十雷黨一筆大額債務
為咗償還債務,雅各將賭場嘅地牢租借咗比一對二人組,從此起賭場嘅生意開始好轉
忍唔住好奇心,雅各偷偷潛入地牢,發現二人組係地牢收埋咗一隻怪物——Hungering Darkness / 飢渴黑暗
怪物用一種叫光輝嘅致癮性物質吸引人客嚟到賭場,慢慢吞食佢哋嘅靈魂
怪物同二人組一開始打算食咗雅各,但係當發現佢唔受光輝嘅影響後,佢哋決定要雅各成為怪物嘅新宿主

雅各.連治係一名輔助型主人
佢嘅能力主要係給予敵人Brilliance / 光輝
再由副官飢渴黑暗嘅能力Devouring Need / 吞噬需求嚟強化判定

專屬隊伍Honeypot / 蜜罐賭場係控制/輔助型隊伍
主要圍繞住副官飢渴黑暗展開,給予敵人光輝
共通能力Rig the Deck / 洗牌疊可以係啟動時抽一定數目嘅卡,再將同樣數量嘅手牌放返去卡組頂部
靈活運用嘅話可以帶嚟好大優勢

Som'er Teeth Jones / 索默.牙.瓊斯
河域入面最大嘅地精家族嘅族長,同時亦係最長壽嘅地精
因為佢會叫手下代佢去死
索默係第一個提出要統一河域各大地精家族(其實係由索拉達提出,不過索默習慣獨吞功勞)
係一輪會議、打鬥同妥協下,各大家族長選出索默嘅大仔作為最高領袖——地精將軍

索默係一名輔助向嘅召喚師
佢召喚出嚟地精好脆弱,但係佢嘅技能就係圍繞住地精嘅死亡展開
例如技能Make Me Proud, Boys / 讓我驕傲可以直接殺死一隻地精嚟造成範圍傷害
再配合其他技能抽卡同命令其他地精進行額外攻擊

索默嘅隊伍Big Hat / 大帽子係一隊萬能型嘅隊伍
由戰鬥、控制到回復都有相對應嘅單位
共通能力之一Bayou Bash / 河域狂歡:自己附近有其他大帽子單位時可以強化自己嘅能力
再配合另一個共通能力Demise(I'm Done With This) / 遺言(我唔撈啦)係死亡時召喚一隻河域地精,可以確保有足夠嘅大帽子單位發動河域狂歡
Explorer's Society好似無乜消息咁 有冇話幾時知會有d乜 想買隊Lucas Mccabe但係有d棋又係Explorer's Society個面 唔知幾時有
買左先

用Ten Thunder
如果照舊應該一年出一本新書
每本書每個族有5~10個新model

十雷嘅通用model好勁
Lucas唔玩自己隊都得

條龍真係幾正
J出血
Black Friday會唔會有咩特價
官網唔會特價但係會賣特別版優惠
其他網站例如Miniature Market多數會減價

Dashel Barker / 戴施爾.巴克
戴施爾最初加入公會係因為工作內容夠簡易,但係升職咗做軍官級之後要負責處理唔擅長嘅文書工作
之後比盧修斯揀中擔任戰鬥隊長,一心以為可以擺脫文件地獄
點知係一次追擊無誕者傀儡師Collodi / 科洛迪行動時立下大功
被盧修斯同新任公會提督升職至衛兵部隊嘅長官,今次唔止淨係負責一個小隊,而係要負責成個部門嘅文件

戴施爾係公會嘅新主人,亦係之前一直從缺嘅召喚師
佢可以消耗戰術指示物嚟召喚衛兵單位,如果對象係敵方嘅指示物仲可以減低難度
妨礙敵方進行任務嘅同時增強己方戰力

隊伍Guard / 衛兵係以射擊為主嘅戰鬥型隊伍
共通能力嘅Pursue / 追擊係攻擊行動完嘅單位時會強化能力
另一個能力Loot Their Corpse / 搜掠戰利品可以移除屍體指示物嚟增加隊伍嘅靈魂石,以補充召喚時消耗嘅資源

Reva / 蕾瓦
蕾瓦自幼就有通靈能力,係全家搬入惡夢鎮之後更為顯著
為咗「治療」蕾瓦,佢父母揾咗好多醫生,不過都束手無策
最後佢哋揾咗一位前公會成員嘅驅魔師
然而嗰位驅魔師係接觸到蕾瓦嘅純真心靈後決定幫佢逃離屋企
蕾瓦輾轉去到貧民區,藉以舉動同魅力吸引咗一大班追隨者——生者同死者

蕾瓦嘅隊伍Revenant / 復仇之靈以防禦能力見長嘅戰鬥型隊伍
同隊性野火類似,復仇之靈都係以火柱地形為核心機制
能力Funeral Pyre / 送葬之炎係擊殺敵人之後可以製造出火柱地形
配合Spirits in the Flames / 焰中之靈可以由火柱地形中得到護盾狀態

蕾瓦本人係遠距離攻擊型主人
主要攻擊Ethereal Reaping / 以太收割嘅傷害非常可觀
雖然係近戰攻擊,但係可以通過屍體或者有護盾狀態嘅友方單位作中轉
另外隊伍嘅所有單位都會受火柱地形影響而得到燃燒狀態
而蕾瓦則可以用Embrace the Flame / 擁抱火焰技能將燃燒狀態變為回復

特別版蕾瓦
點解全部box都delay晒咁 睇黎要買2版模型
官方想玩家幫襯實體店
所以會優先比貨比實店賣先
網店多數要等到月尾/下個月頭先有貨
依家咪賣緊10月嘅貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞