[桌遊戰棋]惡夢鎮Malifaux 西部蒸氣龐克

229 回覆
21 Like 1 Dislike

Kaeris / 凱利斯
原本係M&SU嘅文員,係某次工作中情緒失控而激發出魔法嘅潛能
比拉莫斯睇中成為秘法協會嘅首席法師
係成為協會嘅領袖之後無意同東尼合作重整兩個組織
而係不停攻擊公會嘅據點嚟報復拉莫斯被捕

凱利斯係以燃燒狀態為主嘅攻擊型主人
同索利亞唔同,凱利斯主要以Pyre / 火柱嚟攻擊同控場
能力Third-Degree Burns / 三級燒傷令火桂可以同時給予敵人燃燒同損傷狀態

隊伍Wildfire / 野火同樣係以燃燒狀態為主嘅攻擊型隊伍
共通嘅特點係一部份能力需要自己身上有燃燒狀態
例如元素單位嘅Flaming Body / 熾熱驅體嘅能力可以用燃燒狀態嚟減傷
人類信徒單位嘅Blaze of Glory / 榮耀之熠就可以用燃燒狀態嚟強化判定

係官網買左呢盒, 好貴

shipping去美國集運都成$100蚊
巴打你都買得幾多吓

Hamelin / 哈梅林
名為瘟疫嘅暴君被擊敗後被封印係惡夢鎮嘅地底
係某次人類組成探險隊進入地底時,瘟神趁機控制咗一個叫哈梅林嘅人類
隨住佢突破封印,一場嚴重嘅疫病亦降臨惡夢鎮

哈梅林係一名控制型主人
主要機制係給予敵人Blight / 凋零
同利未差唔多,係比擊殺時可以用圖騰Stolen / 偷拐兒嚟回復

哈梅林嘅隊伍Plague / 瘟疫係以控制為主嘅隊伍
雖然單體能力唔高,但係可以以數量彌補
唔少單位都可以召喚Malifaux Rat / 老鼠,老鼠可以合體成Rat King / 鼠王,而鼠王可以分解成Rat Catcher / 捕鼠人同老鼠
不斷循環合體同分體嚟獲得新嘅未行動單位而消耗對手嘅行動數
等對手所有單位都行動完之後先啟動己方重要嘅單位,令對手冇得反應

哈梅林都有特別版模型
之前介紹過但係漏咗特別版嘅模型:

Seamus / 西莫斯

Colette / 哥萊特

Viktorias / 維多利亞姊妹

Molly / 莫莉

Dr. McMourning / 麥哀醫生

當儲/買模型者

D人買高達都咁上下啦

Lucas McCabe / 盧卡斯.麥克卡貝
出身係地球貴族世家嘅考古學家
係一次發掘古物嘅冒險中被捲入十雷嘅陰謀,被逼成為十雷安插係公會入面嘅間諜
係成功阻止前公會總督嘅儀式後脫離公會
加入咗冒險者學會,專注於探索遺跡

盧卡斯係戰鬥加輔助型嘅主人
攻擊方面唔及正義女士或者維多利亞之類近戰型主人咁強大
但係可以將Artifact / 古物升級卡裝備比自己或者其他己方單位嚟強化戰鬥力
同時亦係唯一一個有兩段生命嘅主人
係第一次被擊殺後會落馬,變成步兵繼續戰鬥

盧卡斯嘅隊伍Wastrel / 浪人係平均型隊伍
共通能力Looted Supply / 搜刮補給可以利用附近嘅屍體同殘骸嚟抽卡
戰鬥能力一般,需要靠古物升級卡嚟彌補

Wong / 老黃
河域入面最有魔法天份嘅地精,但係就將自己嘅爆炸魔法用嚟表演
每次公演都會有好多觀眾
不過唔係個個睇完都可以安全咁離開...

老黃係以Shockwave / 衝擊波為主嘅攻擊/控制型主人
衝擊波可以造成大範圍傷害,被波及嘅單位要通過固定值嘅判定測試,否則會受到傷害
所以老黃特別擅長對付大量低級單位,而且可以消耗對方手牌

老黃嘅隊伍Wizz-Bang / 炮仗係以被捲入老黃嘅衝擊波範圍為前題
能力Blast Resistant / 爆炸抗性可以減少衝擊波嘅傷害
當佢哋受到來源自友方嘅傷害,可以得到Fast / 加速狀態同Glory / 微光
前者可以進行額外行動,後者可以用嚟強化判定
副parker core box終於到左 好想砌完拎黎玩

Charles Hoffman / 查理斯.荷夫曼
查理斯.荷夫曼進入惡夢鎮時覺醒得到控制機械嘅力量,但係同時佢哥哥被燒至重傷
之後佢利用自己係公會嘅職權以及同秘法公會拉莫斯嘅連繫
將佢哥哥嘅身體改造成半機械以維持性命
但係直到最近佢先發現原來哥哥係進入惡夢鎮嗰刻起已經死去……

荷夫曼係以輔助型主人
佢啟動時會給予附近嘅構造體單位Power / 動力用嚟強化判定
可以用武器Welding Torch / 焊槍嚟攻擊敵人或者維修己方構造體
技能Overcharge / 過載可以令構造體單位加速同時削弱附近敵人

隊伍Augment / 增強係以構造體為主嘅戰鬥型隊伍
大部份單位都有裝甲2,可以減免中等程度嘅傷害
共通技能Transfer Power / 傳送動力可以將自己嘅動力轉移比其他構造體兼移動一段小距離,以彌補機動性不足嘅缺點
快啲砌起佢
btw10月出Tara

前個排睇睇下又想試埋Hamelin,睇
黎遲早會買晒
諗住買原版定特別版?
嚟緊black friday應該有得買特別版
特別版即係貓係官網買
yes
通常每年easter gencon black frida
都會出款新嘅特別版+賣返之前嘅特別版
買買買, 巴打玩過未
我砌完都未玩過
有揾過樓主個位巴打試玩過
希望星期六前砌晒上去塭軒記巴再試場正式
影D相黎睇下
砌唔晒都可以上嚟
我幫你砌
趕緊工 砌左四隻 不過要再細執

Yan Lo / 楊老
自從楊老嘅靈魂比一隻大妖怪驅逐到物質世界以外後
佢就失去大部份記憶,運用唔到自己嘅力量
直到數以千年後佢嘅後裔再次連接起楊老嘅肉身同一部份嘅靈魂,佢先可以暫時復活
不過靈魂仲未可以長時間維持係身體入面

楊老係一名輔助型主人
同故事背景一樣,遊戲開始時楊老非常之弱
但係每次啟動時可以裝備一張Ascendant / 命道升級卡嚟逐步強化自己
除此之外佢仲可以復活己方已死嘅單位

楊老嘅隊伍分咗兩邊:Ancestor / 先祖Retainer / 僕從
先祖係一班強力嘅單位
被擊殺後會留低Reliquary / 遺物升級卡,將自己一部份能力轉移去其他友方單位
而楊老亦可以將裝備咗遺物升級卡嘅單位復活成原本嘅先祖單位
至於僕從就係服務先祖單位嘅輔助型單位

Titania / 泰坦利亞
無誕者嘅第一代女王
為咗反抗暴君,背叛自己嘅子民將埋骨地之靈引入惡夢鎮嘅世界
事後被無誕者封印於對付暴君嘅空間
係突破封印重回惡夢鎮之後,為咗對令逐漸復活嘅暴君準備重新統治無誕者

泰坦利亞係戰鬥型主人,偏向控制同防禦
能力Life Leech / 生命汲取可以吸引附近敵人嘅生命嚟回復自己
另一個主要能力Abundant Growth / 豐收成長可以創造整個隊伍嘅核心機制Underbrush / 灌叢地形

隊伍Fae / 邪靈同主人泰坦利亞一樣重視控制同防禦
共通技能Into Thorns / 進入荊棘可以將敵人移動到灌叢地形嘅同時增加攻擊傷害
哇屌呢張圖咁撚型
玩左一次就想買埋其他master玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞