[桌遊戰棋]惡夢鎮Malifaux 西部蒸氣龐克

229 回覆
21 Like 1 Dislike

係一個同樣名為「地球(The Earth)」嘅星球,人民發展出魔法,用以運作整個世界。然而,佢哋開始發現自己嘅魔法能力愈嚟愈低。為避免失去魔法,地球上最出色嘅施法者聚首一堂,合力施法打開咗一個入口——大裂縫(The Breach),通往另一邊充滿魔法能源嘅世界。

係裂縫嘅另一邊係一個大型城鎮,依個城鎮同地球上嘅城鎮好相似,除咗入面完全冇任何嘅文字同生物之外,冇戰鬥嘅痕跡、亦冇屍體或者被損毀嘅物品,就好似所有居民突然消失晒一樣。隨後,學者們發現當地嘅文字,經過一輪研究,終於知道依個神秘市鎮嘅名稱。

1787年,圍繞惡夢鎮(Malifaux)靈魂石(Soulstones)嘅戰爭開始咗。

係咩戰棋?
戰棋係於桌面上用棋子模擬戰爭嘅桌上遊戲嘅統稱。兩個(或以上)玩家用自己模型組建嘅軍隊進行對戰,通常會用尺量度移動同攻擊距離;用骰仔模擬命中同傷害等等嘅隨機結果。除咗對戰之外,亦有玩家更加鍾意改造同上色,造出有自己特色嘅模型用嚟展示。

咁要準備啲咩先可以玩?成本高唔高
戰棋人口一直都唔高嘅原因係因為入門門檻成本太高,嚇嚫唔少人。而惡夢鎮作為一隻小規模嘅散兵戰棋遊戲,所需要嘅模型數量非常少,入門門檻比其他大型戰棋相比低好多。一場標準規模嘅遊戲需要嘅模型數量平均少於10個。一盒隊伍包(crew box)($280~$350)已經有5~7個模型,所以理論上$500左右就可以擁有一隊標準規模嘅隊伍。
而且係新版本入面官方將所有規則同能力卡放晒上網,玩家可以免費下載。如果唔介意用紙板公仔,咁頭幾場遊戲其實一蚊都唔使比

惡夢鎮有咩特別?

啱啱新改版
簡化同整合咗好多規則,新手容易咗入門
而且所有規則同模型能力都免費DL
所以依家好適合入坑

官網 : https://www.wyrd-games.net/malifaux
規則 : https://static1.squarespace.com/static/54fe412ce4b0c449f7369857/t/5d125c632d632a0001a73080/1561488955975/M3E_Rules_Manual.pdf
能力卡 : https://www.dropbox.com/sh/wicc6rs8kg46bt7/AACUSxdWhyaHQYaD1cGf0nzga?dl=0

Guild / 公會
https://www.wyrd-games.net/guild-m3e
惡夢鎮嘅統治者,係地球上亦有好大影響力
近期因為一名高級長官嘅陰謀造成嚴重災害,聲望直線下滑,正努力恢復係惡夢鎮嘅話事權
攻擊性最高嘅勢力,好多單位都有射擊武器同傷害加成,可以係接近前打低對手

Resurrectionists / 死靈術士
https://www.wyrd-games.net/resurrectionists-m3e
人類係惡夢鎮嘅地下墓地發現禁忌嘅圖書館之後,死靈術就極速漫延
佢哋希望打開入口比埋骨地之靈降臨,令死亡充斥於惡夢鎮
大部份嘅單位都係速度低迴避低,但係防高血厚
而且好多大佬都有召喚能力,擅長用數量淹沒對手

Neverborn / 無誕者
https://www.wyrd-games.net/neverborn-m3e
惡夢鎮嘅原住民,係同十三名統治者——暴君嘅戰爭中逐漸由人形轉變為怪物,封印所有暴君後隱居於荒野
最近暴君就快破除封印,於是佢哋再次出現係人類面前,希望消滅所有暴君
勢力偏向高攻低防嘅玻璃大炮風格,有好多高速嘅近戰單位
同時亦有好多針對精神嘅攻擊

Arcanists / 秘法師
https://www.wyrd-games.net/arcanists-m3e
表面上係爭取礦工權益嘅工人聯會,但係背後其實係法師嘅秘密團體,主要目的係走私靈魂石去地球,因此比公會視為頭號敵人
兩個團體嘅共同領袖最近比公會拘捕,因此兩個團體正面對分裂嘅危機
有好多構造體單位,備有減傷嘅裝甲能力
同時有好多法師,擅長遠距離戰鬥

Outcasts / 流浪者
https://www.wyrd-games.net/outcasts-m3e
由傭兵、罪犯、同一班冇其他歸屬嘅人所組成
每個人都為自己嘅目的而行動
勢力入面每一隊嘅玩法都有好大分別,冇咩共通嘅特點

Ten Thunders / 十雷黨
https://www.wyrd-games.net/ten-thunders-m3e
係東亞三國聯合入面規模最大嘅社團組織
之前為咗增加自己嘅勢力,派遣臥底潛入其他勢力入面
最近開始準備收網
屬於精英勢力,有好多回復同強化能力
因為有好多日本風單位,係外國好受歡迎

Bayou / 河域
https://www.wyrd-games.net/bayou-m3e
惡夢鎮野外最大一片區域,入面住咗另一批原住民——地精(Gremlins)
原本好似野獸咁生活,係人類出現之後開始模仿佢哋,由衣着到牧農、甚至學識點用火藥戰鬥
大部份單位嘅基礎能力都比較低,但同時分數都平啲
有唔少遠距離攻擊,但有部份帶有負面嘅隨機效果

Explorer's Society / 冒險者學會
由一班旅行者、冒險者、考古學家組成,目標係開拓惡夢鎮野外未知之地
最新推出嘅勢力,未有詳細資料
不過根據官方透露,會有牛仔同電單車

Sonnia Criid / 索利亞.古特
獵巫者嘅領袖,擅長用火焰魔法
速度偏慢,但係長射程可以彌補
主要攻擊Flameburst/烈焰衝擊係範圍攻擊+追加Burning/燃燒狀態
然後隊伍入面其他單位可以針對燃燒狀態嘅敵人
索利亞自己都可以通過殺死燃燒狀態嘅敵人嚟召喚單位

隊伍能力係Arcane Shield/秘法護盾Counterspell/反擊魔法
前者提供少量減傷能力
後者可以妨礙對手使用Trigger/觸發效果

Seamus / 西莫斯
原本係帽子商人,入到惡夢鎮變成連環殺手
擁有全遊戲最中傷害輸出
係建築物附近可以傳送去其他建築物,非常難以捕捉

隊伍中有好多單位可以將敵人拉近自己
而當佢哋同敵人進入近戰狀況時,西莫斯嘅攻擊命中會得到加成
之前舊版旺角有間模型舖有現貨
唔知新版有冇入貨
不過絕大部份舊版模型可以係新版用
所以問題唔大

如果想平可以上外國網買
平時冇特價都做緊正價8~9折
我同班fd都係上網買多
雖然要搵轉運麻煩啲同耐啲
但係真係慳唔少

你有冇睇中邊個大佬
或者想玩咩風格:近戰 遠戰 控場 任務?

Pandora / 潘朵拉
偽裝成人類混入城市之中嘅無誕者
潘朵拉最大嘅特徵係Self Loathing/自我厭惡攻擊
可以令敵人攻擊返自己

佢同佢嘅手下Woe/災厄生物擅長給予敵人唔同嘅異常狀態
隊伍嘅共通能力係Misery/悲痛Opportunist/機會主義者
佢哋係對付帶有狀態嘅敵人有額外優勢

Colette / 哥萊特
惡夢鎮入面規模最大嘅劇院嘅老闆
用魔法偽裝成魔術進行表演
屬於控制型單位,可以大量給予Distracted/干擾狀態降低敵人嘅命中率
被攻擊時可以暫時消失再出現係其他位置,好難補捉

專屬隊伍Performer/表演者大部份單位都有Manipulative/操縱Don't Mind Me/唔好理我
前者係有條件嘅防禦能力,係未行動前可以減低對方嘅命中
後者係任務能力,令佢哋係近戰狀態中都可以做任務(一般嚟講唔得)
總括而言表演者係一隊防守型嘅隊伍,擅長以任務取勝

Viktorias / 維多利亞姊妹
世界知名嘅傭兵
係無誕者嘅陰謀下變成兩個個體
手持嘅武士刀——正宗封印住一個以血為食糧嘅暴君

全遊戲傷害輸出最高嘅大佬
因為佢嘅係一組兩個單位,行動數比其他大佬多成一倍
不過相對地生命值就低於平均

隊伍嘅關鍵字係Mercenary / 傭兵
入面嘅單位攻擊同傷害都比較高
共通能力Battle Tempo / 戰鬥節奏可以提供額外移動力

Shenlong / 神龍
暴君之一Dragon / 龍係戰敗後逃到地球
係背後慢慢扭曲佛教嘅中心思想,令一班信徒全心全意為自己尋找宿主
而神龍就係依個世紀最出色嘅宿主

神龍係一名出色嘅武僧,精通4種武術風格
通過轉換武術風格可以擔任唔同位置,由攻擊手到奶爸都得

隊伍係Monk / 武僧
可以儲Chi / 氣,到緊急時候能夠消耗氣嚟暫時強化能力

Ophelia LaCroix / 奧菲莉亞.拉克魯
係公會進駐惡夢鎮之後學習其中一個人類家族Ortega / 奧特迦(之後會講)
之後成為河域入面其中一個最大嘅勢力

因為係抄考另一個大佬同其隊伍
所以兩者嘅成員構成都好類似,但係能力就有好大分別
共有能力有Flinch / 縮沙The Bigger They Are / 遇強愈強
前者係受到強力攻擊時得到Shielded / 護盾狀態減傷
後者嘅效果係面對體型大過自己嘅單位時獲得強化
綜合嚟講擅長以弱戰強

大佬本身係遠程射擊型(好明顯)
可以裝備唔同嘅Arsenal / 軍火升級卡而獲得多彩嘅射擊能力
例如長距離射擊、範圍攻擊、高傷害輸出等

Lady Justice / 正義女士
公會治安部門嘅領袖,專門負責討伐不死生物保護平民
係公會入面最受愛戴嘅成員

雖然命中唔及其他近戰型大佬,但係武器有傷害加成
加上唔差嘅回復能力同移動(+攻擊)技能
令正義女士可以躋身近戰單位最頂尖嘅級別

背景設定講述Marshal / 治安官會用死靈魔法對付返不死生物
遊戲中亦都一樣,例如共通能力Unnatural Vigor / 超自然活力可以係擊殺敵人後回復生命
另外有好多針對不死生物嘅特效技能
同時仲有非常出名嘅Pine Box / 松木靈柩攻擊,可以暫時封印敵人,將其移離遊戲

Molly / 莫莉
被西莫斯殺死後復活成不死生物嘅前女記者
受某位暴君影響慢慢「恢復」本來嘅意志
同西莫斯一齊行動,希望埋骨地之靈降臨惡夢鎮

專屬隊伍Forgotten / 被遺忘者玩法圍繞住手牌展開
共通能力Fading / 漸褪係佢哋捨棄手牌時可以發動各種唔同效果
配合好多單位都有以手牌為代價發動嘅強力技能
例如Flurry / 狂攻可以捨棄手牌嚟進行額外近戰攻擊

莫莉自己主要集中係手牌同控制方面
隊長能力Lethe's Caress / 遺忘河之撫令視線範圍內嘅敵人採取重複行動時會受到額外傷害
同埋仲有其他補充手牌嘅技能

Dreamer / 做夢者
暴君之一嘅Nytemare / 尼特瑪亞係被無誕者封印之後精神體逃入夢境世界
之後發現依位住係倫敦嘅細路係夢境入面居然比自己強大,決定陪係佢身邊保護佢同時恢復力量
係最近倫敦嘅重大災難下,目睹雙親係眼前死去,做夢者終於發現自己嘅力量同尼特瑪亞係真實嘅存在

做夢者係一名輔助型召喚師
佢嘅召喚冇額外要求,但係召喚出嚟嘅單位會首先處於Bury / 埋葬狀態(即係out game)
需要打敗對方嘅WP / 精神力先可以出場
其他能力包括同自己單位交換位置、回復、減傷同位移等

專屬隊伍Nightmare / 夢魘有好多精神WP嘅攻擊
可以幫助召喚嘅單位出場
共通技能Lucid Dream / 明晰夢可以移除牌組嘅卡
壓縮牌組提高期望值

Marcus / 馬古斯
原來係大學教授,被惡夢鎮嘅自然環境吸引開始住係野外
之後更得到同動物溝通嘅能力

馬古斯係雙勢力大佬,同時屬於秘法師同無誕者
佢屬於輔助型單位,主要能力可以為其他單位裝備Mutation / 突變升級卡
唔同嘅升級卡可以對應唔同情況,例如增加防禦力、機動性或者攻擊力

佢嘅專屬隊伍Chimera / 奇美拉(同其他野獸單位)大部份都屬於高速高攻但係低防嘅近戰單位
共通能力Adaptive Evolution / 自適演化可以捨棄已裝備嘅突變升級卡嚟換取瞬間強化

Jack Daw / 積克.道
惡夢鎮著名地標吊頸樹上面吊住嘅屍體
由人類第一日進入惡夢鎮起已經吊係上面
最近突然消失咗,係其他地方出沒
冇人知道佢嘅來歷

全遊戲生命值最少嘅大佬
但係受傷時可以捨棄手牌令到傷害變成1點
而每次抽牌時可以選擇唔抽牌而回復1點生命值

隊伍Tormented / 受刑者可以將Cursed / 詛咒升級卡結付係敵人身上而削弱該單位
配合能力Torment / 折磨對受詛咒嘅敵人造成傷害後可以抽一張手牌
可以觸發積克嘅回復能力

Mah Tucket / 麥.塔克特
河域第三大家族嘅首領
係所有地精家族入面地盤最接近人類
經常打劫人類嘅車隊

麥係一名偏向近戰嘅萬能型大佬
近戰能力中等但係傷害高,同時亦有優秀嘅射擊同輔助能力

隊伍Tricksy / 搞事棍顧名思義係以騷擾為主嘅射擊隊伍
共通能力Ill Omens / 不祥之兆可以增加先手值
同時好多單位都可以放置Pit Trap / 尖刺陷阱地形嚟傷害同降低敵人防禦力
可以限制敵人嘅移動

Perdita Ortega / 珀迪塔.奧特迦
隻身一人嚟到惡夢鎮,靠一把手槍狩獵無誕者賺懸賞金
慢慢將留係地球嘅家族接入惡夢鎮
依家全家族一齊加入公會成為最頂尖嘅無誕者狩獵團

珀迪塔係一名優秀嘅遠距離攻擊手
除咗高命中高傷害嘅攻擊技能外
仲有捨棄手牌重抽、用射擊阻止敵人衝鋒等等大開大合嘅技能

隊伍Family / 家族係以獨立角色為主嘅精英隊伍
共有能力"¡A Por Él!" / 做低佢可以比其他家族成員進行額外動作
Family Value / 家庭價值觀可以用手牌或者Focus / 集中狀態交換其他成員嘅手牌同集中
簡單嚟講係以手牌同集中狀態為代價發揮各種效果
即係新手入門要買咩?幾人起開到團?
首先要買一盒starter box(邊個大佬都得)
再有一個對手就玩得

如果唔想一開始就買咁多嘢
可以嚟試玩一兩場睇吓啱唔啱玩先
3rd edition?
其他網買平過Amazon?
3rd Edition ←係,不過2nd嘅模型都用得
我多數係依兩個網買
https://www.discountgamesinc.com/catalog/category/view/s/malifaux/id/1132/←最平,但係好多冇貨
https://www.miniaturemarket.com/table-top-miniatures/malifaux.html←同amazon差唔多價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞