[桌遊戰棋]惡夢鎮Malifaux 西部蒸氣龐克

229 回覆
21 Like 1 Dislike
點睇Basse Core Box
射擊型隊伍
大佬Cornelius Basse有把中距離但係AoE高傷害嘅散彈
副官Jonathan Reichart係近戰坦
所有單位都可以製造地形
用嚟限制對方走位同Cover自己
同埋遊戲開始配置單位上場時可以擴大配置區
算係幾典型嘅公會隊:殺晒對手單位再慢慢做任務
冇咩複雜效果/額外資源管理
都幾啱新手用
網上買左

其實主要想試下油油
快手
巴打之前有冇玩過油過其他戰棋?
冇, 揀油有冇咩教學

諗住到手先慢慢研究買下油
主流應該係AV油 P3油同GW油3種
AV油最平而且顏色夠多
P3油感覺上順滑過AV油,但係顏色偏少
GW油冇用過
但係最近出咗隻叫對比油嘅GW油
油一浸就可以做埋陰影效果
不過就要夾埋GW嘅白色噴罐一齊用

利申:我自己油油唔係太講究
上面講嘅未必準

Ankaku Kirai / 安國 喜來
喜來嘅未婚夫因為其父親嘅陰謀而犧牲以保護喜來
但係未婚夫嘅遺物係一隻連接到某一位暴君嘅戒指
喜來通過依隻戒指得到死靈術嘅力量,誓要為未婚夫報仇

喜來係一名輔助型召喚大佬
佢嘅召喚能力比其他召喚師高
代價係每個召喚單位每回合都會對喜來造成傷害

為咗彌補依點,喜來嘅隊伍Urami / 怨恨嘅單位係擊殺敵人時都可以觸發Feast of Vengeance / 復仇之宴嚟回復喜來
另外就係大部份單位都可以給予敵方單位Adversary / 敵手狀態以強化自己攻擊同防禦對抗
與其貼大佬不如SHARE下D靚棋/戰場打法吸引下人
想試
有諗過
但係官圖得兩張

用其他玩家嘅圖又驚有版權問題…
歡迎約個時間試game
有冇睇中邊個大佬
未呀
board game鋪有冇得賣?
用你果D啦
香港應該得一間實體舖有賣

再唔係好似上面嗰位巴打咁上網買
麻煩啲但係平過正價
成人比人話唔識影相

油得好靚喎,又話唔講究
ok thx
普通貨仔而已
漸變唔夠順+有啲高光陰影位偷咗懶
身邊啲高手油得仲靚
我搵戰棋鬥室但冇電話
工廈單位冇電話線
fb msg佢哋
ok

Zoraida / 索拉達
係人類打開惡夢鎮嘅入口前就已經定居於惡夢鎮嘅沼澤
長年累月係惡夢鎮嘅生活將其身體變成一半人類一半無誕者
可以睇穿命運嘅流向,自稱織絲嘅女巫

遊戲中最出名嘅控制型大佬
其標誌性技能Obey / 服從可以控制一個單位(不論敵我)執行一個行動
一般用法係控制敵人攻擊其他敵人或者幫自己進行任務
亦可以召喚Voodoo Doll / 巫毒娃娃嚟詛咒敵人,間接造成傷害同異常狀態

隊伍Swampfiend / 沼澤惡魔以蜥蝪人同半魚人為主
機動性同隱密性都非常之高
能力Stealth / 隱形可以防止遠距離攻擊
而技能Leap / 飛躍可以每回合進行中距離嘅額外移動

依幾日冇乜心情
淨係砌咗一盒
你有幾隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞