[桌遊戰棋]惡夢鎮Malifaux 西部蒸氣龐克

229 回覆
21 Like 1 Dislike

Ulix Turner / 尤利斯.透納
係人類進入惡前鎮之後,地精開始學習人類牧畜
而尤利斯係眾多地精豬農之中優秀同長命(好多地精都會比養嘅豬殺死)

尤利斯嘅隊伍分成兩個部份:Sooey / 豬農Pig / 豬
豬農單位可以召喚Piglet / 豬仔、回復同指揮豬單位
而豬係隊伍中嘅打手,攻擊範圍雖小,但係傷害高同速度快
而且可以用技能Reckless / 魯莽增加行動次數

尤利斯本身係輔助型嘅豬農單位
唔同其他豬農,尤利斯唔可以召喚豬
但係就可以令豬仔成長為其他大豬

另外依一盒box set曾經出過特別版
所有豬變晒做某小馬

queen's return 幫推
靚喎
係邊度玩開?

Nellie Cochrane / 麗娜.閣倫
原本係地球經營自己嘅報社
一次無意下揭發出M&SU嘅大醜聞,因此比公會邀請到惡夢鎮成為總編輯
係輿論上同秘法協會戰鬥緊

麗娜嘅隊伍Journalist / 記者係以任務為主嘅控制型隊伍
雖然缺乏戰鬥單位,但係擅長以任務取勝
共通能力係Exclusive Interview / 獨家專訪,當敵人係附近進行任務行動,記者單位就可以控制該敵人嘅行動

麗娜自己都係控制型大佬,佢嘅主動技能可以用嚟觸發隊伍嘅被動效果
其中一項就係可以強制敵人進行任務行動,以配合上述嘅獨家專訪能力
整體嚟講麗娜同佢嘅記者隊伍係一隊比較複雜嘅隊伍
但係用得好可以唔需要戰鬥就可以獲勝
btw依兩日都會去葵芳
有興趣嘅歡迎上嚟試吓game
巴打個兩隻Death Marshal真係好靚 可惜對Lady Justice無興趣
等緊Tara 3rd core出就應該會買

Dr. McMourning / 麥哀醫生
曾經係公會嘅專屬解剖官,利用依個身份進行過好多死靈術嘅實驗
但係為咗破壞公會消除死靈術嘅儀式而暴露身份
依家成為公會嘅頭號通緝犯之一

麥哀醫生係以Poison / 中毒狀態為主嘅攻擊型主人
雖然傷害唔算高,但係高命中同被動能力Precise / 精準可以無視大部份防禦能力
最有名嘅攻擊Blood Poisoning / 血液中毒可以按敵人嘅中毒狀態造成大量傷害

隊伍Experimental / 生物實驗同樣圍繞住中毒狀態展開
有好多攻擊可以給予中毒
共通能力Perverse Metabolism / 悖理代謝可以令中毒嘅傷害變成回復

盡力了
龜速進度
買左副M2E Jack Daw Base 要自己印卡出黎玩
不過D件真係好細
眼都盲
其實暫時隻GAME供貨都未係好成熟

舊model好多難買/買唔到
新model最齊貨得core,
又一大堆未翻新,
想組到一隊玩都唔係咁易
冇計
1.) 公司規模細,冇自己生產線,要靠第三方出貨
2.) 因為資金流同倉庫成本唔可以大量囤貨
3.) 市佔率低,代理商入貨量同分貨量都唔多
所以銷售點嘅補貨速度偏慢係正常

3E減少咗產品種類數,應該可以改善依個問題
要比啲時間佢哋

有時直接google model名可能揾到啲細網店有得賣
再唔係唔嫌正價嘅話可以去官網買
我見好多2E model都仲有貨

Lucius Mattheson / 盧修斯.密迪絲
公會嘅秘書官,長期戴住面具
冇人見過佢真面目,更冇人知道佢究竟係唔係人類
唆使前長官進行儀式變成暴君,間接造成惡夢鎮同倫敦嘅大災難

盧修斯係輔助型主人
主要技能Issue Command / 下達命令可以控制己方單位進行一個行動,提高隊伍靈活性
除此之外仲有能力增加自己手牌上限同削弱對手手牌

盧修斯嘅隊伍有兩個關鍵字:Elite / 精英隊Mimic / 擬態怪
精英隊係公會方嘅隊伍,主要以任務同反任務為主
擬態怪則係無誕者方嘅隊伍,顧名思義可以模仿其他單位嘅行動,以彌補隊伍攻擊力不足嘅問題
兩個關鍵字同盧修斯一樣着重手牌控制
共通能力係Following Orders / 服從命令,係受到盧修斯或者其他單位嘅命令行動後可以抽一張卡

油得幾好
不過得兩隻色有啲寡
可以係火舌尖加啲紅 火底加啲白
想問d啤牌邊到買好 想要副同花色
有棋賣得嘅應該都有fate deck賣
睇你鍾意嗰款有冇貨同平唔平

是日進度
個盤底幾正
官方?
前兩日見miniature market做特價買左parker同Ulix base box 想問六隻夠唔夠開一場game
parker為例6隻出曬就26 ss (Leader + totem 0 cost)
睇你夾咩rules打既者
35ss 咪夠開, 仲有9粒stone比你upgrade / in-game用

regular game 就50ss
有core box就玩得
不過Parker嘅box得24ss
而Ulix嘅box就31ss
Ulix嗰邊出少一隻Wild Boar就啱啱好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞