[桌遊戰棋]惡夢鎮Malifaux 西部蒸氣龐克

229 回覆
21 Like 1 Dislike
點解會有Lucius
上個月有個board game界大型event
間公司拎咗啲未有得賣嘅野出嚟預售
部手機爆左Mon
睇黎呢排如果換機唔使皆意諗買新玩具
https://youtu.be/cwyTiMDwyj8

望落最複雜都係flip duel cheat同計weak moderate severe damage
段片係2版嘅
同3版rules有啲唔同
不過flip/duel/fate modify依啲基本嘢冇變

flip係任何要隨機決定結果時係deck面揭卡,按卡該數字同花色嚟決定
每次flip基本揭一張卡,如果有fate modify就揭多幾張再揀
duel就係flip一張卡+能力值,再同target number或者對手嘅flip比較

是日進度(5/16)
主流係單挑
但係都有玩法3~4人混戰同2v2組隊戰
未玩過戰棋, 淨係油過棋
想問質素如何, 個人覺得有CMON 質素就可以
同埋個人鐘意冷兵器同重甲, 有無推介
我見東洋武士類都好靚
自己冇玩過cmon嘅棋
問咗朋友話惡夢鎮嘅膠易上色過cmon嘅棋
而且細節豐富啲,造型就各花入各眼

惡夢鎮嘅背景係維多利亞時代、工業革命
所以基本上冇乜人用裝甲,冷兵器都少人用

諗到最似係依隊
不過唔係人係機械人

冷兵器就有幾個大佬都係用刀/劍
不過如果成個勢力嚟講
最多應該係十雷黨
未玩過戰棋 想知戰棋場景D配件係邊買
想買D砌個場試
冇買過唔清楚
試吓google miniature terrain
呢3隻蛋散原隻上唔洗砌咁益我

咁快買第二盒
一次過梗係買幾盒
仲買咗咩
Reva basse sonnia囉,冇啦
其實隻GAME係咪可以一隊有兩個Master
yes
首先揀一個勢力同大佬做leader
leader同專屬totem免費
之後可以比ss請其他單位
1.) 相同keyword嘅單位(唔同勢力都得)
2.) 同勢力嘅Versatile / 共通單位
3.) 同勢力唔同keyword嘅單位,但係cost+1
其他master係第三類,可以比15+1ss請入隊
標準50ss最多可以有4個master
好多model想買都搵唔到
Pathfinder austinger pale rider
Brutal fate

Leveticus / 利未提格斯
表面上係一間小舖嘅店主,專門提供各種商品同服務
實際上係一名以永生不滅為目標嘅學者
佢將特別準備嘅屍體製成信標
當肉體死亡時,佢嘅靈魂會進入其中一具信標,重新構成新嘅身體

同故事背景一樣,當利未被殺死時
佢可以係名為Hollow Waif / 空洞信標嘅單位旁邊復活
除此之外佢係一名以回復為主嘅輔助型大佬
有技能同能力幫其他單位回復生命

而利未嘅隊伍Amalgam / 汞合金以自損效果為主嘅攻擊型隊伍
專用效果Necrotic Decay / 壞死衰變可以扣自己生命嚟增加造成嘅傷害
需要利未負責回復以提高續戰力

鳩油左隻
第一次油嚟講唔錯
再執返少少光位暗位就好好睇

Mei Feng / 美鳳
M&SU鑄造廠分部嘅部長,同手下一齊負責舖設鐵路
但係真正身份伙十雷黨混入秘法協會嘅臥底
間接造成惡前鎮同地球嘅大災害事件

隊伍Foundry / 鑄造廠係全遊戲唯一一隊橫跨3個勢力嘅隊伍
鑄造廠係以防禦力同機動性為名嘅隊伍
防禦方面絕大部份嘅單位都有裝甲能力可以減傷
機動性方面,一部份嘅單位嘅Walking Forge / 移動工廠可以係行動後放置殘骸指示物
另一部份嘅單位可以用Ride the Rails / 鐵路移動能力移動到一段距離外嘅殘骸指示物
兩個能力配合令成隊可以快速地穿梭整個戰場

美鳳本身係戰鬥型大佬
雖然攻擊同傷害都唔算優秀,但係擅長攻擊嘅同時進行額外移動同額外攻擊
技能Freight Train / 貨物列車可以推動己方單位推向敵人造成傷害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞