【集思廣益】我係「光復紅土」遊行申請人,收到警方二十問

608 回覆
1171 Like 7 Dislike
揾 siri 答啦
痴撚線
5: 全黑色裝束配以亮麗安全帽,足夠突出
依家個勢
批咗照樣拉鳩你!
唔批你估D人唔出來行?
屌你老母夠膽唔批就肯定會谷更多人出來行
諗到
1. 你咪試下唔批lor
2. 你咪試下唔批lor
3. 你咪試下唔批lor
4.你咪試下唔批lor
5.你咪試下唔批lor
6.你咪試下唔批lor
7.你咪試下唔批lor
8.你咪試下唔批lor
9.你咪試下唔批lor
10.你咪試下唔批lor
11.你咪試下唔批lor
12.你咪試下唔批lor
13.你咪試下唔批lor
14.你咪試下唔批lor
15.你咪試下唔批lor
16.你咪試下唔批lor
17.你咪試下唔批lor
18.你咪試下唔批lor
19.你咪試下唔批lor
20.你咪試下唔批lor

答你老母
推到俾民陣睇到
幫手教下路
出幾多狗先夠都要問人???
傻啦,問清楚民陣有無呢啲戇鳩問題先
屌佢老母答咗即係同意佢個遊戲玩法
香港係有遊行集會權利,佢只係出不反對通知書
屌你老母廿條仲要比論述
寫essay都無咁撚多
Push
用英文笞啦
應該有無不反對通知書都無乜問題,睇夠唔夠薑發"反對通知書"姐

二零零零年十二月二十日立法會會議席上
動議辯論《公安條例》
律政司司長梁愛詩致辭全文
主席女士︰
幾個月來圍繞《公安條例》的公眾辯論,主要是關於政策問題。作為律政司司長,我在今日辯論中的發言,會集中於三個範疇。首先,我會澄清現行法例的規定是甚麼;其次,我會探討這些規定是否符合《基本法》及《公民權利和政治權利國際公約》;最後,我會探討是否有充分的法律理據支持修改法例。
I. 澄清法例規定
2. 為求澄清有關的法律規定,我曾多次作出公開論述,並向保安局提供法律意見,再由該局向公眾傳達。各界人士及包括大律師公會在內的不同團體,曾向立法會保安事務委員會提交意見書,政府亦已提交書面回應。我希望以上的努力已經消除部分誤解。
3. 最普遍的誤解,是公眾遊行必須得到警方批准。我希望所有議員現在明白,事實並非如此。《公安條例》只是就大部分超過30人的公眾遊行,訂立了一項通知警方的規定。
4. 警務處處長在接到舉行公眾遊行的意向通知後,除非反對舉行遊行,否則必須發出不反對通知書。如果處長在指定期限內沒有發出不反對通知書,也沒有發出反對遊行的通知,他便會被當作已發出不反對通知書。
5. 換言之,如果警方不發出反對通知,遊行便可進行,顯而易見,法例並無規定遊行必須得到警方批准。
6. 不過,仍有人爭議說,《公安條例》的條文在實質上或觀感上,已經令到和平集會遊行的自由,變成類似一種有賴給予的特許,能否享有,要聽候政府發落。我不認為和平集會遊行的自由, 確是像他們所指稱般受削弱,稍後我會說明箇中理由。如果部分市民存有誤解,只要讓他們了解真相,誤解當可一掃而空。
乜遊行要自己book場做起點終點同自己搵人封路㗎咩?
我相信佢地唔批嘅話佢地會好唔得閒
叫佢俾份英文版黎,英文答番佢
你仆街喇 唔好話20條 1000條都答到比你
3. 只要你, 申請人話個個係糾察佢就係糾察。一個有糾察委任證便可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞