【集思廣益】我係「光復紅土」遊行申請人,收到警方二十問

608 回覆
1171 Like 7 Dislike
記住一定要用英文
Push
Push
由於警察使用毅進制
與本人十二年免費教育中所學之十進制大為不同
故未能回答警方所有假設性問題
如果任何疑問請向香港政府教育局請教如果將十進制變成毅進制
及後再有同類問題一概不會回答
因為回答不了。
P.S.
十進制9000=毅進制1500
實在是一個找愛因斯坦也回答不到的問題
改預30人算啦 冇問題呀
唔答照行會點
其實只要無你班狗喺到,呢二十條問題答都唔撚洗答

on9
樓主最後點處理
btw 辛苦哂喇
push
癡撚線 明顯想玩撚死你
想知最後點樣處理?係咪冇答到就算
我答佢我要見律師(「問完法律意見再覆你」)
同埋重申咗香港居民憑基本法27條有集會遊行自由
至於用咩語文,咁當然係英文覆啦
而家連示威嘅自由都無埋
不斷吹緊風要香港停不反對通知書
樓主 可唔可以講吓近況

你最後有無作論文出嚟?
lm 想知搞唔搞得成
LIVE 李軒朗林正軒交代「727紅土遊行」與警方會面後事宜
https://www.facebook.com/standnewshk/videos/840700746300954/
原來真名上連登
梁愛詩 (2000): 如果警方不發出反對通知,遊行便可進行,顯而易見,法例並無規定遊行必須得到警方批准。

二零零零年十二月二十日立法會會議席上
動議辯論《公安條例》
律政司司長梁愛詩致辭全文 (節錄)

//
3. 最普遍的誤解,是公眾遊行必須得到警方批准。我希望所有議員現在明白,事實並非如此。《公安條例》只是就大部分超過30人的公眾遊行,訂立了一項通知警方的規定。
4. 警務處處長在接到舉行公眾遊行的意向通知後,除非反對舉行遊行,否則必須發出不反對通知書。如果處長在指定期限內沒有發出不反對通知書,也沒有發出反對遊行的通知,他便會被當作已發出不反對通知書。
5. 換言之,如果警方不發出反對通知,遊行便可進行,顯而易見,法例並無規定遊行必須得到警方批准。
//

https://www.doj.gov.hk/chi/archive/doc/201200c.doc
批咗未
唔識睇,叫警犬俾英文版本
下次同佢講我預10個人遊行,所以唔申請不反對通知書
點知後面有成幾萬人跟我行
我都唔知點解架喎阿sir
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞