[新歌 <偷情的禮儀>] 謝安琪討論區 (7) 香港加油

1001 回覆
34 Like 48 Dislike
+1
諗緊睇幾場好
早人3日搶到飛,我覺得焗整,唔係實俾人搶晒
佢似乎今次信心大左
可能唔係自己錢
本來就係kkbox白金會員
又有啲on9入黎逐個comment dislike
十年kkbox白金會然
簡單到呢
一定會啦,肯定多sponsor過上次,起碼加埋禮拜六日兩場
kay isn't me 係咪即係唔會唱咁多自己以前啲歌
如果喺嘅話,坦白講無咁大興趣睇
仲要$980咁貴,可能買平飛算
我都驚
想聽佢唱自己歌多過人地嘅歌
點解唔賣平d 但開多幾場
驚頂唔順?
想睇尾場,但佢一定會加場,咁呢轉買唔買住
冇可能唔加
唔會掛
juno style

簡單得嚟又好靚
有冇人覺得《偷情的禮儀》嘅 Verse (「慢慢抹 第十次 二十次」至「請切戒太可疑」) 好似林憶蓮首《假如讓你吻下去》?

另外,亦有冇人覺得chorus 部份 (「所以别自負到 任讓自己 每滴風駛盡」至「是藝術一種」) 好似薛凱琪首《男孩像你》?
憶蓮嗰首就唔使講啦 真致敬
不過唔知係突登定咩,兩首都有致敬味
Kay 呢首就Verse

男孩像你 我好中意
但真係唔係好聯想到喎
個feel有少少少少似嘅
但真係唔算
你應該係講緊chorus第一句
"問你這夜最後……那個會是我"
同"……風駛盡" 似?
btw本身唔熟憶蓮首歌

反而個verse第一首諗起嘅係eason嘅大開眼戒個verse
我意思唔係話佢抄歌 (馮穎琪我都唔信佢做呢D野)。

只係Chorus 個節奏同個feel,我一聽即刻聯想到《男孩像你》。
其實唔止第一句,我覺得:

「所以别自負到 任讓自己 每滴風駛盡
若果 他不可惡 補補口紅 塗掉那裂縫
欺騙 著重自制 是藝術一種
禮物要偷到 卻不傷誠信
你不必急進
將他那智力 當是兒童」

「問你 這夜最後 送誰回家 我信那個會是我
但我 心裡知道 男孩像你 不想跟妹妹拍拖
共你笑著說著 戲劇時裝 那怕錯過了幸福
彼此磋跎 仍然可以 彼此幫助」

呢兩段個FEEL 係幾似。

題外話,JUNO首《情感的廢墟》個Verse,我反而覺得唔太似90's 流行曲,反而有D似Snowman (Swing前身) 嘅《開始到最後》。如果唔係睇作曲、編曲名單,我會以為係出自Jerald 手筆。
似係用浦銘心黎唱?
係嘅話一定好多憶蓮
跟住邀請明哥合唱漩渦
邊忽似男孩像你呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞