[新歌 <偷情的禮儀>] 謝安琪討論區 (7) 香港加油

1001 回覆
34 Like 48 Dislike
9成9係冇人理 跟住juno直接搶埋個ac嚟用
但願在浴缸中赤裸的我
就是做回真得似假的我
不忍傷害著別人才 藏起我
是人類美好的錯
自問做自己都有很多個
$680 $380 全數售罄
今日想上去望下賣成點
入咗成朝都入唔到個網
我唔嬲依家嘅kay,只係有啲慨歎同失望

上年好高興佢有突破,但原來入咗幻國會被綁手綁腳

我有啲期待依五年合約快啲過,等kay 可以做返自己,就算出少啲歌,都唔想佢變到依家咁遠
你都未 數就過左
我尋晚8點買,己經收到
已經unfollow咗個ig 我只係對佢音樂有興趣,佢又唔係post自己嘢,完全對啲model相無感
成也幻國,敗也幻國
我種強烈既感覺係
好似有種無聲抗議咁
我估幻國唔係100%唔畀佢自己出po
但係就設左啲限制 有啲野唔講得
kay 就索性咩都唔出
由"小編"出飽佢

鳩估
其實大家都知道KAY係黃絲,只係今次無表態(但其實件事未明朗化前已經轉左黑ICON),好多其他藝人係件事開始有風向先出聲

唔明點解係咁針對佢唔出聲因為佢以前會出聲
肯表態已經係一種好好既支持
反而想針對佢形象越黎越離地,一個女神唔係靠著咩名牌靚衫用乜化妝品㗎
所以.....我屌你老母啦幻國
當大部份歌手個個玩 ig, 反而調返轉
佢咁嘅形象唱愁人節都覺得尷尬
講個笑話 juno marketing
To be fair我唔憎幻國 只係恨鐵不成鋼 為Kay感到不值
畢竟冇幻國kay未必會復出同有舊年嘅成就解鎖 為此衷心多謝Juno
但我擔心幻國太沉醉係自己世界同舊年嘅成功 唔覺得自己做法有問題 一個唔小心拖累Kay多年形象同人氣
難得kay出翻黎 就應做得愈黎愈好 唔好浪費kay嘅青春、人氣、舊年嘅聲勢同potential係一d吃力不討好嘅野上面

問心:想見到Kay終於拎女金同多廣告但繼續唱多3年內容空泛嘅情歌,定還是唱翻令人有共鳴、記錄社會嘅歌同形象貼地翻但商業上冇咁成功 我會揀後者
老實講 如果唔係Kay嘅聲線同演譯 可能脫左粉

事實上 以上嘅問題可能根本唔成立 因為再係咁樣落去 商業上都可能都會走下坡 人氣始終好緊要 客觀d講 舊年流行榜同網上平台成績比未入幻國之前好似仲差 只係舊年天時地利人和 所以先係頒獎禮有咁好成績

幻國要顧及Kay之前路線同歌迷期望 雖說想求突破 但不至於要變左第二個人 尤其是一個唔討好嘅形象(the album內外都係)演譯角色應只限於歌曲 唔應該成個artist 嘅PR都變曬
為突破而突破可能會好唔自然 甚至變成畫蛇添足 適得其反

Juno無可置疑係好有heart、創意同獨特美學感 但no offense我相信好多kay迷 同kay自己都唔係想Kay只變成女版Juno 或者Juno拍檔 而係想佢一如以往做一個獨當一面 有自己想法、靈魂嘅個體 將第二個人嘅風格硬套自己身上只會顯得衣不稱身 失去自我

明白the album係juno一手策劃 kay只係應邀參與 但去到目前為止仍然欠缺Kay 甚至Juno以往作品一貫嘅內容同深度
著重gimmick同形式(如合唱單位、文案、MV、編曲)冇問題 但始終做音樂應以曲詞為本 歌詞要有一定內容、意義先吸引到人 成為經典

Kay開演唱會本應係喜事 講呢d好似倒米 但真係唔忍心見到kay有可能愈做愈差同面臨愈黎愈多攻擊 而個原因係可以避免

總括黎講 由於Kay之前歌路同形象鮮明 而呢樣野亦係吸引好多歌迷嘅地方 所以經營Kay同好多其他歌手嘅方法好唔同 幻國真係要認真重新考慮Kay嘅定位同未來工作/歌曲方向 應該比多d Kay自己發揮嘅空間 否則開左個靚頭 但之後爛尾 甚至會比kay加入幻國之前失去更多比商業成功更有價值嘅野
好心你地唔好講到佢俾幻國禁錮咁啦
牛唔飲水唔撳得牛頭低
張張都係黑裙 紅唇
繼續唱多3年內容空泛嘅情歌,定還是唱翻令人有共鳴、記錄社會嘅歌同形象貼地翻但商業上冇咁成功 我會揀後者

不能認同更多
搵人貼上fb
支持
依家先黎烈熖紅唇嘅kay係好靚 但同樣覺得高攀唔起
唔夠之前嘅kay咁有內涵
Ksus2 同Kay one 時期嘅Kay正,夠真誠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞