[毒撚鳩遊]用盡關西Wide Area Pass五日

178 回覆
12 Like 3 Dislike
又係我鳩up時間,剛剛去完大阪五日,
接近用盡張關西Wide Area Pass用到既範圍
之前既遊記,有性趣可以望下
http://forum2.hkgolden.com/view.aspx?type=TR&message=6351509
名古屋信長攻城之旅

http://forum2.hkgolden.com/view.aspx?type=TR&message=6604606
山陰現存天守快閃鳩遊

https://lihkg.com/thread/108483/page/1
剛剛打完既鳩坐Green Car 10日

https://lihkg.com/thread/103504/page/1
廣島快閃3日EVA新幹線

今次去大阪都幾突然,見到港航平平地就買喇,而因為之前去過大阪,
所以今次基本上無乜時間留係大阪市內

駛費方面…機票1400hkd、酒店就一晚泉佐野,7500yen,
之後四晚就住日本橋既膠囊,經expedia訂350hkd(不過用+sliver減左200hkd)
都幾貴,其他駛費就用左6萬幾yen(大部份買左鐵道模型 )

廢話講完,開始
結束
我隔離又開左個問嘢post
巴打有冇去四國?
想問下張pass坐唔坐到土讚線特急?
DAY0

今次黃昏機去,所以下晝慢慢先入機場,呢幾隻野都幾得意

今次有比卡獸陪我去
btw其實今次OK便利店換公仔算厚道,間唔中會派印仔,雖然真係得幾隻靚既

照舊去中場客運廊上機,未行過,今次一樣

今次係香港航空既A330-200(A33V),唔算特別,
之前坐過東航都知支那航空公司大約點架喇
btw飛機餐唔錯,d空姐空少都好勤力,值得一讚
同埋有《你的名字》睇,睇左半套就頂唔順熄左,唔明佢講乜

三個鐘到就到關西機場,上次去坐樂桃係T2落機乜柒都無,原來T1又要坐無人捷運返主樓

睇返之前資料,呢班機係會delay到仆街既,隨時11點幾先到,出大阪市就好撚煩,所以本身想訓機場就算,但為條頸同腰既著想(因為頸同腰都唔太好,坐得太耐會好酸軟),近近地係泉佐野book酒店算,起碼有通宵巴士出去嘛

而南海電鐵係1月尾改時間表,係接近尾班車開多左幾班車,加上班機早左起飛同到大阪,所以重搭到空港急行出去,慳一半車費

一個人都無既車站前商店街

今次trip最貴最豪既房 ,要7500yen.....
無計其他酒店講緊過萬yen或者無房
不過間房個窗就開唔到,暖氣開到最細都好焗,好彩帶左短袖衫褲去
咁就完左Day0
結束

無咁快
巴打有冇去四國?

未去之前我有同你一樣既問題,但實證過.....

總知呢張圖範圍入面既所有JR營運特急既自由席都可以坐(不過張圖4月會再擴闊範圍,但四國個part一樣),唔理邊間JR公司(JR四國/東海都得),
只要唔過張圖既範圍就okay,指定席要補指定席卷,
Green Car就補Green車錢,越過範圍就要畀全費
DAY1

今日無plan過去邊,所以好遲先醒(其實都只係九點幾),執完個人就走了,
天氣非常好,nice

原本想坐南海電鐵特急Rapit返關西機場開pass,點撚知...........

我屌全線運轉見合
佢有振替運輸去JR日根野/熊取站,但好撚多人,結果我選擇左行去日根野站 ,無既3公里姐,行半個鐘姐,輕鬆既

沿途都係民居無乜好影,反而有好多呢d包心菜(!?)田

日根野站前既踏切,佢都好撚忙下

結果搭關空快速返機場 同南海同價

機場個綠色窗口多人到仆街,最抵死係佢特登有幾個櫃位專門畀講支那話既人用,我當然排返本地人同講英文個堆counter,事實證明係爽手好多的,d支那人成日問長問短同人地叫佢先拎本passport出黎換pass

而家既關西wide area pass轉左可以經閘機出入,但JR四國既站例外

用得JR pass就當然坐關空特急Haruka喇,281系電車,
不過個位得扶手拉上黎既枱仔真係太細,唔掂
同埋堆logo都幾靚
DAY1續

係天王寺放低d行李後就坐特急「黑潮」去新大阪,一個站咁多
因為佢skip哂環狀線堆站同唔駛轉車
289系,用我最鍾意既681/3系改做直流電後既電車,今次trip坐得最多係佢

開個餐先,是但係車站搵野食都唔會中伏

之後坐新快速去長濱,過左京都一訓醒就見到雪呀!!
廿幾歲仔第一次見到雪,種感覺真係好興奮

長濱到著,係車上係有落雪架,但一落車就停雪

雪呀

今次既目的地,長濱鐵道廣場,係長濱站隔離,有全國最舊既站舍,
明明用pass係有8折,我係JR西官網dl個pdf話有的,
但我畀張pass個職員睇之後佢話無
不過算,60yen姐

一個人都無,突然見到呢幾舊野真心嚇一嚇

竟然有d咁既野玩

重有個HO比例既鐵道模型場景,幾正
wide area pass真係好屈機,5日8500yen(雖然黎緊加到9000yen)
有得搭新幹線同特急車,有得過四國
半賣半送咁濟
巴打有冇去四國?

總知呢張圖範圍入面既所有JR營運特急既自由席都可以坐(不過張圖4月會再擴闊範圍,但四國個part一樣),唔理邊間JR公司(JR四國/東海都得),

不過土讚線特急有好多係喺圖入面,
但又有一部分唔喺(宇多津-琴平段)
咁即係可以由岡山坐土讚線特急直到琴平?
唔熟日本嘅鐵路pass
希望我問嘅問題唔會太煩太on9啦
留個靚名
巴打有冇去四國?

唔熟日本嘅鐵路pass

唔煩唔煩,呢個問題我去之前都諗左好耐搵左好耐
得出結論就係.....你要岡山直到琴平既話要補宇多津到琴平既乘車卷同特急卷既錢
wide area pass真係好屈機,5日8500yen(雖然黎緊加到9000yen)
有得搭新幹線同特急車,有得過四國
半賣半送咁濟

加到9000yen但直達天橋立
都重好抵玩
DAY1續

隔離係北陸線電氣化紀念館,放左ED70形電車同D51型蒸氣火車

列車區間閉塞用既信物,好似某d小型私鐵同台鐵集集線重用緊?

ED70既駕駛室,有得親手摸下好正,有d位重郁得,細館有細館既好

D51既駕駛室同背後放煤既車卡,唔難想像當年渣佢的確唔易

JR電氣化版圖,好明顯未update既

行完出返去....幾靚

雪球 第一次掂真實既雪

點少得卡比獸 當然都sure d雪係乾淨先敢放落去

對面係慶雲館,明治天皇黎長濱個陣到此一遊過

其實唔係剷開左,d雪既話其實有幾厚呢?

相傳石田三成同羽柴秀吉就係係長濱相遇
巴打有冇去四國?

唔熟日本嘅鐵路pass

得出結論就係.....你要岡山直到琴平既話要補宇多津到琴平既乘車卷同特急卷既錢

唔該哂巴打
補錢係由岡山站搞?大概幾多yen左右
巴打有冇去四國?

唔熟日本嘅鐵路pass

唔該哂巴打
補錢係由岡山站搞?大概幾多yen左右

唔係岡山,應該車上補飛的,票務員哥哥查飛個陣會問你去邊,到時同佢講琴平就會叫你畀錢
幾錢?剛幫你睇過大約860yen
不過唔準唔好屌我
又飛!!!!!
又飛!!!!!

咪係
去大阪住新今宮啦,120一晚有自己房,
share bathroom

後悔呀
行過新今宮個陣見到d酒店叫做正正常常咁
不過膠囊自己都開始慣,有對耳塞就得
又飛!!!!!

咪係

你兩個都成日飛
多謝負評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞