[毒撚鳩遊]用盡關西Wide Area Pass五日

178 回覆
12 Like 3 Dislike
巴打對腳咁似女仔咁嘅

唔係掛?

同感

瘦撚

唔好討論對腳住
我要文
DAY3續
上左車因為由鞋濕到入襪,不過腳係乾既,被逼趁人少少除左佢吹一吹佢

返到城崎溫泉再轉特急Kounotori返福知山,
再轉山陰本線既特急Hashidate返京都,
今個trip坐得最多既係289/681系

行多陣就上京都塔,JCB卡唔駛錢
同東京無得比架喇.....古都之美不在繁榮吧

𨋢門都有京都旅遊地圖,nice

行完之後搭快速落奈良,再轉關西本線既快速返JR難波返酒店,又完一日
DAY4

頭先有人問會唔會坐新幹線,今日就開始;
又一朝起身過新大阪,今次行去難波搭地鐵直上新大阪算喇,
畀多DD好過搭JR行親死
今次坐Mizuho,JR九州既N700系,全部8卡都係動力車(8M0T),
加速爽撚過其他車

便當+暖暖綠茶=絕配
不過呢個便當配搭怪怪地,有核桃同格格薯塊

去到岡山,竟然遇到EVA500系!!即刻衝入去J下先,
而家一號車唔駛預約,可以直入,姐姐重送左套postcard畀我
上年去廣島個次玩埋模擬駕駛室都無派
DAY4

上次黎岡山就齋影,今次有得坐了,特急Shiokaze(潮風),
JR四國既8000系電車,貫通車頭好撚柒

我前面個單丁位係優先席,無人敢坐
btw程車好多外國人坐,見到對面有對外國人夫婦係度刨日本既Lonely Planet

瀨戶大橋線,我其中一條最想坐既路線,實現了

去到宇多津就會同高松開出黎既特急Ishizuchi(石槌)合體,
8000系個車頭型好多

出左宇多津站一轉,用關西wide area pass既話係適用範圍內所有JR四國既站都要行人工改札口出入,雖然JR四國唔係好多站有閘機
DAY4

上次黎岡山就齋影,今次有得坐了,特急Shiokaze(潮風),
JR四國既8000系電車,貫通車頭好撚柒

我前面個單丁位係優先席,無人敢坐
btw程車好多外國人坐,見到對面有對外國人夫婦係度刨日本既Lonely Planet

瀨戶大橋線,我其中一條最想坐既路線,實現了

去到宇多津就會同高松開出黎既特急Ishizuchi(石槌)合體,
8000系個車頭型好多

出左宇多津站一轉,用關西wide area pass既話係適用範圍內所有JR四國既站都要行人工改札口出入,雖然JR四國唔係好多站有閘機

過橋坐嘅係jr 四國嘅車?
用依張pass唔洗加錢架可?
Sor quote左圖
DAY4續

JR四國4月1號開始既新觀光列車

係高知縣成長既麵包超人

因為要去唔係範圍既丸龜,所以要另外買飛

月台寫埋通過列車既時間,照顧鐵膠?

予讃線普通列車,JR四國既6000系,有塊好傳統既自由席牌

對面係最新既8600系

一個站就到丸龜

好靜既丸龜市街,主人好快咁閃過

自衛隊招募廣告

遠處細細粒就係丸龜城既天守
好想四國多次
DAY4續

天守係個小山之上,上斜上餐飽

望出去幾靚

天守閣,又到一個現存天守

賣飛叔叔問我邊度黎,我答香港,佢整份殘體中文畀我

現存天守入面佢都好細,同當日去最細既備中松山城差唔多

因為太細好快行哂,行返丸龜站途中有條靜到嘔既商店街

諗下好喇四國新幹線

坐予讚線普通列車過坂出轉去高松,國鐵121系電車

去到高松,一對5000系電車,幾型仔既

今次無機會坐既特急Uzushio(渦潮),JR四國既N2000柴頭,好正

7000系電車,似柴頭多過電車

幾靚既站舍設計,會再黎既四國
DAY4續

因為想試下雙層列車,所以特登買左快速Marine Liner既指定席卷,
用pass只包乘車卷部份,下層指定席卷要自己買,上層Green亦然

布甸狗
十億個可愛囉

呢隻野仆街喇

上車了,呢對好似都係Green Car,不過車尾無乜謂喇

上層Green Car,似特急座位囉

下層指定席,無枱仔

重有行李架,幾貼心
btw得一號車(JR四國既5000系電車)係雙層,後面幾卡同一般新快速一樣

低人一等既視角,平時邊有機會睇到

丸龜名物骨付鳥便當 ,好大盒,拉條繩出黎然後等6-7分鐘就食得

其實姐係原隻燒雞脾飯,熱辣辣正呀
btw第一次食熱既便當

再低一d望下瀨戶內海

返到岡山就轉去桃太郎線(吉備線),其實點解叫桃太郎線?
話雖岡山聲稱係桃太郎之鄉
btw見到對面架岡山色既津山線Kiha40型,就覺得去唔到津山又係一大遺憾

備中高松站,呢度都有間稻荷神社,話說今次旅程無去過神社,可惜

今次目的地

踏切上,其實後面不遠處有架車,嚇死

重有呢d水閘

到了,高松城跡

對面馬路就係一個墳場,同埋棵樹個位相傳就係清水宗治切腹既地方......
孤樹之下可是一位武士壯烈犧牲之地....

水攻高松城大概就係羽柴秀吉奉信長之命攻打中國地區,到攻打高松城個陣,城主清水宗治奮勇頑抗,秀吉於是將四圍既水引到高松城下,將高松城孤立起黎,打算逼清水宗治投降,當然失敗喇,所以就對峙起黎;

咁岩當時毛利家既援軍趕到,加上信長當時係本能寺畀明治光秀殺左;

知道自己老細死左既秀吉於是主動同毛利家講和,條件就係清水宗治必須切腹自盡

清水宗治就基於以自己條命換返全城軍民性命而切腹自盡,秀吉亦得以用極速退兵,成就左所謂既「中國大返還」

某程度上清水宗治既死係成就左羽柴秀吉往後既成果,所以有興趣黎呢度懷下古

呢個位360度展示左當年羽柴秀吉水攻高松城同毛利家既佈陣位置

重有間晨咁早就休息既資料館

水攻歌頭,用水調歌頭既melody岩唔岩音呢唔知?

高松城懷古,用廣東話讀落順口過普通話好多

有d似南生圍,可惜而家既南生圍.......

宗治蓮,睇黎當地人真係好尊敬清水宗治

清水宗治既首塚,簡單地講首塚姐係專門供奉被斬首既人既墳,
當年清水宗治切腹之後由佢家臣幫佢介錯(姐係斬首),再將人頭獻畀羽柴秀吉作證明,所以算係畀人斬首

高田馬治,一位近代既鄉土史學家,出身高松地方既佢非常落力研究同保留秀吉水攻高松城呢段歷史

行完高松城就返岡山再轉新幹線去新神戶,一個係兩條隧道中間既車站;
亦係少有有裝月台閘門既車站,雖然無論幾多輛編成都好佢都係開足16輛編成既門

之後轉新快速返左大阪,當然去梅田大丸既pokemon center朝聖
可惜唔記得去京都高島屋個間
勁可愛既冰雪版六尾+比卡超;重有訓覺比卡超又係勁得意
btw而家既比卡超既比例好似改左?以前肥d得意d

唔記得係邊既拉麵,唔錯既,有得免費替玉一次

食完去道頓堀行下,十一點幾都重好撚多人

好多人屌既金龍拉麵

最後食左個章魚小丸子就完左係大阪最後一夜
btw漏左,係新大阪見到原裝500系

呢個設計係佢面世既20年後都唔覺過時,太型了
完?
完?

最後一夜姐,重有一日
推落下一版
推落下一版

睇得出巴打真係好鐘意鐵路

btw 金龍拉麵真係好多大陸人,次次經過都一大班大陸人係咁叫: 這裡! 這裡! 來來來

今次無講係鐵膠遊記姐
所以可能覺得我d景點走馬看花,但其實搭鐵路就係我旅程一部份

其實行過道頓堀好幾間金龍都有好撚大條龍做裝飾
間間都唔少本地人食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞