[毒撚鳩遊]用盡關西Wide Area Pass五日

178 回覆
12 Like 3 Dislike
其實應該講返個大約行程…
Day0 落機泉佐野訓覺
Day1 關西機場、長濱鐵道廣場
Day2 和歌山、姬路hea左一圈
Day3 餘部橋樑、京都塔
Day4 丸龜、高松、備中松山城跡
Day5 姬路城、市立動物園、日本橋然後返香港
我隔離又開左個問嘢post
巴打有冇去四國?
想問下張pass坐唔坐到土讚線特急?

未去之前我有同你一樣既問題,但實證過.....

總知呢張圖範圍入面既所有JR營運特急既自由席都可以坐(不過張圖4月會再擴闊範圍,但四國個part一樣),唔理邊間JR公司(JR四國/東海都得),
只要唔過張圖既範圍就okay,指定席要補指定席卷,
Green Car就補Green車錢,越過範圍就要畀全費

不過土讚線特急有好多係喺圖入面,
但又有一部分唔喺(宇多津-琴平段)
咁即係可以由岡山坐土讚線特急直到琴平?
唔熟日本嘅鐵路pass
希望我問嘅問題唔會太煩太on9啦

唔煩唔煩,呢個問題我去之前都諗左好耐搵左好耐
得出結論就係.....你要岡山直到琴平既話要補宇多津到琴平既乘車卷同特急卷既錢

唔該哂巴打
補錢係由岡山站搞?大概幾多yen左右

唔係岡山,應該車上補飛的,票務員哥哥查飛個陣會問你去邊,到時同佢講琴平就會叫你畀錢
幾錢?剛幫你睇過大約860yen
不過唔準唔好屌我

啱啱我睇左下
如果坐預讚線特急到宇多津再轉四國jr嘅普通土讚線好似抵d
上Google map睇宇多津去琴平都係¥360
Btw 唔該哂巴打
會睇哂你個遊記
我隔離又開左個問嘢post
巴打有冇去四國?
想問下張pass坐唔坐到土讚線特急?

未去之前我有同你一樣既問題,但實證過.....

總知呢張圖範圍入面既所有JR營運特急既自由席都可以坐(不過張圖4月會再擴闊範圍,但四國個part一樣),唔理邊間JR公司(JR四國/東海都得),
只要唔過張圖既範圍就okay,指定席要補指定席卷,
Green Car就補Green車錢,越過範圍就要畀全費

不過土讚線特急有好多係喺圖入面,
但又有一部分唔喺(宇多津-琴平段)
咁即係可以由岡山坐土讚線特急直到琴平?
唔熟日本嘅鐵路pass
希望我問嘅問題唔會太煩太on9啦

唔煩唔煩,呢個問題我去之前都諗左好耐搵左好耐
得出結論就係.....你要岡山直到琴平既話要補宇多津到琴平既乘車卷同特急卷既錢

唔該哂巴打
補錢係由岡山站搞?大概幾多yen左右

唔係岡山,應該車上補飛的,票務員哥哥查飛個陣會問你去邊,到時同佢講琴平就會叫你畀錢
幾錢?剛幫你睇過大約860yen
不過唔準唔好屌我

啱啱我睇左下
如果坐預讚線特急到宇多津再轉四國jr嘅普通土讚線好似抵d
上Google map睇宇多津去琴平都係¥360
Btw 唔該哂巴打
會睇哂你個遊記

其實都係睇你夾唔夾到時間
去大阪住新今宮啦,120一晚有自己房,
share bathroom

後悔呀
行過新今宮個陣見到d酒店叫做正正常常咁
不過膠囊自己都開始慣,有對耳塞就得

第一晚間酒店嘅格局地點,仲要唔係星期六日都要7500yen,幾貴喎
爸打你臨出發先book

後悔呀

第一晚間酒店嘅格局地點,仲要唔係星期五六都要7500yen,幾貴喎
爸打你臨出發先book[/quote]

後悔呀

第一晚間酒店嘅格局地點,仲要唔係星期五六都要7500yen,幾貴喎
爸打你臨出發先book
[/quote]
屌原來我記錯左,係5400yen
不過都貴貴地…我出發前兩個星期book

bye
留名!
DAY1續

行返長濱站之後就搭普通列車先去近江鹽津,再轉車上敦賀,沿途沒有冰天只有雪地,
同埋原來近江鹽津去敦賀架車係另一對月台,傻下傻下差d就miss左班車

重有噴水融雪既裝置

去到關西wide area pass其中一極,敦賀

呢隻野做乜撚
事後google返,原來1982年個陣福井縣有唔少恐龍化石出土,令福井縣成為其中一個研究恐龍既重要地方
重有原來全日本90%既眼鏡都係福井縣生產

奧巴馬線

凍撚到仆街之下有支暖暖既綠茶真係救星

之後坐返特急ThunderBird落大阪,呢隻新icon好靚

大阪環狀線最新既323系電車,好靚,同埋連通勤列車都有車內wifi
港鐵學下人喇

係天王寺coin locker拎返行李再轉大和路線去JR難波再行去酒店,加送201系同221系
之後發現JR難波行去酒店要接近2公里

之後四晚住呢間,Shell-nell Namba,訓既環境同之前東京訓既膠囊近乎一樣,但locker好撚細,同埋有堆mk泡菜狗已經好撚嘈,
之後重有幾隻中年支那蝗同中年香港蝗更嘈,12點幾重係膠囊房條走廊講電話,仆你個臭街
好彩臨飛之前係aeon 12蚊店買左對耳塞,好隔聲,同埋唔會半夜跌出黎

之後同位巴打食左餐飯,好飽

最後坐大和路線返JR難波行返酒店完左第一日
今次坐103系,而家有卡103系放左去京都鐵道博物館
DAY2
第一晚唔太好訓,加上堆支港蝗嘈撚到.......
加上情人節...........

上新大阪等車落和歌山,見到智頭急行既HOT 7000型柴頭
柴頭真係我至愛

都係坐特急Kuroshiro落和歌山

和歌山電鐵既月台其實痴住JR和歌山站既,入左JR個閘之後直入和歌山電鐵個度買飛就得(不過4月之後就可以用關西wide area pass任坐)

基本上去貴志都係買1day pass架喇,比就咁買兩程平d,落車show pass畀運轉士睇就得

和歌山電鐵除左貓站長出名外,另外就係有好多特色列車,呢架係「うめ星電車」,個人覺得裝修得幾靚既
btw想知去個日有咩特色列車可以先上佢個官網睇左先,佢會列哂出黎

兩個小神社

貴志站

今日既主角當然係站長二代目喇,不過似乎佢未訓醒,
其實咁樣好似動物園放係度有d奇怪既感覺,不過都無辦法,唔咁樣畀班遊客玩死都似

第一代站長

除左暖暖既綠茶,暖暖既粟米湯更加感動

行左陣去左車站隔離間cafe食野同寫postcard,佢話叫「HOT CAT」,
因為條腸係貓鍾意食既魚肉腸喎
唔好意思因為佢塊玻璃用左藍色玻璃紙,搞到影出黎變左藍色
同埋杯抹茶好正
うめ星呀!!!!坐唔到呀!!!!!
DAY2續

站長訓醒了,不過都係成尊佛像咁坐係度

之後郁一郁又訓返
提一提,二代目站長逢星期三、四會休息,但有隻代理站長會係伊太祁曾站當值

車到了,今次係女兒節(!?)既列車,外表係同一般列車一樣南海電鐵色,
因為2006年個陣本身屬於南海電鐵一部份既貴志川線交出黎(本身南海電鐵想廢線,但地方沿線居民強烈反對,好似搞到上埋NHK既節目,
最後係岡山電氣軌道幫手之下成立新既Third Sector公司,就係和歌山電鐵,而一部份既電車就keep住原來南海電鐵既塗裝)

btw只係將架普通列車加左d女兒節既裝飾同學生既作品,學生d作品都幾靚,同埋估唔到咁多人畫角落生物

全部列車都係南海電鐵無償過畀和歌山電鐵,所以都係有南海電鐵既影子

伊太祁曾站,個廣告非常舊,有隻清酒叫日本城
うめ星呀!!!!坐唔到呀!!!!!

特登就時間就係坐佢
DAY2續

坐到伊太祁曾就係為左佢
おもちゃ電車,佢係一部以玩具之主題既列車,
應該係第一部係車上面有扭蛋機既列車?
因為伊太祁曾就係佢車廠所在,架車剛剛出廠會先行半段去和歌山再返貴志

要靠人手去操作呢舊轉轍器

係車站門口見到個伯伯賣福餅,勁nice咁叫我試隻黑糖福餅,但我其實唔食黑糖的,結果見到士多啤梨福餅,勁好食!!又大又甜既士多啤梨真係無得輸,後悔無買多幾粒

伊太祁曾站,二代目站長休息既日子代理站長就會係度當值

無出既たま電車同いちご電車

連公司車都畫成咁

d員工都幾猛料.....揸EVO同IMPREZA
DAY2續

行完返去上車了,條gap同大到可以同香港個d比

重有bb床 (不過張相set錯focus )

個堆扭蛋機,可惜無野岩我扭

重有段小插曲.....途中有個女仔上左車,不斷咁望住我,
之後直情坐過黎撩我講野
佢用好有限既英文同我傾計,好似上英文堂練會話咁樣
不過唔好意思.....無相

返到和歌山站,想坐班特急Kuroshino有排先夠鐘,所以搭巴士去和歌山城
有舊叫伏虎石既物體

行左陣見到天守了

重有間好舊既休憩所

入天守閣盛惠410yen,用Kansai Thru Pass好似有得平?

一入去有隻白虎,唔明點解d人要扔錢

呢支野勁呀,叫龍吐水,其實姐係消防水泵

四面都有門行出去,唔知點解特別要整一級

影出去,大風到仆街

無開放既通道

走個陣咁岩見到有個叔叔餵緊白鴿同松鼠仔
可惜今次無帶部HX60V,用餅鏡無得zoom
DAY2續

再行返落市街搭巴士去南海電鐵和歌山市站,係門口完全無JR站既標誌,
搞到我四圍搵左陣,原來入到閘先有指示

重用緊翻牌機,真係好正

呢個係南海線既牌

呢個係JR線既牌 完全無JR既風格

我都知寄人籬下.....都唔駛up dup到咁掛

今次坐紀勢本線既105系,但只會來回和歌山市到和歌山
同埋咁耐以黎只見過去和歌山白濱新宮既車有海嘯用既避難用品

今次特登坐由283系運行既特急Kuroshio返新大阪,又名「Ocean Arrow」,
而家阪和線上唯一既擺式列車
都幾型既,不過個貫通車頭柒到仆街,無影
DAY2續

係新大阪見時間尚早,咁岩見到智頭急行既特急Super Hakuto就開,即刻上車
原來1號車係自由席,大銀幕呀!!!

車上重有售賣機,少見

姬路站一直望出去就係姬路城,last day我會黎架

姬新線用既Kiha127系,個logo唔錯

播但線既103系,人地既都入哂博物館,呢度重用緊

今次坐既係特急Hamakaze,Kiha189系柴頭
左邊既鬼佬係問應該係邊卡上車

都幾好坐,不過始終最愛Kiha187系個種鞭鞭有力既推背感

返到大阪佢就即刻轉做去草津既特急Biwako Express(琵琶湖特快)
其實停既站同新快速差唔多.......
不過都係畀d人想放工坐得舒服d唔駛企咁耐

之後轉車返新今宮,行過阪堺電車既站,陰陰森森的.....

是但搵間野食,我又中伏喇,杯黑色野明明我聽到係Ice coke,點知原來係coffee

返到酒店拎鎖匙個陣送左包情人節朱古力
咁就完左一日
DAY3
無人睇

一早起身又過大阪,第一次去福知山線個月台

經福知山線(又叫寶塚線,2005年炒過好大鑊,死左107人)上城崎溫泉,
一開始都重係一般鄉下地方咁

行多一陣就見到白茫茫一片

btw程特急Kounotori好撚多香港人,d中年港嬸真係好撚煩,
幾隻雌性蝗蟲上車傾到落車,細聲講大聲笑,無人想知你去過邊度邊度呀屌,
已經特登調轉頭啤左佢地幾次都依然故我

上到城崎溫泉行過隔離就轉山陰本線普通列車,都係典型Kiha40型,之前去山陰都坐過唔少次

白雪雪既山陰地區,有一段沿住日本海行,好正
DAY3續

到餘部了,同車重有兩個男人落左車,但之後無見過佢地

都算密車架喇

站舍入面有部除雪機

黎餘部最大原因就係餘部鐵橋,雖然已經轉左新既鋼筋水泥橋,不過當地保留左一部份舊既鐵橋改做觀景台,就係「空之駅」,不過就係圖中右手邊咁樣,積雪高到過上五吋下五吋個位,一腳踩落去同踩落水氹入面一樣
所以放棄左無行出去

見到呢段路,真心屌左一聲,對爛鬼Newbalance跣到仆街,
有段直情要揸住扶手滑落去,滑雪咁撚樣
同埋係山下有個日本人既旅行團行上去,d女人重夠膽著高踭鞋,
跣幾步就係度鳩叫,成個山頭都聽到 ,重見到有人仆街
同埋因為要企埋一邊讓佢地行先,對腳被逼踩入d雪,唉屌濕撚晒,唉唔撚驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞