[毒撚鳩遊]用盡關西Wide Area Pass五日

178 回覆
12 Like 3 Dislike
LAST DAY

最後一日,2335機,所以有一整日時間,當然出去喇;
終於坐到真.N700A
btw個牛三味便當一般,不過便當+暖茶又係好滿足

35分鐘左右就到姬路 ,當然新快速其實唔差太遠,不過新幹線舒服得多

沿車站前條路直入就到國寶姬路城
不過落雨

白雪雪既姬路城,櫻花盛開個陣好靚,可惜而家得d樹枝

用關西wide area pass有8折

限期開放既門番所,真心唔明點樣將d石砌埋砌埋就整到度牆,重要好整固

上天守重要行一段路

現存天守既名物就係接近直上直落既樓梯
同其他木地板既天守一樣,入去前要除鞋,佢有膠袋畀你放對鞋入去,拎住對鞋入去行

城最主要有東西兩條大柱,東大柱爛既情況嚴重好多
LAST DAY續

天守頂層,無乜地方可以影出去,同埋有個神社仔

武士暗室,係度偷襲人?

白鷺城之名名不虛傳 ,同岡山城全黑既外觀真係雙絕

羽柴秀吉係入主左姬路城之後叫黑田孝高起三重天守,同安土城一樣都係四圍搵石材,連石棺/墓碑都唔放過
(第一張圖特別黑左個舊同第二張圖石棺個牌右上角個舊就係)
LAST DAY續

係姬路城隔離有個市立動物園,以為佢細細地up dup咁樣無乜野行,點知又唔係
200yen抵畀

先有一群袋鼠

重有堆紅鶴

有隻水豚,不過個日太凍,佢縮左入去有暖爐既房入面

點解會有鴨

駱駝都有

一對小熊貓,兩隻都好活躍走黎走去,雖然覺得佢地有d悶.....

獰貓,一見到我就不斷咁叫想咬我咁,對唔住阻住你
google過佢係一種獨居而領域性好強既貓科動物,可能佢覺得我踩到佢地盤

唔同色鸚鵡,好靚

有個館展示左好多標本,有d恐怖

姬子,佢係一隻斯里蘭卡象,而家係瀕危物種,好似得返唔夠6000隻
同埋佢一日有3次身體檢查同食野時間,ummmm..........

佢兜lunch,有菜有肉?但象唔係草食性動物咩!?
LAST DAY續

有D細路玩既野,不過平日+落雨,邊有人去玩

有d羊同豬可以畀人餵,不過未到時候,同埋好怕餵動物.....
(可能之前去奈良畀鹿撚完有陰影)

鴕鳥,hi

白色貓頭鷹,sorry阻住你訓覺

雞都有

一堆雀,咁岩個陣洗緊地,佢地要四圍避
不過陣消毒藥水味比較重

一堆企鵝

孔雀都有,諗起上次去南怡島有隻孔雀週街走,嚇撚死

北極熊都有,佢不斷來回行,個地方太細喇.......

獅子都有一對
不過佢地都好靜

重有斑馬

好高既長頸鹿
有次去動物園前個動物園, 隻北極熊都係不斷來回行, 睇到好心up

其實呢個環境真係麻麻地.....

有d恐怖既摩天輪

行完呢個動物園....環境真係好有保留,唔多掂......

行返姬路站前有人派張咁既野,邪教!?

今次坐700系去隔離既相生站
本身諗住影下列車通過,點知個個時間竟然無乜

諗住走個陣竟然見到佢!唔駛講上車
駕駛室玩過,好型但無特別,
同埋張紙板由我上年去個陣既淩波,變左渚薰
連車內放送都變左渚薰把死人斷氣聲

過返8號車,都有模擬駕駛席,不過真係好兒嬉,過下手癮

本身d櫈都紫色,幾靚

入1號車送的postcard,有兩set
有次去動物園前個動物園, 隻北極熊都係不斷來回行, 睇到好心up

之前喺天王寺個動物院映
隻北極熊就不斷喺度fing

之前喺天王寺個動物院映
隻北極熊就不斷喺度fing

係,我睇果次都係咁fing 個頭

不過個環境比樓主果個好少少, 但都係來回行

除左北極熊之外,其他動物都係咁

其實我以為市立既應該細細地好hea,點知都有咁多種類,
但個環境真心唔得,雖然只需要200yen,但感覺真係好唔得

係岡山站是但搵間野食,成間野都西裝友,得我一個遊客好奇怪

返到新大阪,有個整緊既月台

再過返新今宮,日頭既通天閣

阪堺電車,其實同巴士無分別

係日本橋買左成堆野之後落返通天閣,之前幾次過大阪都無去過呢度

通天閣底又幾靚

盛惠700yen,重有支60週年紀念棒棒送

相傳摸左呢隻野就會行好運,不過我無摸

因為太光,影出去反哂光
特別黑個度係天王寺公園

好精細既模型,有d似曾相識

百力滋其實同通天閣有乜關係

筋肉人

之後返新大阪搭特急Haruka,張pass無喇喇印左d字落去

又返到黎了,快快手執一執個喼就checkin,
香港人好撚鍾意係counter個陣執行李,屌你老母阻撚住哂

比卡超

今次都係港航A330,不過係前新加坡航空既A330,同其他A330有d唔同,
起碼多左個腳踏 ,同埋唔係touch screen,一定要用remote

同埋個飛機餐......佢話係白汁魚柳意粉..............
白烚咋下話
無汁無盛乾撚到仆街冚家剷,屌你老母

最後3點幾先落機,排人手通道快過e道
等行李又要等多一粒鐘,最後4點幾飛的回家去,完左成個旅程了...
未悶到既多謝你,悶死左既sor9ly
十卜鐵膠
十卜鐵膠

十卜鐵膠

磁票版都有入鋏印,仲要車掌吸
上次小弟用紙免換版係高松殺上本州有JR四國印
拖喼定backpack
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞