[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (39)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
收到
直接A9 下放
其實應該唔係f8

我睇返dxomark

16mm 最sharp 係f5.6,f4次之
24mm 係 f4,之後5.6
28mm 都係f4之後5.6
35mm 係f11,不過35mm 咩光圈都特別差,唔會想用

雖然用f4背景會比較模糊,但係呢枝鏡應該就f4/5.6 sharp d

順帶一提暗角既話
16mm f4 應該比較差

但其他分別唔大

老實講
雖然1635z講表現論dxomark分數算係咁,但係唔係因為佢好在sharp
單講sharpness 分數其實唔算好,就算好多新鏡都冇數據亦sharpness 分直接排到去百幾位

如果你想數毛,唔計新鏡你都有其他更好既選擇呀

例如zeiss
即係A9 II會更勁
機仔有blackout free EVF
60 Ae/af
cls
T2875
調光左dd
整細左個file jpg80%
所以冇左咁sharp

1424 唔重咩?
6同5a比揀5a
因爲200mm遠左<細左光圈既壞處
如果7又係暗角打壞就5a算數

等住買部機仔當副機好耐
好似7xx定8xxg 龍仔呢支4xx有佢吸引力既
5a 不如新嗰部膠能GX5 mk2定3
有神快拜
數毛有咩推介?你最後張圖個堆?
照你個表試幾張睇睇
無術好難對中個樣純分享下

F4 24MM

F4 28MM

F11 35MM
唔夠貨
天祥係咪多兩年保?
24MP情況下
35端 f8 已經夠數毛
16端可以開大一級
終於由R2升左上R3, 出多支1635GM
請分享感覺,我反而r2已經想轉a7iii

另外想問下1635f4最佳光圈大約幾多,影極都唔夠好乾淨既感覺(利申數毛怪)
晝質同R2 無分別,操控爽左
之前我都有支1635ZA, 最利係16mom-24mm, 收光圈收到f8 更佳
其實應該唔係f8

我睇返dxomark
[img]https://na.cx/i/Hbqa60T.png[img]
16mm 最sharp 係f5.6,f4次之
24mm 係 f4,之後5.6
28mm 都係f4之後5.6
35mm 係f11,不過35mm 咩光圈都特別差,唔會想用

雖然用f4背景會比較模糊,但係呢枝鏡應該就f4/5.6 sharp d

順帶一提暗角既話
16mm f4 應該比較差
[img]https://na.cx/i/sRQ6FmF.png[img]
但其他分別唔大

老實講
雖然1635z講表現論dxomark分數算係咁,但係唔係因為佢好在sharp
單講sharpness 分數其實唔算好,就算好多新鏡都冇數據亦sharpness 分直接排到去百幾位
[img]https://na.cx/i/KuEWiaY.png[img]

如果你想數毛,唔計新鏡你都有其他更好既選擇呀
[img]https://na.cx/i/tX4SAZs.png[img]

例如zeiss

DXO拎嚟參考/自high就得 信晒等中伏
我自己逐級光圈放大聞 35真係要f8先數到
5年only

雙城應該多d?
用緊RX100M5, 黎緊旅行想影下合照, 有冇腳架可以推介下?
同埋個鏡頭唔小心整到手指印, 可以用咩去抹好.
thanks
rx100腳架去星際睇下 啱用就買得 冇乜要求

買支鏡頭筆就抹到架啦
搵日去睇下先.買埋鏡頭筆

有冇邊間好D?會唔會好貴
買蔡司啲鏡頭紙都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞