[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (39)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
睇你要咩

A73高iso好啲
R3 resolution 高啲

相對地R3對shutter speed要求都高啲
而且要全面發揮R3畫質就要相當好嘅鏡頭

唔多玩Sigma Art,Sony GM嘅會發揮唔哂R3嘅畫質
同時 有啲時候會因為拉高shutter speed確保唔會震而落腳架

A73就可以相對落少啲腳架 同埋 可以拉低少少shutter speed Or 高iso去補返

睇你會唔會好想要高解像度 而去選擇會好啲
有錢一定GM㗎
暫時訂左龍仔2875
諗住遲d入埋1728 算
我訂多左枝,第三水一出post就買左
第三水開始係按購買時間派
所以未買既可以留比你
相信9月會有
想問下如果用黎vlog 下面邊支好D?

Zeiss 1635 f4
Zeiss batis 25mm f2
Samyang 14mm f2.8
真心答你
我會揀1224g
我用過三陽支14 2.8 mf 去雲南影銀河
好多時都只係覺得啱啱夠wide
你自己睇吓 12 vs 14 vs 16mm 嘅分別
其實好撚大
佢影星喎 f4好難姐
2.8一定要啦
轉咗a7iii一個月
唔知點解用mf影相
個peaking fo緊既時候有痴咗落隻眼到
但啲相出嚟好似有out out地fo既感覺
係我fo錯野定咩
已經全程靠evf
以前用a7s間唔中影相都唔會有咁既問題
有冇師兄可以屌下究竟係我甩fo
定部機問題
全部都係a7iii+zeiss planar50 1.4 F轉e mount影
Batis 25mm 無咁好?
a72邊放到4300呀
用高 中 低 邊個?低先最準
有相熟朋友想轉會就平d放比佢毒佢入坑啦
f4其實夠
極光應該就幾吃力
我用開紅色peaking
然後開高
唔好開高 雖然最易睇 但係冇咁準 起碼都要用中
唔怪得一路都唔中fo咁
但你無理由淨係睇顏色
唔睇個入面既野清唔清先禁制架咩?
個個都r3,姐係r2接近同級咁?
姐係最少都r3/73
睇左好多相覺得r2個立體感比a6500强好多好靚
可能太想升ff
眾多過來人話你知
3代機身任何一部都好過2代太多
依家仲出埋4代

唔夠錢既等一等儲多幾個月入3代啦
入完2代機身一陣又後悔
走冤枉路仲用得多錢
影嗰下隻色遮住
影完嗰下喺芒睇又無咩
係去到電腦放大麻麻地
巴打知唔知r2個芒好啲73個好啲
收到,多謝大家
本身見到出r4,諗住r2先,到出r5降價再升r4
但好怕重咁多得黎係無升級感
咁宜家求其買枝鏡頂住先
九月再睇下r3跌幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞