[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (39)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
再唔係直接自己落去睇下個mon啦 係到聽人講冇意思
有長買長啦,你都係坐車架啦
R4有冇得裝返APP?
升級鏡頭先定係升級機重要D?
fe1635 f4呢碌點睇
平時都要自己拎架
我驚去克個trip之後冇用, 100-400平時有用d
我覺得都係睇巴打你會唔會喺香港繼續用作首個考慮因素
岩岩訂左龍仔枝1728
想升級埋部A7II
十五十六諗緊升A7riv定A7riii
雖則有新買新,但A7riv成6千像素,自己都係去旅行先帶機出去影下相,未必需要咁高像素
如果買A7riii可以買多枝鏡(sel70200gm)
各位ching有咩建議
梗係等多排等r3 跌價啦
我都等緊跌破萬5即屌
其實在香港要影風景嘅話, 28mm 係咪已經夠? 外國就最好15-16mm ?
1728幫到你
Btw 28東壩個勢一般,四灣also
爬石河炒落去28都係
幾時都係升鏡先
有咩焦段岩自己既
又見到$ony該頂班已出(24,135,70200)
直接攻頂勿走冤枉路

fe mount黎講鏡keep得好一定襟玩過部機
Y not both,升鏡唔升機到喉唔到肺
不過我就咁睇
如果你確信有d地方一世無乜機會去第二次
而果到又係某d鏡會最好
好似極光幾時都最闊+大光圈=最大彈性->Bigma14.8
可能翻到黎無乜機會用
之後二手放左佢回翻7,8成血囉
不過張相帶比你既回憶係無價
唔係
同埋就算有時用28mm係影得晒個景但係轉用ultra wide影出黎嘅氣勢 構圖都會好唔同
不過ultra wide其實係難用 好多時會變到將一d冇用嘅野入埋鏡又或者太多位留白
如果二揀一既情況下就鏡先
我反而係非r升完r機後覺得到喉唔到肺
用緊,唔錯

利申:唔識影相
之前用rii,依家用7iii,影風景riii夠玩,rii我覺得都可以數毛
有冇唔慣少左咁多pixels
有,我影人多,所以都okay,r3更好
咁又係, ultra wide 都係老蛙15mm f2 正d?
諗緊遲啲升左影大景會心思思r機
我對比左勁多相同片,r2其實已經好靚,但感覺r3個立體感出黎再重d,拍片方面同a6500差唔多拍片a73靚好多下
(以上意見沒實戰,純粹呢幾日上網睇左好多分享下)
15f2叫做抵玩d
如果純粹想玩下wide angle同方便 冇乜主要目的 可以睇埋老蛙10-18 有10mm嘅威力體驗下 不過光圈就細d 4.5-5.6
等多一年跌到12啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞