[7月新番] 魔禁外傳「科學一方通行」

400 回覆
22 Like 7 Dislike
一開波就已經外判晒出去啦
雖然有排都未去到魔禁3、一拳2果種畫面崩到連劇情都睇唔明既慘況
但今集望落明顯搵既外援畫得差左好多
再差落去就

最慘係遲D電磁炮可能又好似一方咁越做越窮同HEA
最弊在間外判同時接緊幾套動畫
eg: 隔離套媽媽

不過睇番今集ED
第一原畫有一半係JC自己架喎
跟住就外判比韓國
第二原畫先外判出去
唔知邊面問題了
1方有「校園都市最強」呢個朵,
但最強唔係指佢能力(雖然能力非常強),
最強係指佢有媲美粒子加速器咁把炮既運算能力
即係識智取, (除左某d*特定條件下) 基本上都可以秒殺對手

*特定條件例如
1/ 頸圈打柴 (冇電/被干擾)
2/ 對手係當麻(主角光環+外掛手+鎖血+必閃+降智氣場+嘴遁洗腦)
3/ 對手唔跟科學法則出招 (魔法使、天使之力、未知物質)
4/ 木原反智拳
但好似永遠都冇咩人知佢係第一位咁
你會唔會覺得條友揸住支拐杖拮下拮下就係第一
有時會俾d雜魚挑機, 說明佢知名度係去到連公眾都知
但大部分有朵果d咩暗部組織打手/或黑警勢力DA果班係唔會識佢
仲會話「終究只是個細路」或「原來你就是1方通行」

知名度(明明大家都知個排名, 網上/報章呢d1早開晒樣)
但仲有人唔識...個設定係有d奇怪,
就正如你未親身接觸過李嘉誠, 但你會唔會認唔到佢係邊個?

(btw上面打錯字, 係學園都市最強, 唔係校園)
成個地區最top條友, 仲要紅眼白髮, 咁標奇立異點會認唔到樣
俾盡佢, 最多咪只係有「1方冇以前咁勁, 而家傷殘左廢左」
但個問題係...個排名仲係冇變, 佢仲係學園都市第1..

例如全港首富李嘉誠係中國撤資後受經濟打擊削減總資產80%
現時仍然係全港首富, 咁你會唔會認為你同佢鬥燒銀紙會燒得贏佢?
我個意思係如果用你個比喻就係阿誠哥著住普通廢老衫自己一個行出街,未必有人認到佢係李嘉誠

同理邊有人會諗條友揸住拐杖行動不便嗰就係第一名
1方個樣太易認..
區區枴杖(而且又唔係寒晒背烏低身睇唔到樣黎行路果種)影響唔大..
會唔會7個LV5都未必識晒對方?例如名同能力...
又例如麻當隻右手, 理論上1早係魔法界開晒樣開晒名,
但仲要1堆打手同佢過晒招先知

仲有好多時咩想要佢隻右, 所以整場大龍鳳出黎
其實簡單啪佢麻醉針(物理), 咪搞掂
d戰鬥過招又係, 硬係會安排1堆非物理既招同佢過招
1方近距中伏過, 都仲要玩近身格鬥, 跟本唔合理, 明明隨便掉石仔都贏
仲有d魔法佬, 你求其拎碌木(物理)都ko到當麻
總言之...劇情安排係咁都冇計, 同d人認唔到1方1樣,
d人有臉孔辨識困難症都冇計, 劇情安排
會, 炮姐同原子崩壞打果時, 認唔到
仲有第2名條友亦係冇人識
超炮S 三同四都已經認唔到啦
炮姐未打原子之前可能淨係識心理掌握,因為同校..
第六名藍花悅直頭係連讀者都唔識
喰屍部隊第-次出場見一方定炮姐先?
(計埋小說漫畫)
其實有冇第6位嘅情報?

利伸:冇睇小說,唔介意劇透
先一方後美琴
好少, 暫時知道既得幾樣
1.女王可能知到藍花悅既真正身份(新約7暗示)
2.藍花悅會借佢第六位既身份比人去解決問題(新約12入面佢將自己個名借比加納)
3.大霸星祭工作人員嘗試搵過佢但係搵唔到(超炮漫畫)
跟時間線可以試下: 魔禁1>超炮1+ova+超炮2>魔禁劇場版>1方

之後先到魔禁s2, 但魔禁s2唔使急, 當麻做主角真係幾悶,
之後魔禁s3仲衰, 大量角色穿插+各方勢力國內國外混戰,
同魔法(魔禁入面d宗教)有關既事件差唔多件件都毀天滅地,
堅離地, 而且當麻d左膠嘴遁幾難頂, d戰鬥亦唔算鬥智鬥力
都未算...除左當麻之外, 又黎多件嘴遁煩膠第3男主角(唔係1方),
角色直情重疊晒, 雙重既折磨
如果你要跟故事既時間順序睇既話
以下係每一季係劇中既日期
超炮1(7月中至8月頭)
超炮2(8月中至8月尾)
魔禁1(7月中至9月開學)
魔禁2(8月31日至10月頭)
魔禁3(全部10月)
科方(大約9月到)

不過唔建議跟故事時間睇, 尤其7-8月好多事件係魔禁同超炮之間穿插, 會好易亂

建議可以跟播出時間
魔禁1>超炮1>魔禁2>超炮2>魔禁3>科方
咁樣睇

又或者索性一次過睇曬魔禁1>2>3, 然後超炮1>2, 最後科方, 咁樣睇會冇咁麻煩
魔禁同超炮邊個睇先其實冇咩所謂, 不過魔禁動畫做得比較差, 一開始睇佢容易被勸退

而科方建議睇左魔禁1/超炮2先, 唔係既話啲人物關係會冇咁清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞