[7月新番] 魔禁外傳「科學一方通行」

400 回覆
22 Like 7 Dislike
如果係講慣性既話, 依個真係睇河馬define, 套用現實物理既話只能講係bug

至於擋超電磁炮, 好喇原來我記錯, 真係無擋過
不過退一萬步黎講仲有前兆感知依個補丁
所以用超電磁炮都唔會係對當麻最好既招數

美琴打贏係新約10嗰到既事
07 gif
相處咁耐, 炮姐實知當麻右手擋唔到既地方會受傷
上次橋上戰已證實, 但炮姐冇心贏, 同1方1樣只係想join上條勢力

要數當麻弱點真係大把..
精神層面經已係大愛、唔補刀, 仲有巴閉、英雄主義、單拖
攻擊手段亦只有口遁+右手拳擊, or靠隊友囉
(當然又唔算叫人幫自己手, d隊友係自動波幫佢, 主角嘛)
除左體術、實體武器、右手不可及範圍呢3樣敵人永遠唔會考慮既野
仲可以多點攻擊, 同埋搵野遮住當麻隻右手, 布/衣服之類
秒當麻係有好多種方法, 體術同武器既話唔使聖人, 是但一個特種兵已經打得贏
河馬係後記都講過, 倘若當麻有朝一日可以挑得贏特種兵, 咁魔禁都要收皮了

事實上你講既方法有好多都有人試過
體術: 土御門
實體武器: fiveover
多點攻擊: 新約10美琴
而上述都的確打贏過當麻, 唔存在冇人有心打贏當麻亦都唔會係敵人無考慮過

其實一般只會見人討論點打贏一方, 要談論邊個可以打贏當麻其實無意思, 因為大把人打得贏
講返1方..

一方一直都係長開反射呀

神拳可以打中一方既解釋係因為一方既方射壁純粹只係將接觸既零朝相反方向回彈(相當於加個負號喺前邊)
而神拳既拳頭既速度喺觸碰到一方既反射壁之後收返拳頭, 而一方喺由神拳觸碰咗反射壁到佢反射演算完結既嗰段時間差入面 神拳既拳頭已經由初速度為零朝木原方向加速 依個時候反射壁係將遠離一方既拳頭反射成接近一方既拳頭, 從而打到一方身上

不過正常情況下嗰段空檔時間係唔足以由零加速至能夠做成傷害既速度既, 神拳做到係因為手臂有人工肌肉輔助(姐係黑科技)

至於即使一方改變演算規則, 例如改變反射膜既距離同方向, 神拳都有辦法因應規則既改變而調節攻擊既方法, 因為木原能夠掌握一方既所有思路方式
長開反射, 理得你出拳急煞..
1方皮膚主動掂到拳頭就反到啦, 唔係話唔出力就打得入,
作用力與反作用力, 被動食拳頭經已有力可以反
至於木原清楚1方想法, 知又點je..
個問題係1方演算能力果刻根本唔合理
真係簡易反射長開經已無敵,
何必計好要限死自己要係1瞬間內用能力
仲要搞到個演算咁複雜都唔知搏乜,
同當麻打果時1樣, 中伏1兩次都算,
仲要重複同樣既錯誤3,4,5,6次到冇電玩死自己
由始至終神拳既力打到一方反射膜既時候速度已經歸零, 依個時候根本冇力作用至一方身上何來反作用力?
對一方造成傷害既係佢將神拳抽離時既所有力反射到自己身上, 而唔係神拳本身既傷害
而反射咁設定正正就係一方能力默應既
反射係對外反射wo, 變對內有乜可能
而且你都明果刻經已收拳, 你又講明拳冇力, 點反到打傷自己?
當然係近身肉搏, 1方冇掂到個拳頭當然冇野, 自已主動掂時到經已有力出現
從來冇人講過反射係對外反射
上面都講過, 反射膜係將所有接觸朝相反方向反彈(加負號係前面)
原本由外打向反射膜既攻擊會由反射膜打返向外
但如果拳頭原本由反射膜離開既話就會向反射膜向內

我話拳冇力係指一開始神拳打到反射膜時速度已經歸零, 係依個時候一方因為反射膜被觸碰已經開始演算, 係演算既間隔入面神拳已經向外加速(依個時候已經有返力, 而且力係向外), 到演算完成反射啟動嗰陣就會將由反射膜離開既力反彈到一方自己身上
事實上一方既反彈只係執行堆預設既公式, 冇你諗得咁靈活
由頭都尾打一方既係佢既反射膜, 反射既神拳收拳既方向而唔係出拳既方向
神拳一開始出拳打落反射膜上既拳頭速度已經減速到零, 所以依個時候反作用力都冇

然後反射膜後知後覺咁係神拳收拳時先發動反射, 係觸發演算到反射膜生效既間入面, 神掌已經足夠加速至足以造成傷害既速度
老二照顧細路好型
學園都市d警備隊點解硬係會以為自己可以贏到level5..
明明level5能力者其中1個指標就係單人ko成隊軍隊

btw, 之前出現過幾次既aim干擾器, 明明屈爆機,
但可惜好少出場機會, 可能又係劇情封印
係咪7 個LV5 都出曬
AIM 干優器係炮姐漫畫有再出過,打監獄個話
劇情同一方last order好相似
不過有睇魔禁3 就知
套漫畫可能bad end
呢舊野1出, 咩能力者即刻變返普通人
暗部/魔法系d人想要控制學園都市真係冇難度
今集係機入面嘅究竟係妹妹人格定符獸人格
定係兩個mix埋一齊
LV 5 影響效果 同 運算準繩
LV4 或以下全部收皮
個人覺得出LV5外傳仲好睇過魔禁
炮姐才是真女主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞