[7月新番] 魔禁外傳「科學一方通行」

400 回覆
22 Like 7 Dislike
目前去到第三集都冇乜重大甩漏
希望keep到
綠燈=常態, 限數據連misaka wifi, 自動基本生活能力(語言,運動)
紅燈=misaka wifi數據無限plan, 可以用能力(矢量操作)直至冇電
呱太話舊電係特製, 冇得量產, 後尾改良左變左可叉電+舊電容量大d(好似係)

btw, 其實1方用自己能力幫舊頸圈叉電咪得?
舊頸圈幾先進都好, 有萬幾個腦做分析+演算,
淨係搞個叉電, 咁應該可以做到邊用邊叉
呢套係咪算腐番?
好過魔禁3好多,起碼知依套講緊咩
可能科學野貼地D,宗教果D野真係睇到訓撚左
睇完魔禁1+1半魔禁2, 宗教題材冇乜野
但既然舞台係學園都市..劇情上會有個問題..就係冇人理
d爆炸d戰鬥咁大規模, 部分事件係毀天滅地級別
即使有閒人迴避既符文, 但唔係成日貼,
而且學園都市咁多cam, 又有judgement同anti-skill..
仲要講明咩魔法&科學水火不容,
但魔法系d人仲可以當學園都市係公廁咁出入平安再瘋狂搞事!?

隨後係觀感上既問題...當麻真係好嘔心
「扮演正義英雄既小丑」呢句野真係形容得佢好絕,
煩膠大愛1味嘴遁, 仲有從來唔補刀,
明明用右手捉實人再用左手鎚又好、柔術地鎖又好,
要制服人真係大把方法, 卻係要學dgm大門大咁用拳頭打人,
由於唔補刀, 對面又會再起身, 之後又loop拳頭交, 拖到痴線..
女人綠&開門見裸呢兩樣野冇意見, 但成日低能又重複d對白例如
「咪開玩笑喇!」 「點解會咁架?」 「發生咩事?」
真係煩到痴線...同時亦悶到痴線...
魔禁1, ep19~20, 即係misaka10032事件+當麻vs1方
個戰果根本唔合理, 以1方咁理性既行動模式,
俾當麻近身鎚左咁多次, 明知當麻接觸自己d能力招式時會使招式失效
以及接觸自己時會使反射&能力失效, 都都仲要1次又1次近戰
根本劇本有心寫死1方, btw果粒風遁螺旋丸儲咁耐氣都唔知為乜..
本身對呢一個系列退左燒, 啲野好複雜咁 第三季又咁多負評 印象中一方係咪打唔到魔法師?話佢幾勁都計唔到魔法係咩質量定點其實我一直都覺得, 第一季同主角一戰中只要拉開距離向主角係咁飛啲鐵支主角一定輸
一般魔法師打到 但魔法嘅向量唔會同佢想像中一樣咁變化 當然你話新約嗰堆痴線佬就應該冇個打到
利申 新約10之後冇睇
個能力咁微妙做主角 真係好難寫得好 難怪外傳先多人睇
其實好耐之前已經唔明 是旦控制下d野一大堆飛埋去 佢唔係已經冇方法無效嘈咩 點會比佢埋身 一拳拳打埋去
1方應該係特登輸, 從佢被掂到1開始,
知道對方有機會打敗自己,
所以係1邊被監視既情況下1邊扮工+故意近戰

之前last order講1方唔使特登同d妹搭話,
話1方想同人建立關係, 內表不1其實係好人,
佢都想停止lv6計劃
咁係因為魔3亂鳩咁cut
其實可以話係第一季19 20集開始平衡世界
一個係正傳。一個一方主場
一方
好撚正
已射THX
金髮妹都好撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞