唔想供養廢老老豆...但真係諗唔到辦法...

199 回覆
250 Like 23 Dislike
請問有無曾經有類似情況既巴絲?可能有d長 too long可以skip去第二段

簡單講下背景 :
一家四口 公屋仔 間屋個名係老豆 全家都在職
家庭關係好簡單 我、我家姐同老母咁多年來都好似同個陌生人合租咁
由細到大關係都好惡劣 細個仲讀書個陣 打鬧係基本 離婚plan過好多次(一提就拎刀凶全家)血案都差d發生幾次 呢幾年我地出來做野 少見面 少d衝突 好好彩全家可以共生到而家
而上幾個月 廢老突然表示想返鄉下住 唔再交租(得把口 完全無打算走)佢同我媽講屋租以後由我地交(由細到大佢對個屋企唯一付出就係比租 因為佢自己都要住 而照顧仔女既所有開支同工作都係我阿媽一力承擔)咁我媽唔敢頂撞 我同家姐又唔想再有血案 唯有硬食由我地交

咁近排就想抽居屋搬走 逼佢真係返鄉下住 但就有以下問題 想請教下可以點解決

- 綠表去抽要拎返間公屋出來 但間屋係廢老個名 就算抽到都要繼續同佢住 但我地實在唔想亦唔覺得有義務要養埋佢過世

- 拎我同我家姐個名去抽白表 中左再接阿媽來住 但我地兩個入息加埋都係得四萬左右 適合三人以上既單位好似都要4m左右 好似過唔到壓力測試?

真係諗唔到有咩辦法了 一諗起之後既日子都要對住個廢老真係好絕望
拎我同我家姐個名去抽白表 中左再接阿媽來住 但我地兩個入息加埋都係得四萬左右 適合三人以上既單位好似都要4m左右 好似過唔到壓力測試?

你研究真啲 四萬應該夠過所有居屋壓測 私樓同居屋壓測好似唔同玩法
房委會新居屋唔使壓測添
四萬應該夠過所有居屋壓測 <我收番 sorry
你同你家姐係非核心家庭
抽中機會係0
你地咪三個一齊搬出去住囉 全部都在職 驚餓死咩
咪由佢自己一個住公屋交租囉
所以呢個選擇其實都無乜點深入諗過...
如果你間公屋 係得你老豆一個名

你地四個住緊單人單位?
唔係唔得 但出面租咁貴 頂唔到好耐 家母就退休
即係佢係戶主 交間屋出去 一定要佢簽名咁解
對付呢D人就要同佢鬥狠 你估個廢老自己一個又頂得好耐咩
單方面離婚然後申請居屋
咁佢唔點頭 你根本無可能綠表抽居屋
冇話唔得既,最多咪細D同偏D,2個人有做野點都頂到既,馬死落地行。
佢既情況係 有得痴就痴來住 無就自己返鄉下退休
佢咁多年一直無理我地又無比家用 係鄉下買埋屋 頂到好耐唔出奇
咁咪由佢自己頂囉
冒住俾人劈死都唔肯捱貴少少租?
試過啦 我簡略左好多野 唔係想鬥慘 但細個我地勸過阿媽離婚好多次 試過比佢知道 真係差d上頭版
呢個方法已經放棄左
公屋戶主去世或遷出後,單位的租約可無條件地批予在單位內居住亦是認可成員的戶主配偶

佢唔租 未除名退租。。
試探過 佢肯簽 但佢唔會幫手供
同房署申請分戶先,搵社工
到時一定搵你笨柒,唔好制
我都覺得係一係就分

一係就叫佢退租 租約轉配偶
等佢返鄉下
你地唔識玩,大把大陸雞嫁香港廢老,報家暴踢個廢老走吞埋間公屋。

咁多example都唔識照住做?
呢幾年未至於會血案 因為我地都大個 而家只係唔想養佢呢個人 何況長遠睇 可以上車當然上車
叫你家姐嫁俾我
你再同你老母自己搬出去住
公屋都係1-2千租 梗係唔好抽綠表居屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞