【已婚人士】分享快樂、分擔壓力post ....................

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我諗差佬唔理條例,拉左至算,告唔入都唔理咁,要個藉口到時拉人
唔知遊行申請人睇下有冇機會好快咁搵到上訴委員會 搵法官
有個咩 公眾集會及遊行上訴委員會
不過唔知趕唔趕得切上訴,而上訴委員會 721遊行都駁回民陣原定路線
申請人接受記者訪問十分鐘前Live
話聽日會搵遊行上訴委員會 不過冇信心 上訴成功
因為通常委員會偏重警方
真係唔知最尾會點
帶部念佛機
無論乜集會包括宗教集會只要警方認為會造成混亂影響公眾等都有權更改集會地點路線甚至停止集會

所以話咬文嚼字係無意思的
佢權力就係咁大
好同意 惡法公安條例總有條啱用
唉不過真係擔心得好少人去
始終冇咁多人 咁大覺悟
第245章 《公安條例》 第17條 警方規管集會、遊行及聚集的權力

(2)任何督察級或以上的警務人員,如合理地相信任何下述公眾聚集、集會、聚集或遊行,相當可能會導致或引致破壞社會安寧,可採取以下行動 ——
(a)對於非純為宗教目的而舉行的任何公眾聚集,不論第7或13條是否對其適用,均可阻止該公眾聚集舉行,或停止或解散該公眾聚集,或更改該公眾聚集的地點或所經路線;或
(b)對於純為宗教目的而舉行的任何公眾聚集,或在非公眾地方的處所或地方召集或舉行的集會,或任何不論屬於何種性質或在何處舉行的聚集或遊行,均可予以停止或解散。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞