【已婚人士】分享快樂、分擔壓力post ....................

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
好多唔駛佢湊都會咦咦哦啲
淨係啲新派舊派湊仔法已經可以嘈餐飽
已經係岳母湊架啦,一星期先返去食一次飯

只係我阿媽份人係怪怪地同成日比啲on9說話我老婆聽,積怨而深
老婆成日叫我移民
我寧願供小朋友去外國讀書(小朋友讀幼稚園)
我怕去到外國所有野由頭黎過

大家認為點做好
全家移要考慮返外國生活係咪咁適合自己

小朋友就話仲細易適應
既然知自己阿媽怪同on9就控制下佢
你老婆冇乜責任要成日受佢氣呀
移民有好多種 無得一概而論
例如人事升遷
咁事業上就唔叫重頭嚟過 反而係更進一步先啱

又或者喺香港儲緊錢上車
過到去就買間大屋
咁居住上又可以叫夢想成真先啱

所以我諗唔係怕唔怕

而係你要移就自然要計劃
一計劃就先知有幾多嘢真係要重頭嚟
當然有啦,但有啲位我阿媽咩都未做,例如聽日比佢湊一日

佢已經幻想到個情況會好差咁,我淨係想叫佢理智少少人地咩都未做佢唔好咁諗,話哂都係一家人

睇黎都係收嗲唔好講咁多算,自己吞左佢
都係坐月講埋啲on9野,無啦啦又話佢少奶丫,坐月野又同岳母有相衝,之後又成日搶B湊,同埋好唔識講野
成日信埋啲師奶friend搽啲古怪野

之後話過佢後叫好左啲,不過我都好明白點解我老婆會咁諗,我就撐老婆既,但我覺得係佢已經永遠唔會原諒佢
係丫,所以我好buy我老婆

但最PK既係我想做埋孝子姐
我在香港有事業但外國人眼中就唔係專業
所以去到外國多數重頭黎過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞