【已婚人士】分享快樂、分擔壓力post ....................

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
修補難度係滿分

其實我都唔明,阿媽有時買衫俾阿囡,太太都可以有野講(係我面前only)

太太話浪費著唔晒,我同佢講其實都係錫阿囡既表現,又唔駛得好多錢,更講緊係我阿媽既自己錢,咪由得阿媽囉

偏偏太太硬係間唔中就攞出來講,除左叫佢講少句,都無乜可以做到
有啲係純粹唔鍾意
唔關用邊個錢事啦
只係唔鍾意佢買又唔鍾意用佢買嘅嘢
小朋友細個真係一齊過去會好啲
嗰啲時間真係冇左就冇左 同埋嗰種孤獨感對小朋友真係唔 simple
小心呀..澳洲呢幾年收得好緊
有排緊好多年PR既舊同學 差D fail
我老婆兩邊關係都好呀

不過呢類問題真係好煩,要兩方邊都唔強勢 坐月又順得先得,唔係成世面左左
係唔夠分定點? 如果以上網睇既我就差個澳洲讀書就應該夠
政策改嚴
google 下457 485簽證,唔係講緊你一定申請呢個簽證
我意思係 隨時再收緊,當時嚇到成堆留學生死
可能你讀讀下 個計分方法改變左

另外有幾個朋友就去少人口既城市 快D批PR
只要唔係嗰邊有公司請你過去
基本上事業就一定係面臨重大挑戰㗎喇

我諗首先實際計計搵錢生活有無問題先
無的話再衡量家人期望
係呀,唔清楚依家政策
但9成愈來愈緊
所以有plan去讀一定要查清楚 ,了解多D 同埋要諗定plan b
呢期我都真係認真考慮過下呢件事
我有外國passport
父母目前都喺外國, 但就快退休回流
(得我一個女, 所以痴住我)
如果份工係算transferable 都重可以諗下而家走
但都要諗下係咪真係值
除非計英國嗰d 歐洲國家人工
otherwise 交完稅
人工真係比香港少好多好多 (even same rank 嘅工)
不過我同老公係公務員, 離開左個制度就係廢人
所以我真係唔使諗

太早send 小朋友出去讀書好辛苦
你地又掛住
佢又可能唔適應
真係起碼高中先好諗
所以岩岩放工準備返去Tum老婆

放工又係一條好漢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞