[hea遊] [多圖] 來生要做北歐人

161 回覆
40 Like 0 Dislike
去完歐洲之後個人嘅金錢觀會改變

同意呀,我以前係香港每個月置裝費起碼二三千,嚟咗年幾,一件衫都無買過。 以前係會買埋啲無謂嘢,到咁上下就丟,依家買一樣嘢都諗過度過,實用先買。

歐洲生活簡單,唔會晚晚要搵節目,可能無乜壓力,無乜病痛。簡單嘅生活真係好寫意。

點先去到芬蘭住 好羨慕巴打你

同問

得幾個可能性:-

1. 工作
2. 結婚
3. 黑市
4. 歐盟公民

巴打有無tg,有野想請教你

我old fashioned,唔識tg
來生唔求啲咩
但求做返我老母個仔
來生唔求啲咩
但求做返我老母個仔

咁感動嘅
Day 8
今日真係痴線嫁!
朝早起身,屋主個女竟然著住條白色睡裙 加埋少少陽光照住好似女神咁走黎問我地食唔食早餐 老虎都食啦!
佢話準備埋比我地,於是我見佢頻頻撲撲,件睡裙個領又大 真係唔知對眼望邊先冇咁尷尬
又係屋主嘅包,磨啲芝士,預備啲莓同乳酪比我地,當然仲有茶 連個牛油碟都靚過人…呢個真係個Good Morning

可惜落街又陰天,我地樓下賣花嘅檔口

因為仲有少少肚餓,所以搵野食,搭車去咗Östermalms Saluhall

睇到食物都好新鮮,不過好似比較貴 最後留影一張就算

最後我地黎咗呢度!屋主女女推介,叫Nybrogatan 38,上午花左少少時間,而家都夠鐘lunch,門口已經好多人聚集,應該好食

一黎到就有麵包任食

以為自己點肉就冇死,點知到上菜先發現我地叫咗兩個充滿北歐風情嘅肉餅

又幾鮮味
雖然Stockholm我停留咗唔係好耐,但我真心覺得Stockholm舊城靚過Helsinki(只限舊城,講海景、森林、湖泊都係芬蘭正啲)

樓主,歐洲有航班(飛機)航程少過一粒鐘,例如:
Helsinki - Tallinn (35min)
Vilnius - Minsk (35min)

張櫈未坐暖,機長又宣佈飛機準備降落
35mins仲快過入天水圍啊真係!
我都覺得stockholm古城係靚,所以想知多少少,就參加埋free walking tour,好抵玩

呢位巴打次次都貼相補完我啲iphone圖 真係好
真係食飽,就起程去斯德哥爾摩皇宮參觀喇。地鐵是咁的

然後行去往宮嘅路上經過古城Gamla Stan,兜咗一陣,心諗陣間一定要返黎慢慢行
又有花店

影比屋企人睇

其實一路落住雨行去諗會唔會有伏,見到皇宮行去入口都有段距離,希望唔會太失望 入到去是咁的。

呢度好似係lobby咁嘅野,有一邊比人行上去睇畫之類咁~

我地去左買飛,諗住入多幾個地方睇睇,一個地方唔記得 另外兩個地方分別係The Treasury,擺寶物嘅地方,同埋Royal Apartments,以前啲皇室人員住嘅地方(好似係)
其中一條走廊

我感覺係:幾堂皇,覺得牆身+天花版畫哂畫真係好難保養,不過住嘅地方太大行得我好攰 我真係賤民思想
仲有個Treasury係唔影得相,仲處於好似地下密室咁嘅地方,好焗 但係就睇到以前國王皇后嘅皇冠、披風等等,都係鑲哂寶石,睇到我

睇完出返去皇宮附近,個天色是咁的

明明朝早個天好陰,剛剛仲落雨~呢度天氣變化得太快

行行吓,有個白色人望住我,佢個樣= 我望下佢,佢走埋黎 逼我同我朋友逐個合照…

影完仲想叫我比錢 我就耍手,佢都就咁走咗 明明我個pose都係「我乜鳩都冇」咁嘅狀態…

唔知影乜

繼續行,我話要去中世紀博物館睇下,其實係屋主阿女推介 都係歷史博物館,而且我都話我地行程好free
個館都介紹返果陣啲人嘅生活啊,社會風貌咁

好似巫師 想去摘佢啲菜做魔藥

我爭少少就係果度間紀念品店買咗件tee
仲有段小插曲,因為行行吓腳痛就坐低抖抖,起身行咗五至十分鐘臨出展館時先發現漏低部電話係長櫈! > 心諗:molamola 仲好急沿路返返去搵,電話冇事冇幹仲係張櫈度 真係險過剃頭…好在呢度係北歐咋~我心諗。

返出去就梗係要行Gamla Stan啦,呢度出哂名嘅古城。
好想慢慢行哂佢,因為真係好靚(多謝9394+689巴打之前嘅補圖先
不過我想講重點,
呀!呢度有毒撚福音呀!

我入到去真係失心瘋,佢叫Science Fiction Bokhandeln,有好多書、電玩有關嘅產品! 我同朋友入去睇咗超耐,果種興奮真係令我好想碌卡買野! 結果買咗四本已經好重

呢間鋪仲有好多Legend of Zelda嘅野,我諗如果今時今日去嘅話亦都會買好多《荒野之息》嘅產品,真係好痴線 我有少少明白鍾意shopping嘅人係咩感覺…
呢日嘅最後,太攰了要返去坐低慢慢食,要同大家介紹埋唔錯嘅微波爐食品…

正常味道嘅薯片

同埋乳酪

以我記憶,呢晚屋主唔係屋企,佢話自己會去自己嘅summer house三溫暖 因為有個湖,好舒服咁話喎 其實應該大膽少少問佢可唔可以去參觀吓~不過我太毒唔夠膽。
呀但佢又咁大膽咁放心擺低成間屋比我地住喎

結果間屋咁大又係得我地兩個…又係有少少驚
終於等到佢女女11、12點返黎啲開關門聲,又好安心咁瞓著咗…咁呢日又完結喇
唔駛多謝,我都係幫吓北歐兄弟賣吓免費廣告,我以後份退休金靠你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞