[hea遊] [多圖] 來生要做北歐人

161 回覆
40 Like 0 Dislike
留名
我去old market可能係晏就D野開哂,我覺得幾好feel.
個湯我唔知係咪同你一樣,帶三文魚係入面。係既話個個湯真係好好飲 唔鍾意熟三文魚但都飲哂成碗食埋D魚。

另外sweden有個蝦醬又係好正⋯⋯好想買返黎HK但因為係有新鮮蝦驚變壞所以放棄左

我諗你係指market square ?
其實都幾多檔攤, 不過我覺得果度空間唔夠大
我本身都對熟三文魚冇咩興趣,但飲完個湯同食果餐覺得真係唔錯 (係香港食?不了)

我最後買左好幾支芝士醬翻香港,好似支牙膏咁,可以擺好耐 新鮮真係帶唔到,果陣返香港已經覺得好熱,就算帶返黎都好快壞

係細同窄既,但都叫有特色同靚。
係香港食?不了< AGGER

係?我無買野食返去呀。隻芝士醬正唔正
塔林好多年無去過,可能真係要的起心肝搵一個週末過去玩吓兼買返兩支酒看屋

BTW,我依稀記得舊城山丘上有個影相位可以影到大半個舊城,你有無去? 同埋城牆堅靚。

Day 5上咗去

sor好耐無入過黎而家先覆到你
本身我都無帶咁多錢係身,我就比一個黑人捉住左隻手,就想搶我錢,唔比就打我
當時我無諗咁多,一心諗住點都唔比,但打我又唔夠佢打
唯有死死地氣係咁話sorry sorry就放左我走
而家諗起應該當初扮聽唔明英文就算

之後番到hostel同d roommate講,有個住左兩個黎拜既德國人同我講有班黑人無耐之前去襲擊唔知警署定消防局 真係周圍搞事

捉住你咁激 如果係我可以驚比佢一刀捅死會乜都交出黎
估唔到扮死狗走得甩
你真係好好彩
睇北光唔建議去芬蘭,因為lapland長期多雲,同埋北光唔強
如果樓主有機會冬天去芬蘭,可以去Vanhankaupunginselkä (google search )
好靚,當日自己一個人行公園,好舒服

我都有朋友叫我睇北光去黃刀

你d相好靚啊!d天色
呢個地方好似幾近helsinki喎
去完歐洲之後個人嘅金錢觀會改變

同意呀,我以前係香港每個月置裝費起碼二三千,嚟咗年幾,一件衫都無買過。 以前係會買埋啲無謂嘢,到咁上下就丟,依家買一樣嘢都諗過度過,實用先買。

歐洲生活簡單,唔會晚晚要搵節目,可能無乜壓力,無乜病痛。簡單嘅生活真係好寫意。

點先去到芬蘭住 好羨慕巴打你

同問
Day 5 Telliskivi creative city > 繼續行舊城

朝早我地去左host大推嘅地方,叫Telliskivi creative city,話會有好多木屋、食野地方、cafe、設計舗頭等等 睇host嘅review都有人話佢講嘅呢個「景點」好正,所以我地決定去睇睇。
但係因為太早定係點?好多野都未開 其實又點會好似香港咁癲咁早開哂吖
但呢度好多大廈都有巨型壁畫,我諗呢度類似藝術集中地

仲有d好似香港JCCAC咁嘅地方,賣好多奇奇怪怪野,但似乎唔太岩我地…所以流連左一陣,冇發掘咩樂趣就走咗

雖然朋友建議塔林day trip,但我就想慢慢行所以揀喺度住兩晚。朝早係食左個細早餐後好快又餓了 我地揀食快餐,take away吖唔該~麻麻地好食

唔知點解,係咪歐洲地方都係會有啲鴨四圍行咁搵食? 仲要成日都一公一乸雙雙對對咁坐低

不過佢地警覺性太高,想行近少少影都唔係咁易

我地決定今日要去位於舊城嘅viewing platform,好似之前巴打講係可以影到半個舊城嘅。
不過我地見時間尚早,就行下先,反正前一日都未行完,仲有好多小路未睇過

呢度真係好有獵魔士feel 對於有玩witcher嘅我地腦中都充滿住ff咁行呢個地方
一路上都有遇到唔同嘅walking tour,大部分都係外國人。經過一間舗自稱係塔林oldest cafe,好易認因為佢櫥窗有個摩天輪,於是我地又食喇哈哈 (打呢個遊記時我發現自己真係好鍾意食野)又係一件酥同杯茶,同時計劃下點行。

而鏡頭一轉,我地就已經行到上舊城頂 原來路程我係一張相都冇影過,真係唔好意思
廢話唔講,比大家睇下個景 張相真係鳩影都不足形容

又話有唔同嘅viewing platform,點解會兩張圖都同一個位置影落去呢?

因為其他位置望落去係好多吊臂,有唔少地方都做緊工程 我自己睇到都好無癮 不過都岩嘅,古舊嘅建築真係要好花時間同心機去保留,尤其係呢啲世界遺産

經過呢四五日不斷咁行,我地基本上去到下午已經好攰,去超市買零食又返去休息 因為我地成日都會返一返去抖抖,所以租間好少少嘅airbnb好抵玩 好有屋企feel

睇吓搞笑片回復體力~改左ipad畫面唔想自爆

後來我地都係鳩行,見到更加多空置嘅大廈,其實感覺幾恐怖,條街又冷清
當我地行返去食琴晚果間餐廳時,遇到一男一女派野比我地,原來佢地想傳教 不過我地都好快就告辭甩身,佢地仲bless us

貼埋晚餐,同樣係sesoon、同樣係琴日嘅靚姐姐,點咗幾個冇牙都食到嘅菜 個湯係豆蓉,齋飲已經好頂肚

好似係蘿白蓉羊肚菌同煎三文魚,食完真係覺得前一日嘅燒牛肉最高質

真係飽到好滯,食得太多蓉狀物體

返到去繼續食啦咁先係享受 又幾得意呀呢個

咁樣好hea好hea咁遊塔林或者會miss好多所謂景點,但我地都幾享受呢種靜靜地,好平淡嘅模式 好似老人家咁
執埋啲野,準備聽日出發去瑞典嘞 發現仲淨返唔少錢,所以係瑞典都冇再話好慳住用,俾錢入博物館完全不是問題
咁我又寫左呢個TRIP嘅一半喇~

同意呀,我以前係香港每個月置裝費起碼二三千,嚟咗年幾,一件衫都無買過。 以前係會買埋啲無謂嘢,到咁上下就丟,依家買一樣嘢都諗過度過,實用先買。

歐洲生活簡單,唔會晚晚要搵節目,可能無乜壓力,無乜病痛。簡單嘅生活真係好寫意。

同問

得幾個可能性:-

1. 工作
2. 結婚
3. 黑市
4. 歐盟公民

好肚餓

好似食得太多

同問

得幾個可能性:-

1. 工作
2. 結婚
3. 黑市
4. 歐盟公民

我真係恭喜你呀巴打
巴打我係Tallinn 買左黎種
等緊睇stockholm啊有無飲個魚湯

market 果個魚湯必須飲
我都識一個朋友勁迷北歐,不過呢度似乎好不錯
push
寫得好好睇 好有參考價值
咁啱我嚟緊四月應該會去Helsinki + Tallinn探個芬蘭朋友,再順便去下其他北歐國家
不過我係窮學生 想問下巴打平均一日洗幾多歐?
巴打我係Tallinn 買左黎種

真係有同好
可以種到幾耐?

market 果個魚湯必須飲

有有有!排勁長龍⋯
但我發現我冇影相
我都識一個朋友勁迷北歐,不過呢度似乎好不錯

近近地 去一轉發覺值回票價
寫得好好睇 好有參考價值
咁啱我嚟緊四月應該會去Helsinki + Tallinn探個芬蘭朋友,再順便去下其他北歐國家
不過我係窮學生 想問下巴打平均一日洗幾多歐?

多謝你
不過我呢排勁打Horizon Zero Dawn所以失左蹤⋯我黎緊會繼續寫返呢個遊記嘅!!!
我上面有度覆錯左,我係一人洗左萬七,
大約機票6000、住宿4000(其實唔住咁好可以再平啲),淨返係7000玩11日。平均啲一日都唔洗一百歐
咁有啲日子食豪啲,有啲日子做乞兒,其實都幾夠玩⋯返黎仲有二百領歐羅淨咗
帶唔夠錢可以碌住卡先都好方便
去過歐洲 真心覺得啲野唔太岩口味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞