[hea遊] [多圖] 來生要做北歐人

161 回覆
40 Like 0 Dislike
d鴨係唔係狗扮?
餵左佢一次就跟住人

我唔夠膽餵,驚比個大嬸鬧我虐畜
北歐長住好易抑鬱
自殺率又高

去得幾日真係唔會知道生活係當地嘅問題,只係去吃喝玩樂0生產100消費 所以有錢真係邊度都好住

BTW 我淨係知自己連自殺都唔敢,因為要返工

係環境影響個人
住大城市還好 住郊區嗰啲分分鐘最近個鄰居都隔十幾公里 可能一星期都講唔到廿句嘢

咁樣係育成痴線佬嘅最佳條件…

香港又好似係另一個極端,逼到痴線
去過北歐exchange
而家都仲好掛住嗰度
d鴨係唔係狗扮?
餵左佢一次就跟住人

我唔夠膽餵,驚比個大嬸鬧我虐畜

我試過係個湖度餵d鴨, 之後沿著湖邊行, 佢地又跟住我行

啲鴨真係好過癮,識得鴨衝
而家都仲好掛住嗰度

讀書果陣太窮冇exchange過
巴打果陣係邊度?
巴打介唔介意share你係三個國家stay係邊度
巴打介唔介意share你係三個國家stay係邊度

芬蘭=赫爾辛基-Munkkisaari果邊
愛沙尼亞=塔林-Old Town外圍上方
瑞典=斯德哥爾摩-Östermalm果邊
我地行行吓唔知行咗去邊度啲住宅區 向一位推bb車嘅媽媽問路,無驚無險到左西貝流士公園,又真係環境優美喎

其實個公園最出名係一座不鏽鋼管組合嘅紀念碑(只係拍左片冇影相),紀念一位叫西貝流士嘅芬蘭作曲家。詳細我都冇深究,因為我地都係靜靜地行草地,曬太陽同埋休息下。 呢度都有唔少遊客,排隊影個紀念碑
離開咗公園之後都係漫無目的咁行,行到一個唔知係咪湖嘅湖邊 咁大個女第一次見到咁大片水結冰,覺得好平靜
呢一日都係不停地行,好似好悶,不過係香港我真係好少出街行,度度都係人多車多,遠嘅地方又真係唔係太方便,所以只會選擇毒係屋企打機

最後行左去岩石教堂,天然光打入室內真係好正 個建築又幾簡樸,可能氣氛影響搞到我都係度買左張postcard寄返香港

循例又返左民宿眠一眠 之後真係去左屋主推介嘅餐廳食晚飯
佢話間餐廳都幾爆所以要訂枱,不過我地可以好早食飯,所以好似未夠六點已經去到
係門口侍應姐姐都有問我地有冇訂枱,冇都照俾我地入

哪兒來的人呀? 冇人氣氛一流,仲幾浪漫

間餐廳叫SAAGA,係食Lapland菜(Lapland係芬蘭最北部嘅區,成日聽人講去睇北極光就會去羅瓦涅米,而羅瓦涅米就係Lapland首都,有錯煩請指正 ),不過我地都唔知咩叫正宗Lapland菜。
佢官網仲搵得返呢個menu,所以我諗呢個應該係常餐 我地都係點呢個餐

就係以下三碟,頭盤個舊魚真係好得 凍凍地有陣煙味

main係馴鹿

侍應姐姐都埋黎解釋邊舊肉係邊個部位,頸位好似係最軟熟,但黃豆咁少!得兩舊 腳位啲肉質好似冇筋嘅牛腩 而且數量好多、食到好滯,因為仲會點牛油,加埋啲薯蓉我諗都夠我地食兩餐

好似係一細球雪糕放係塊好凍嘅板上面,加少少朱古力醬果同莓咁又一碟

再加多一人一杯野飲,埋單都百幾歐,好似係成個trip最貴一餐 心諗黎緊點算好驚要食風
馴鹿肉係幾有綽頭,餐廳服務同氣氛都一流
食食下都真係好多客,
但可能我地唔係最識得點呢度最招牌嘅菜,一試無妨,但如果有機會都應該唔會食多次了。

返去民宿時都發生左一段小插曲
因為岩岩果餐間餐廳話冇錢找,我地 > 於是我地都打散唔到張500歐紙幣,好驚冇錢用
去到超市買完野俾錢果陣,發現散銀真係唔夠呀
咁前一日我地都有去買野,所以收銀員認得我地,佢話唔會有人同特登打散500歐㗎喇 你地陣間買完野俾錢用咗佢,我再找返散錢俾你地啦
真係超感謝佢,果陣佢都就快收工喇,我仲記得佢係小肥靚仔 心地好善良呀!我地未等佢過完機就拎錢出黎,佢都好擔心 > 咁叫我地收返好先,財不可露眼呀
嗚嗚好感動

我地係芬蘭遇到嘅人,無論係問路定係服務,都真係笑容最可親呀
就係咁Day 2完左喇

Day 3 係去芬蘭堡
而家都仲好掛住嗰度

巴打果陣係邊度?

瑞典
確實邊度就唔講了,費事有人相認

btw唔係巴
我試過係芬蘭餐廳食生鹿肉,鹿肉堆成小杯形狀,裡面放咗隻生蛋,味道不敢恭維,但總算試過地道菜

500歐紙幣真係無幾多間舖頭有碎銀找換,芬蘭人基本上一卡傍身就夠,任何商舖、東南亞雜貨舖、公園小食亭、警察局、海關全部都收信用卡。試過係超市買完餸,發覺唔夠袋用,想再買一個膠袋,講緊係幾毫子歐羅都照可以用信用卡,公共交通佢地有張類似八達通卡可以用信用卡增值,唯二例外就係收費公廁同地攤。

芬蘭人基本上好好禮貌,通常點餐之後一定會多謝你一聲,況且芬蘭買嘢全部明碼實價,標價幾多就幾多,唔需要俾貼士小費,唔會話未連稅又另一個價,生意均真我超BUY,雖然物價頗貴,但童嫂無欺。

赫爾辛基冬天都唔算凍,間中負幾度,偶爾零下廿度左右,只要你有一對厚底靴、羽絨加雪褲己經非常暖,甚至熱到出汗。芬蘭人有酗酒情況,但我覺得唔算嚴重,因為無誘因咁夜出街、地方大好難撞到酒鬼。我唔嗜飲酒,但屋企總會有一兩支Gin、Vodka,是否酗酒取決個人自控能力。

我放幾張係赫爾辛基影嘅相,芬蘭唔多出名景點,但自然景色絕不輸蝕任何國家,因為唔係旅遊大國,所以唔會好似年三十行維園咁墟冚。

利申:住咗係芬蘭一年多,返到香港每日都鼻敏感,已經完全接受唔到由金鐘去尖沙咀坐地鐵要逼餐死之餘仲要等八班車,太辛苦,我呢啲老嘢頂唔順。

11月去左芬蘭睇極光,好多雲,日照時間800-1400
最後2日落HEL玩,覺得未行夠,去左一個公園,勁靚(遲下補圖)
接近日落去左芬蘭堡,好後悔,去到黑晒,咩都睇唔到,仲用左32歐上船
利申:有通行票
我試過係芬蘭餐廳食生鹿肉,鹿肉堆成小杯形狀,裡面放咗隻生蛋,味道不敢恭維,但總算試過地道菜

500歐紙幣真係無幾多間舖頭有碎銀找換,芬蘭人基本上一卡傍身就夠,任何商舖、東南亞雜貨舖、公園小食亭、警察局、海關全部都收信用卡。試過係超市買完餸,發覺唔夠袋用,想再買一個膠袋,講緊係幾毫子歐羅都照可以用信用卡,公共交通佢地有張類似八達通卡可以用信用卡增值,唯二例外就係收費公廁同地攤。

芬蘭人基本上好好禮貌,通常點餐之後一定會多謝你一聲,況且芬蘭買嘢全部明碼實價,標價幾多就幾多,唔需要俾貼士小費,唔會話未連稅又另一個價,生意均真我超BUY,雖然物價頗貴,但童嫂無欺。

赫爾辛基冬天都唔算凍,間中負幾度,偶爾零下廿度左右,只要你有一對厚底靴、羽絨加雪褲己經非常暖,甚至熱到出汗。芬蘭人有酗酒情況,但我覺得唔算嚴重,因為無誘因咁夜出街、地方大好難撞到酒鬼。我唔嗜飲酒,但屋企總會有一兩支Gin、Vodka,是否酗酒取決個人自控能力。

我放幾張係赫爾辛基影嘅相,芬蘭唔多出名景點,但自然景色絕不輸蝕任何國家,因為唔係旅遊大國,所以唔會好似年三十行維園咁墟冚。

利申:住咗係芬蘭一年多,返到香港每日都鼻敏感,已經完全接受唔到由金鐘去尖沙咀坐地鐵要逼餐死之餘仲要等八班車,太辛苦,我呢啲老嘢頂唔順。

好羨慕巴打 我都想住芬蘭,個時住bnb 在機場附近郊區,好想日日幫host落手摘綿花
十卜
請問邊個月去好?
而家都仲好掛住嗰度

巴打果陣係邊度?

瑞典
確實邊度就唔講了,費事有人相認

btw唔係巴

我都有個女性朋友大學果陣係stockholm exchange左一年

巴打好葡萄 你啲杷咁靚一野收左我皮

有關地道菜-我都覺得地道菜試試就好,始終口味唔太岩

有關信用卡-去之前都有搵左資料話卡比較通用,不過d錢唔兌宦兌咗,都要用埋先 所以去到之後都冇話好故意就住洗錢,覺得唔夠錢就碌卡,真係好方便!

有關冬天-我真係未經歷過真正嘅芬蘭冬天,不過就3-4月去覺得就算凍都係舒服果種,又唔洗著好多衫,比較方便行動!

有關酒-小弟同朋友都唔飲,可能會少咗啲娛樂 不過我地同樣比較鍾意靜態少少活動,唔會點出夜街。不過係helsinki果陣都比較少去鬧市,見到嘅飲酒地方都唔算多

好羨慕巴打係咁舒服地方住 尤其夏天啲相好靚,個天好清
11月去左芬蘭睇極光,好多雲,日照時間800-1400
最後2日落HEL玩,覺得未行夠,去左一個公園,勁靚(遲下補圖)
接近日落去左芬蘭堡,好後悔,去到黑晒,咩都睇唔到,仲用左32歐上船
利申:有通行票

本身都想睇,不過見月份好似唔太岩就唔去喇,所以先決定去一轉塔林。巴打冬天去真係要犧牲日照時間

芬蘭堡 可能真係未識得欣賞,當公園行ok嘅,但去嘅天氣唔好就會好似中左debuff咁,行到邊都覺得爭咁啲野咁
請問邊個月去好?

比我揀再去可能會揀五六月(因為鍾意天光同埋夏天綠油油感覺)或者係冬天果陣去睇極光
都係視乎你想要睇同玩啲咩
好靚

9394+689巴打啲相咁靚擺係度幫我呃正評
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞