[hea遊] [多圖] 來生要做北歐人

161 回覆
40 Like 0 Dislike
去完歐洲之後個人嘅金錢觀會改變

歐洲邊到先 可以好極端架喎

咁我又未有好大改變住⋯
不過去完一次好想再去啲文化咁唔同嘅地方,覺得好新奇

咁specific啲 北歐囉

絲打自駕永島果篇

絲打自駕島果篇
係咪寫得太悶/d相太鳩 反應好似唔係幾好咁嘅

不過我都會堅持寫完

不過我都會堅持寫完

睇緊 黎緊5月都plan緊去,不過自己一個有d淆
過癮

絲打自駕島果篇

無咩特別姐

不過我都會堅持寫完

好睇啊 搞到我都想去埋北歐其餘四國
續 Day 4

最終都係打算去睇下教堂,行下古城d橫街窄巷感受氣氛 我就覺得旅行真係睇到好多新事物,我好需要時間去記低自己睇過嘅野…好唔想行過影張相就算
每去到一個城方我都好喜歡d大空地,市場廣場咁,黎到呢度都唔例外

而呢個廣場冇小販,四圍都係餐廳,如果放假黎呢度搵位坐下吹下水又一日真係幾寫意

個廣場最當眼嘅我諗都係呢座Town Hall,好長唔知點樣影哂佢入鏡

又入左教堂參觀,d風琴真係好霸氣

我諗呢個係禮拜堂?

我地行行下有個中東面孔人士行埋黎 大鄉里如我已經好驚 加上我同朋友嘅身形係歐洲人眼中應該真係細粒釘,所以我都好驚有偷野或者搶錢情況
不過原來佢係想問我地邊度有電話卡買 我地都冇買喎老老實實,不過我只可以話佢知可以搵tourist centre咋,同時我覺得自己咁樣諗人地幾差

繼續行~

古城有城牆圍住,隔唔知幾遠就會有座塔咁 如果你有玩過witcher wild hunt,我覺得呢度有少少諾維格瑞嘅感覺

同意呀,我以前係香港每個月置裝費起碼二三千,嚟咗年幾,一件衫都無買過。 以前係會買埋啲無謂嘢,到咁上下就丟,依家買一樣嘢都諗過度過,實用先買。

歐洲生活簡單,唔會晚晚要搵節目,可能無乜壓力,無乜病痛。簡單嘅生活真係好寫意。
我試過係芬蘭餐廳食生鹿肉,鹿肉堆成小杯形狀,裡面放咗隻生蛋,味道不敢恭維,但總算試過地道菜

500歐紙幣真係無幾多間舖頭有碎銀找換,芬蘭人基本上一卡傍身就夠,任何商舖、東南亞雜貨舖、公園小食亭、警察局、海關全部都收信用卡。試過係超市買完餸,發覺唔夠袋用,想再買一個膠袋,講緊係幾毫子歐羅都照可以用信用卡,公共交通佢地有張類似八達通卡可以用信用卡增值,唯二例外就係收費公廁同地攤。

芬蘭人基本上好好禮貌,通常點餐之後一定會多謝你一聲,況且芬蘭買嘢全部明碼實價,標價幾多就幾多,唔需要俾貼士小費,唔會話未連稅又另一個價,生意均真我超BUY,雖然物價頗貴,但童嫂無欺。

赫爾辛基冬天都唔算凍,間中負幾度,偶爾零下廿度左右,只要你有一對厚底靴、羽絨加雪褲己經非常暖,甚至熱到出汗。芬蘭人有酗酒情況,但我覺得唔算嚴重,因為無誘因咁夜出街、地方大好難撞到酒鬼。我唔嗜飲酒,但屋企總會有一兩支Gin、Vodka,是否酗酒取決個人自控能力。

我放幾張係赫爾辛基影嘅相,芬蘭唔多出名景點,但自然景色絕不輸蝕任何國家,因為唔係旅遊大國,所以唔會好似年三十行維園咁墟冚。

利申:住咗係芬蘭一年多,返到香港每日都鼻敏感,已經完全接受唔到由金鐘去尖沙咀坐地鐵要逼餐死之餘仲要等八班車,太辛苦,我呢啲老嘢頂唔順。

巴打好葡萄 你啲杷咁靚一野收左我皮

有關地道菜-我都覺得地道菜試試就好,始終口味唔太岩

有關信用卡-去之前都有搵左資料話卡比較通用,不過d錢唔兌宦兌咗,都要用埋先 所以去到之後都冇話好故意就住洗錢,覺得唔夠錢就碌卡,真係好方便!

有關冬天-我真係未經歷過真正嘅芬蘭冬天,不過就3-4月去覺得就算凍都係舒服果種,又唔洗著好多衫,比較方便行動!

有關酒-小弟同朋友都唔飲,可能會少咗啲娛樂 不過我地同樣比較鍾意靜態少少活動,唔會點出夜街。不過係helsinki果陣都比較少去鬧市,見到嘅飲酒地方都唔算多

好羨慕巴打係咁舒服地方住 尤其夏天啲相好靚,個天好清

你當我幫芬蘭旅遊局賣吓免費廣告囉
五月係赫爾辛基係最靚,某地區會有賞櫻會,有啲鬼妹會着和服㗎,今年我都要發掘吓邊度有櫻花~

今日天氣就麻麻啦,又大風又大雪,不過又造就靚靚雪景
不得不承認今次遊行睇左好多教堂,亦都因為幾鍾意睇建築物,所以唔少教堂我地都有入去行一轉。 雖然叫做古城,但有得做生意嘅地方都少不免商業化喇,呢度都唔少紀念品店。不過我入左間幾得意嘅~

間舗入面賣seed 一舊舊五顏六色紙浸係水就會生草,仲有一張張卡紙款式。店入面個姨姨同我地介紹左好多商品,我覺得好得意所以都買左張,但到而家都未種 我可能買得太衝動
官網有圖仲有video,比大家睇睇

個人幾喜歡舗頭入面d postcard嘅圖案,最後都買左兩張postcard即場寫埋放入店入面嘅mailbox

行下行下出左古城區,又去到一片空地,好多細路係度玩 仲有呀我記得好似係閒日黎喎,咁多人唔洗返工可以陪細蚊仔玩,好幸福

攰喇,我地又坐底左係空地d櫈度耍廢,旁邊又有一座教堂

我覺得一個地區入面有好混雜嘅建築物感覺好好,會覺得呢度d人「真係係呢度生活緊」,好自然,而唔係好故意去劃分邊區邊度要有咩用途,不用分那麼細

而呢晚我地去左間非常唔錯嘅餐廳,主因係host推介

入面好似香港d工廈改裝餐廳咁,有位靚姐姐帶我地坐角落
揀咗好耐,點咗個湯(冇影),鱒魚片加沙律同燒牛肉

燒牛肉真係不得了 太好食喇!直頭想encore

由於呢度物價真係比較平,所以開左支野飲

係度坐咗好耐,吹水吹咗好耐~呢餐真係好抵食,食飽咗又係時候返去

我地想洗下衫,要用民宿嘅洗衣同乾衣機,仲記得部機全德文真係r哂頭 唔知點搞
我地影低個版面用google translate,都叫開到機洗衫。
不過乾衣機真係唔識用!我記得部機轉左d衫成晚,第二朝都未乾 咁即係點
投哂降唯有用原始方法掛起風乾

同埋有樣野都幾難解決,因為間屋大,夜晚都會有少少驚 返到去就要開哂d燈…
不過望下對面d屋,都係正常生活mode,於是夜晚我都係熄哂燈瞓 所以Day 4 又完結了

不過我都會堅持寫完

唔駛淆,呢邊安全過香港好多。若果你去北歐淆係因為錢的話都無可厚非,但若果係擔心個人安全的話,咁我諗你過份憂心啦。

不過我都會堅持寫完

等我鼓勵吓你
一個人住hostel同人say hi就可以繼續話題

我都會想試下一個人旅行
不過屋企人會好擔心令我覺得幾難處理,
加上另一半唔係咁鼓勵我咁做,佢係一定要同我去
始終我都未有辦法令佢地放心

不過我都會堅持寫完

好睇啊 搞到我都想去埋北歐其餘四國

計劃吓
我覺得北歐好值得去下比自己休息叉叉電

同意呀,我以前係香港每個月置裝費起碼二三千,嚟咗年幾,一件衫都無買過。 以前係會買埋啲無謂嘢,到咁上下就丟,依家買一樣嘢都諗過度過,實用先買。

歐洲生活簡單,唔會晚晚要搵節目,可能無乜壓力,無乜病痛。簡單嘅生活真係好寫意。

而人大咗就會想簡單啲 巴打係咪會長住芬蘭唔會返香港㗎喇

你當我幫芬蘭旅遊局賣吓免費廣告囉
五月係赫爾辛基係最靚,某地區會有賞櫻會,有啲鬼妹會着和服㗎,今年我都要發掘吓邊度有櫻花~

今日天氣就麻麻啦,又大風又大雪,不過又造就靚靚雪景

靚人靚景真係賞心樂事

而人大咗就會想簡單啲 巴打係咪會長住芬蘭唔會返香港㗎喇

暫時無打算返香港生活啦,有啲嘢好難返返轉頭。 若果真係要返香港生活,我諗我會有精神病同強迫症。都係果句,老人家,受唔到壓力。
塔林好多年無去過,可能真係要的起心肝搵一個週末過去玩吓兼買返兩支酒看屋

BTW,我依稀記得舊城山丘上有個影相位可以影到大半個舊城,你有無去? 同埋城牆堅靚。
去過stockholm留名

Btw,stockholm成日都有d黑人搞事 有次差d比佢地搶錢

係helsinki九成見到嘅都係金髮碧眼

去到stcokholm由機場搭車去民宿已經見到好多唔同種族嘅人
好多都木口木面咁 感覺真係比較緊張

巴打點扭轉乾坤?

sor好耐無入過黎而家先覆到你
本身我都無帶咁多錢係身,我就比一個黑人捉住左隻手,就想搶我錢,唔比就打我
當時我無諗咁多,一心諗住點都唔比,但打我又唔夠佢打
唯有死死地氣係咁話sorry sorry就放左我走
而家諗起應該當初扮聽唔明英文就算

之後番到hostel同d roommate講,有個住左兩個黎拜既德國人同我講有班黑人無耐之前去襲擊唔知警署定消防局 真係周圍搞事
我真係恭喜你
睇北光唔建議去芬蘭,因為lapland長期多雲,同埋北光唔強
如果樓主有機會冬天去芬蘭,可以去Vanhankaupunginselkä (google search )
好靚,當日自己一個人行公園,好舒服

點先去到芬蘭住 好羨慕巴打你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞