[7月新番] Dr.STONE 新石紀

723 回覆
72 Like 7 Dislike
已經慣咗睇英肉了
不過講真 個6條友都真係超人黎
上過太空直接落黎都會因為肌肉流失所以要抖
佢地直接就開倉撐船
其實千空同個工匠已經有能力整到千幾磅拉力既中世紀十字弓
係石器時代已經無敵
百物語呢啲口耳相傳嘅故事3000年點樣唔劣化真心奇蹟黎
所以太空人不嬲都響太空多做運動防止肌肉流失
對獅子王無效
人地徒手近距離捉弩
千幾磅拉力既大型弩上箭慢,又浪費人力
仲要射op既獅子王,人地一步就避開啦
既然有炸藥,體積可大可細易攜帶,引爆用引線長短較快慢

點解唔用
其實過左3千幾年
會唔會仲有GPS
衛星都冇左啦
1000磅既windlass crossbow都係一個人用,千空佢地又冇高硬度既鋼材最多淨係整到火繩槍,仲廢過弓箭
btw,個故事focus係科學但係人物既實力又咁誇張
當套動畫係冷知識小百科或者係超能動漫版既swiss family robinson咁睇算
講故唔好駁故
一開始我都係諗,6條友去返城市
起碼有醫院、超市...等等住屋設施
最少有藥食、仲可以做吓研究
分分鐘唔洗等到3千年後,已經可以救返全人類
依家攪到咩歷史、科技都冇哂
攞到精子庫同埋雪卵子
就唔驚近親遺傳
其實佢地唔識字真係大bug,最起碼五十音我兩日都背得熟晒啦
買香港單行本啦,追得好貼
佢地做得太空人,點會諗唔到?
動畫講解咗一半
1. 要避開石化光線來源既南美,佢地揀相隔最遠既日本,樓上講既nasa同其他國家已不在考慮之列
2. 第一架倉有gps但降落無jaxa 地球站支援定位,本來由落本島變海仲要等人救
3. 第二架唯有焗住去最近既荒島再由百夜出海救,變相齊齊去荒島

最後係點解唔逃出荒島,我只可以諗因為settle咗,人類就想留響comfort zone

但最後都要睇作者點解話
其實gps都係信號定位
係個個年代如果得一個信號塔嘅
其實都做到
其實班友繁衍到3000年都好野
而千空一復活就溝通到都奇蹟
百物語係個個環境即係變左而家啲傳說故事咁
好似希臘神話有唔同version一樣
重要將生存嘅知識塞入去 一劣法就g9g
同埋語言經過3000年都會變哂
例子係古漢語我地基本上聽唔撚明
都要有電架
係咪扮JOJO角色條友
所以桃太郎咪成個拳四郎咁
其實6個人入面5個都有專業知識,而且設施又唔會石化,點解文明可以大倒退咁多
因為知識靠口耳相傳一早劣化
同埋係有專業知識
但唔會cover哂所有野
你估個個都千空咩
你叫百夜佢地做地盤佬由0開始執貝殼攞石灰做水泥砌間似樣既屋都做唔到
仲係瞓帳篷咋
專業知識都要有現代科技輔助, 但個環境冇提供
除左基本求生d野, 下下都要由0開始, 唔係咁易
除非係千空果種腦內有量子電腦+wiki咁咩都識
千空可以由0開始, 只係時間+人力資源既問題

另外想保存僅有既文明例如語言&文字,
我估可能都有壁畫/石刻/木刻/竹簡/布文/獸皮文etc, 紙就應該冇
所以語言/百物語呢d會唔會劣化, 實有,
而程度要視乎佢有冇傳承埋d文字果d
(但似乎巫女最多係講故事, 冇教人識字呢d..?
有冇留石刻/木刻呢d亦係唔知, 可能有但冇畫出黎)
同埋亦有可能後人人為改過黎為左某d目的咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞