[7月新番] Dr.STONE 新石紀

723 回覆
72 Like 7 Dislike
冇去到南美, 2個倉都係降日本
淨返仲有命果d咪係汰弱留強既結果
喊到傻咗,屋企人問我咩事
等咗咁耐終於做到呢集
其實返地球之後頭幾十年, d醫院都仲係度,
就應該試下離開個島搜刮資源..例如藥&現代科技
gps定位咁本身個太空倉實有, 問題個島可能太僻唔走得遠
但幾十年應該都有辦法解決..
個老豆真係鍚爆個仔, 屋企個lab係老豆全力資助, 個仔想要乜都課俾佢,
就算人唔係度...繼石神村+百物語, 但之後仲會黎多兩次非常重要既野俾個仔
千空徙步都行到去條村啦
個島 究竟係日本 定係真。荒島

順帶一提百夜外傳啱啱出咗第一集,好開心有得睇更多關於佢嘅故事
荒島嚟,同日本係有啲距離
有關個距離..可能冇想像中遠
以下係考察(嚴重劇透↓小心打開)
真係好正
比較少人提,但呢套個製作組都真係唔錯,分鏡演出同配樂都好好
今集好睇, 有D慘, 但又有D感動
可能 另外兩個又生左一條村
得6個人 兩對夫婦有四個細路
個gene pool 夠維持幾千年??
友情努力勝利父幹
禁錯負評
呢套真係好撚好睇
首ed 好sad
所以我就話依6個人個gene好撚強
之後百夜或後代先搬到而家既石神村
連埋百夜既墓碑
得咁少人唔使強
其他傳染病都可以一野抹殺哂所有人
, 霍亂,痢疾,百日咳,破傷風等等
中世紀直到抗生素出現前人類平均壽命最多4-50歲
羅馬時加埋戰亂得30
所以唯一方法係不斷生育將人類燈火傳承落去
咁明白點解女人9歲,男既12歲入青春期?
就係為咗30歲死前係咁扑野生仔女
其實正常大自然設計應該就15,6歲開始繁殖
但慢慢演變到依家三十幾歲就黎生唔到先結婚
女就得意d
一更年期就停經唔使生
早排新聞70歲仲生到簡直係億中無一
男既精子質素同數量就隨老而差
但唔會一下子無哂

另外樓上有人提到drug resistance 0個度
抗生素出現到而家有抗藥性都唔過200年
證明細菌既變種好快,雖然有d菌點都唔變
過咗3700 年可能又變咗種,將抗藥性既gene刪除咗。 某程度上係好事
其實未
只係研究到點解石化
你同佢講嘅有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞