[7月新番] Dr.STONE 新石紀

723 回覆
72 Like 7 Dislike
漫畫後期開始hea,飛過哂最重要的解說
為左係咁推劇情
最鍾意幻
科學家係要有啲中二先型
好睇
千空幾時熱血過
講科學點樣改變世界果陣都幾熱血既,係果陣囉
洋蔥頭
作者一樣,總係覺得主角好有蛭魔feel
其實係咪基番黎
唔係,d女角色都好搶
幾點有得睇
有了
點解雀仔石化左獅子無
個男主角唔覺得出奇既
正確講係燕子同人類
之後會講
石化既雀第1第2集似乎淨係得1種, 家燕?
石化既哺乳類又似乎淨係得人類,
以第2集條石化既羽化黎睇, 羽化本身唔係生物, 就會毛啦啦石化,
咁應該係關dna層面次, 家燕同人類獨有既相同dna部分出左事
石化既雀第1第2集似乎淨係得1種, 家燕?
石化既哺乳類又似乎淨係得人類,
以第2集條石化既羽黎睇, 羽本身唔係生物, 會毛啦啦石化,
咁應該係關dna層面次, 家燕同人類獨有既相同dna部分出左事
哦 原來會講得咁深入
因為有一幕就係有個女仔帶狗散步.
隻狗好慘 走唔甩弱唔石化
我以為每種動物都會石化
鳩up定劇透
冇睇漫畫, 估下ja

同埋既然套野有現世常識係度, 所以伏線應該都會係d正路野

睇完ep1, 本身懷疑
1/ 咦, 隻狗又冇事? 得d人有事?
2/ 咦, 隻雀有事? 仲要2隻? 仲要1直都發生緊? 即係唔同地域有次序咁出事
3/ 會唔會有睇d雀有事? 但果2隻雀係1樣, 所以係品種限定?

睇完ep2,
1/ 冇畫其他雀or動物出事? 獅子&兔冇事, 得指定品種雀有事
2/ 會唔會係禽流感病毒果類? 但完全冇潛伏期+發病期, 係屬於急性發病, 直情改變左生理結構, 咁應該係dna層面
3/ 石化後正常應該唔會有生命跡象, 但主角keep到意識, 又話意識變弱, 呢度無解
4/ 要keep住數秒數, 意識必須時刻係度, 即係靈魂mode既人類可以不眠不休, 而冇任何生理需要, 甚至係接近急速冷凍細胞以保存肉體既情況
5/ 要用工業酸黎解除石化, 假設解除石化=中和, 咁石化就1定係鹼化, 而且係dna層面既突變, 例如將指定既脫氧無糖核酸既指定排列係俾果d光照完後(例如宇宙幅射? 所以滲透度先咁深咁廣)轉換成鹼?, 而呢度指定既dna排列得燕子同人類有

睇完好奇先問下, 冇睇漫畫/相關野
漫畫成日都強調石化現象係可以用科學解釋
所以你估嘅嘢大方向都幾接近
其實我覺得主角可以試幾樣野

1/ 搵d經已碎左既人類石化體, 睇佢地入面胃內腸內既野有冇石化, 3千年前有冇野都唔關事, 主要係想知人類消化系統內既有機/無機物有冇受石化影響, 估計冇
2/ 搵石化雀引雷避落去, 睇下極高壓既電擊會唔會活化到石化體既氫離子, 因為個石化個假設係鹼化, 氫離子出事, 用電解方式純粹測試下
3/ 高溫火燒石化雀, 同第2點差唔多
4/ 用天然既強酸代替工業酸/硝酸, 例如抽d胃酸出黎, 即使幾千年後, d冇降解/分解既膠喉大把, d工具唔難搵(故此其實唔1定要由石器開始..)

另外套野入面其實有好多其他野唔合理, 但由於同主線冇乜太大關係所以經已自行忽略左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞