[7月新番] Dr.STONE 新石紀

723 回覆
72 Like 7 Dislike
最大問題係撈完d acid
除咗千空依個op科學家
其他正常科學家肯唔肯定入面d液體係正確既acid先
同埋3000年傳承嘅
百物語點都會有啲變質
一講到扑野d討論熱度就翻哂來
所以呢套野,唔好思考過程,只需要享受結果
唔怕
就係因為咩都無,所以唔得閒扑野

每朝起身:

去河邊打水;
打獵/揾野果;
煮飯前要鑽木取火;

中午:
揾素材;
整日常用品;
整儲糧/後備用品;

太陽落山後:
太黑,咩都做唔到
日頭咁辛苦,仲有力先扑喇
咁諗就死得啦
如果真係咁懶原始人點會有後代
人有性慾就係因為一谷精上腦/閪痕時就將你講既野扔諸腦後,扑咗野先再處理。先會有下一代
佢唔係無限體力咩
印象中sao個uw發展1開始係有程序員分身(高權限)+其他npc(冇權限)
同埋3000年傳承嘅
百物語點都會有啲變質
唔怕

上面member入面既野係第2件事,
而石神村百物語由於係口傳, 內容變質係可以理解,
另外亦有其他因素使d物語變質,
對後人黎講, 百物語=祖訓, 所以可以有目的地改動內容..
亦有其他原因, 但之後劇情會涉及
呢套野入面d角色個個都係特殊知識領域既精英黎,
千空呢d用對眼就分到呢樣果樣, 冇量杯冇刻度wfc
d咩誤差完全無視, 個腦係量子電腦, 有fully installed wiki,
對手有aimbot精準到納米, trial and error縮到盡,
d材料整完1次=免cd無限供應...

咁套野篇幅有限, 時間有限+方便理解, 其實ok的
整藥,發電呢D都可以講係成功率問題,勉強都叫有可能
但係6個人仲可以延續成個種族3千年,呢個已經係神蹟黎架喇
你都冇咁多"材料",點有咁多"成品"
就算要用精子庫做人工授孕,得兩條女
非洲果種明明自己都唔夠食, 仲要生..
其實係最接近原始人類本質or生活方式, 重量不重質

而現代人由於高文明+資源穩定, 先重質不重量
根據已知既劇情黎講, 其實可以假設個太空站係有人類基因庫/精子庫,
做得太空人其實都算係人類界既精英, 頭10代會謹慎planning基因配對其實都唔太難, 之後有足夠數量既後代, 就可以開始生物多樣化
順便有埋體外試管培植, 咁就咩都解決晒
只要唔去注意黑人其實滅絕左, 呢件事, 就ok
咪玩啦
就當太空站有完整設施
但唔會成個太空站連設施帶番落地球生育
就當百夜佢地攞d精番地球去地上既基地
人都石化哂,電都無點培育受精卵
如果真係趕響文明俾大自然取代既頭1000年生夠人類再傳授技術,就唔使有石神村出一咋文盲啦
係喎,冇黑人
要靠石頭復活
once you go black, you never go back
就算漫畫都冇講到佢地點解決人類繁衍呢件事, 想像下其實冇壞, 反正後續經已冇左件事

而且仲有終極解決方式, 近... no problem
人史前有一次大滅絕全人類死淨一個部落,得42人,依加我地全人類都係果42人既後代
拎神話黎講
大家都係諾亞既後人, 連黑人都係, 不用分那麼細
記錯左sor,根據toba catastrophe theory,7萬年前有一場火山爆發令到人類死剩一千人
諗起Gordon Ramsey d食譜
https://youtu.be/56BK1nCc67A
淨講材料同煮法
無講分量同時間

下次千空極速整完野可以學佢講: DONE
絕對用咗終極解決方式
因為石神村唔俾外人入村,6個太空人既後代只可以圍威喂
而正常圍威喂係極大機會有遺傳病
https://www.bbc.com/ukchina/trad/vert_fut/2016/02/160202_vert_fut_could-just-two-people-repopulate-earth
所以而家石神村d人行得走得無先天遺傳病,全靠6個太空人係唔同人種帶唔同gene 去開闊個gene pool,同埋好好彩依6位都無隱性致病基因,就算隔代近親交配都無致病

仲要三千年都無問題,佢地d gene真係強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞