點解將所有警員一律稱為黑警/警犬?

268 回覆
69 Like 1491 Dislike
唔知有無D咁既警員。

不過假使有,我估佢地都唔會貼上Facebook張揚。
唔好再幫佢推
純正五毛 冇野想同佢討論
擺低負評 封鎖樓主 可以上一頁
一即係全,全即係一
都話左,有(三)根本無留意時事既人。

呢d無留意時事既警員,又如何會知道發生緊咩事、逃犯條例爭拗點係咩?(三)佢地都無留意。辭咩職?點解你只係用自己個角度(你關注社會時事)去諗野,而唔考慮(三)係根本無你個背景概念?
要鬥氣,但係同林鄭、盧偉聰及其它大話精高官鬥氣,而唔係亂咁拉D前線警員黎鬥氣(除非你己証實對方係黑警)

記住。前線警員內除左(一)會係黑警外,仲有(二)運動支持者及(三)中立無留意時事者。唔應將(二)同(三)都指罵為黑警。
咩, 即係你block左我?
唔留意時事唔算罪,但已經默默地做左幫兇
但你咁理性時,你要知道警察唔係咁理性,佢地都將一個半個扔磚嘅人,假定曬個個暴徒,開槍下下打頭,七八個速龍走去制服完人再毆多幾下。

就當當中有人唔認同警方做法,但佢地唔辭職都係壯大緊警隊勢力

站係示威者角度嚟睇,已經比警犬打,政府打壓,傳媒抹黑,再加埋網上同社會分化。
根本無時間同力量去同你分警隊當中邊啲係好係壞
而且我都同佢地做過同事入面9成係想打死示威者係不爭事實

再講中立派可能會同情你地啲狗,但你地高層自己整個垃圾投訴機制死攬啲過份黑警,影響外界對你地觀感,就無資格怪人,要怪就怪你地唔宿清瘀血

如果警隊入面有一批正氣敢反抗嘅,我好肯定不論網上定現實都會有班大愛左膠一齊支持你地

係你地嘅高層幫你地營造一班有牌爛仔嘅形象,官官相衛

真心左真係唔好意思,依幾日我都同身邊人爭拗緊
其實普通打工仔都會面對同類問題:假如你老細畀左個指令你,個指令係幫佢喺張花費單據上簽個名。一個咁多。你肯唔肯用你既free will去拒絕? (因嚴格黎講,你幫佢簽,就變成共犯了)
點解唔肯講道理?
你地唔直接脅迫林鄭,佢係唔會啋你地既訴求的。
唔帶NUMBER既警員有罪。背後既指揮官都係有罪。完。

(然後唔好再混淆黑警與普通警員)
我試下block我自己
其實假使有好警察,佢地做好事時,媒體唔會報出來,你地唔會睇到。於是,你地只睇到黑警。然後呢?你地就話所有警員係黑警。
你若堅持係咁,就會迫使
(二) 支持泛民抗爭的警察 及
(三) 中性無留意時事的警察
佢地迫埋一邊。
然後,到時大部份警察都會同你一樣,講有殺錯無放過,將所有示威者當做暴徒
就算佢地冇做壞事
你估下呢班警察支唔支持班黑警?

如果唔支持既佢地都唔可以係黑警集團生存到,情況就有施Sir,同之前一個女Madam, 呢d 冇人會屌佢地

其他就算冇做到既,根本同一個立場,自然當黑警處理

咁簡單都要問?
其實當日係咪淨係查身份証?仲有無咩做左?
(我覺得獨立調查委員會亦應查,係咪有高層玩手段,要警員狂抄身份証)
因為班ON9仔五年黎既LOGIC係叫自己人RESIGN, 而唔係繼續做BUT HEA守,
於是理論上剩返既都係非自己人
你都on9,依家你個團體嘅最高同最前線嘅人,做緊啲濫權嘅嘢,唔帶Number唔show證,濫完權就避責,目的未明,應該係升職加薪,希望唔係只係on9聽上頭order。

中間果班見到唔出聲唔制止,仲跳出嚟話唔應該一視同仁,傻呀?

咁你應該話,最高層有罪。並且有一次速龍小隊之指揮官及前線人員,不守規則,因此涉案者,都有罪。

但未涉案者,無罪。 (其它地方既警員,都唔知/唔涉及呢件事,你唔應該將未涉及者混埋入去)
但現實係,真係有黑警及正常運作的警察之分。
你地唔好再好似D非洲種族屠殺者咁簡單將不同既人混淆為一體啦。
我唔係警員。
當然存在。邊可能不在呀?
你有無出黎打工?你試下留意下你d同事,實會分(一)(二)(三)既
濫權既警員,係黑警。

無濫權既警員,係正常警察。

然後,你唔好將以上兩者混為一談。OK?
偏偏事實上唔係咁。警隊裏面有好人壞人或中性既人。呢個係事實。你無得夾硬用一杯清水有滴墨呢個比喻黎話佢地。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞