點解將所有警員一律稱為黑警/警犬?

268 回覆
69 Like 1491 Dislike
按理,警員應可分為三類:
(一) 支持港共政府、反對泛民
(二) 反對港共政府,支持泛民
(三) 中性,無乜留意時事政治

而對示威者濫用暴力、違反程序去拘捕人的,果d黑警應該係黎自(一)。間中可能會有d黎自(三)------因為自佔領運動果時開始,好多人就一律無差別咁叫警察做黑警。所以按理有部份(三)係會谷住道氣,於是真係變左黑警。

咁問題係,仲會有其餘一大堆無濫用暴力、違反程序既警員。咁點解咁多人一律將所有警員都稱為黑警?
笨笨狗

Hide Blocked User - 笨笨狗
份工係自己選擇, 真係覺得唔對路一早走咗
因為佢地無屌9自己d手足去捍衛自己既清白囉
咁應該叫咩好?
原來真係五毛黎 枉我仲認真覆過你 屌你老母
噉有冇可能走晒 走晒又會點
制服團體係一個累全家
制服係代表團體
一個錯,等於全部都錯
啲差佬入學堂第一樣野就係依樣
而且今次佢哋係有組織有目的咁濫用權力
支持

其實向警察宣傳獨立調查有冇得諗?
https://lih.kg/1264850
善用起底功能
警隊係一個團隊
一哥係佢地代表
連狗繼續放五毛/警犬黎洗白
你個濕鳩forum肯撚定過唔到2019
又係辭職論

自從陳方安生果時開始,我就特別睇唔起d辭職論者
你辭職左,空左個立出黎,港共咪可以又安插佢地D奴才及爪牙入去囉!?
然後不斷咁樣換血,成個政府只有港共奴才及爪牙上晒去高層度!
你做野唔係咁架麻!你做野,可以hea做、陽奉陰違、誇張扭曲、選擇性披露、........ 你只要坐住個位,你就仲有機會喺制度內同佢玩!
辭職,根本就係被動退縮既表現!
好似有d黑警資料,係同袍暗地裏爆出來的? (因為按理其它人點會認到當事人?) [我無研究過]
你幫襯一間舖頭, 其中一個員工態度好差, 你都會話"呢間公司咁垃圾以後唔來", 咁警察咪又係一樣, 更何況高薪厚職, 仲要全香港人有份幫襯, 紀律部隊有咁多種係要做狗冇咩好解釋, 特別係班散仔, 5年前就知道有問題啦
Hea做你估上司唔識寫花你去守水塘? 以你邏輯香港人全部加入共產黨一早就推翻咗啦
無NUMBER呢點,的確係應受罰。主事者理應出來認錯/受罰。

但你唔應好似d種族屠殺中既仇殺者咁,將對方無差別咁應定為同一樣野。根本裏面有分好人壞人或中性既人,而唔應該全部一律視為壞人。
樓主五毛分化狗 留意會員id
壞既警員叫黑警。

無做到壞事既警員,叫警員。
非洲D種族屠殺事件,如果你處身於非洲,你一樣會參與果d on 9種族屠殺。
當你冇鎗冇甲,你點同警察抗衡?
而依家警察打溫和牌,你就冇位入佢哋
有以過份武力去對付示威嘅警察只係少數,點解唔以大多數唔關事嘅警察去制衡哩班警察呢?
block 撚咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞