想問大家意大利有咩係必做同必去?

231 回覆
0 Like 1 Dislike
7日一定去唔晒咁多地方,去到都走馬看花
米蘭係呢堆地方中最無野睇同做,得duomo
Venice, cinque terre 同 Florence 唔順路,建議focus cinque Terrie + Florence + Rome 算
利申,住過意大利2年

讀書?

Yes

葡萄
我學意大利成日都唔入腦

住個度學得快好多既,但我都唔記得好多啦
Venice 真係去過最正

諗緊留兩晚定一晚

我上次去住左兩晚, 最初以為無乜野睇
去到我發覺留一個星期都得
實在太喜歡 Venice

但因為我想一星期去多d唔同城市所以prefer一日
聽晚同個朋友傾下...
不過我都feel到個到好靚
細細個就中意

個度好多個島, 每個睇到一日,
如果stay 一日主島都睇到好多野

我暫時諗住一日主島(因為有carnival)一日外島咁...希望都夠時間感受下威尼斯
巴打搭高鐵買咗飛都要記得嘟飛 原理就好似入閘咁 如果唔係畀人罰錢

利申;罰過

我買哂飛了 到時一定記得嘟
同埋如果我由羅馬出發
路線係咪應該羅馬》比薩》佛羅倫斯》威尼斯》米蘭》之後上瑞士咁玩落去?

呢個真係答唔到你 你睇下有無人幫到你
Venice, cinque terre 同 Florence 唔順路,建議focus cinque Terrie + Florence + Rome 算
利申,住過意大利2年

我地book左火車飛了 其實因為要就另一個人先搞到唔岩方向....
不過今次意大利我本身係想睇venice 同cinque terrie,所以其他小時間睇都ok既
多謝巴打意見
利申,住過意大利2年

搭單問下

我8月會去歐遊1個月,而家諗緊有5日喺意大利
想問下5日去唔去得哂milan同venice?如果有時間剩,近近地有咩地方好去?

Thanks

時間有凸啦 一定夠

都唔知夠唔夠時間落pisa 因為未知venice stay幾耐
意甲雖然成日坐唔爆
但d人打氣有氣氛過英超d圖書館
有時又放埋煙花

我諗住之後去英國睇英超咋
小心喺duomo俾黑人夾硬幫你帶手繩之後問你拎錢
申利試過

威尼斯由火車站搭船去市中心san marco個程船多數好多人搭,要小心銀包
仲有italian好多都英文差

我上網都見有人咁講...會提防架啦

英文差唯有靠手語

佛羅倫斯有d化哂妝嘅人會搵你合照再屈你俾錢 但上次扮無知 走佬 唔好心軟

收到!
利申,住過意大利2年

搭單問下

我8月會去歐遊1個月,而家諗緊有5日喺意大利
想問下5日去唔去得哂milan同venice?如果有時間剩,近近地有咩地方好去?

Thanks

5日2個地方應該夠,但Milan真心悶,但如果出入係個度都可以一睇既
米蘭附近lake como值得去,1 day trip
Milan Venice 中間既Verona 值得一去
利申,個時係米蘭住所以可能覺得特別悶掛

我應該唔夠時間落lake como,
我聽日行程係落機--》last supper-->duomo...會唔會唔夠時間去咁遠?

Verona應該未必得我去左五漁村
佛羅倫斯食四川菜
五漁村啲海鮮真係好撚正
以前住Vernazza 嗰度海邊間餐廳一撚定要去試

有無名
Lei parla italiano

我google先明你講咩
佛羅倫斯食四川菜

真心
五漁村啲海鮮真係好撚正

有無名

你去到 Riomaggiore 一定要試當地既 Fish & Chips
你食過之後, 你會覺得以前食過既 Fish & Chips 都無佢咁好食.
我以前住澳洲, 澳洲既 Fish & Chips 都算係出名,
但食過五漁村後, 我覺得自己真係食過 Fish & Chips

btw, 夏天係去五漁村最佳季節, 如果你呢幾個月去,應該幾凍下
記得帶多件衫

收到巴打 我一定會試試佢
同埋我會行山應該會著多兩件衫
佛羅倫斯食四川菜

我都係 都幾正
五漁村啲海鮮真係好撚正

有無名

好似叫Al Castello
佢上樓梯對正個海景食海鮮好正
Lei parla italiano

parlo italiano
飲espresso
海鮮同白酒都幾正
我之前係去sicily
五漁村啲海鮮真係好撚正

有無名

好似叫Al Castello
佢上樓梯對正個海景食海鮮好正

Marked
佛羅倫斯食四川菜

我都係 都幾正

邊間
飲espresso
海鮮同白酒都幾正
我之前係去sicily

Sicily有咩睇架?下次去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞