信用卡討論區(73)天祐我城

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
其實一開始就有得俾你揀比港幣定係比外幣,你撳咗比港幣就係中咗dcc 你可以試吓同PayPal講但正常唔會睬你,因為一開始俾你揀你自己又揀咗
從i太 一個月點簽到2000 好少上網買野
爬左一排文,想請教下各位資深巴打

因為工作關係,我每年都會碌大約50萬餐飲
因以前已經儲左好多miles, 所以就想要現金回贈
我睇過好似hsbc 同 東亞vs 係較好

但hsbc 最紅有cap 100k,
所以我咁樣用法係咪最好?

例:
500000 (每個月1萬 + 一次性~40萬)

hsbc
頭 100000 3.6 = 3600

之後再碌 東亞vs
4545 6.8% =200
395455 2.4%=9490

東亞vs$ 4546 > 東亞銀聯 $4546 > 東亞挨鈦 $4546 > 東亞JCB $4546(如果用到)>東亞towngas $4546 > 東亞大學卡 $4546 (如果中你果間大學)> 匯豐 vs 3.6%回贈
講得啱 但好好笑
唔記得東亞邊張唔計
登記左儲里數果d唔計。
除左union pay, ititian, vs,得返 towgas同大學卡計@@謝?
hong kong card 變左同連登一樣樣既?
有興趣聽名人飯局趣事多D
三千幾蚊可以買到旺季日本機票?
邊張信用卡可以用紅藍綠app而有2%回贈?
唔該晒巴打好比心機
呢個方法相信可以比唔少人做參考
但我無咁多張卡

以上計法東亞都係食到差唔多 3萬
變左淨低果 47萬咪無分?
因為匯豐得頭10萬有3.6...之後好似係無分定得0.4
係, 前日發現, 抄得好足下
抄登比人抄返轉頭
其實我冇理解錯的話大學卡係唔係本地所有零售簽的都係頭$4546 都有4.4%? 來緊想學車好似只有佢可以食到
蟈技來既, 無恥先可以無敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞