[長文]感情價值觀

249 回覆
337 Like 13 Dislike
因為佢地追求嘅唔係對方,而係心目中嘅個種對象 個種生活啊
唔只唔夾,仲好撚唔成熟

點解唔可以有多d包容同理解人地感受?
會為對方摒棄固有追求,將對方視為理想,先至算得上愛對方
如果唔係都只係「中意」
我嗰個都係 大家都衝動派 其實都夾但係因為我嘅衝動搞到佢都衝動分開左幾個星期
我都想佢明...
我都視左對方係理想, 但冇去追逐理想...
只要你FEEL 到佢愛你份心意就唔好計較, 努力去繼續愛佢
幾難都好, 要知道當初大家一齊份感情 所有野都唔容易, 係乜野令到你地吸引對方昇華到呢段關係 唔好因為小小事就諗放棄. 因為就算下一個出現, 依然會有問題要面對 要努力好呢段關係先稱得上對得住自己
我剛剛經歷失去 絕唔想再錯過 亦都放唔低, 因為我冇係感情度盡力
由細到大我個人好嚮往細個睇小說 楊過同小龍女個種情比金堅 分別幾次再相隔十六年都可以修成正果, 個心真真正正只有對方 再多狂風浪蝶都唔會有動搖

你係咪無睇過神鵰俠侶?
你知唔知楊過 16 年間 flirt 幾多女? 搵幾多水泡?
佢咁做係仆街, 我同意.
不過佢知自己個心一直都係認定左姑姑
女朋友係一個好獨立好被動嘅人 平時好似對我好冷淡咁 又唔會好痴身 唔會講甜言蜜語果啲 但係實際上又真係對我好好

只係有時我會好有無力感 覺得好似得自己出緊力咁 又會覺得女朋友唔太緊張自己 係唔係我太過care佢? 有冇人可以開解下我
只要你FEEL 到佢愛你份心意就唔好計較, 努力去繼續愛佢
幾難都好, 要知道當初大家一齊份感情 所有野都唔容易, 係乜野令到你地吸引對方昇華到呢段關係 唔好因為小小事就諗放棄. 因為就算下一個出現, 依然會有問題要面對 要努力好呢段關係先稱得上對得住自己
我剛剛經歷失去 絕唔想再錯過 亦都放唔低, 因為我冇係感情度盡力
我真係明白 我都feel到佢個心都有向住我嘅 其實我應該要覺得幸福 有一個唔會好痴身好煩嘅女朋友 但係有時我都想佢有小小依賴我 有小小管住我 咁樣我可能先會更加feel到佢著緊我

佢本身係好獨立同被動嘅話係佢本性黎, 巴打下咁諗:
佢對每個人都咁冷淡包括你, 但會令你FEEL 到佢用心對你好一定係有心機付出左都已經有一定程度嘅依賴 只係唔係你面前或者你唔太察覺到
咪再自推啦 大事大非真係冇人想知
我直情同佢分開咗...陌生人,但同公司。嚟緊知佢會去抗爭,唔知同邊個去,又擔心佢自己一個
絲打我同你第四段開始情況一樣, 不過我地之前冇講過分手 只有鬧交...
我都想同佢講我認真去看待呢段感情, 去改變 雖然佢冇BLOCK 我 但基本上我都唔敢搵佢 我都唔知點開口去搵返佢..
不過兩個人如果真係啱對方嘅我相信點都會一齊返, 只要大家仲有交互
我都係咁, 冇左督促自己個動力 唔記得左要比啲咩佢
SORRY 爸打
冇再自推喇, 我都好在意呢件香港事 我9號12號同16號都有出去 食過洋蔥, 因為呢件事令我個人更煩...
咁仲同公司起碼仲有機會見下(?)
<我諗> 比啲時間大家先? (我自己咁講但我自己都做唔到..) 等佢收拾下情緒 你再改變下重吸引佢
如果我個ex 睇到呢篇就好
我同佢差唔多6年,我地原本都計劃係兩年後結婚,兩個人都一齊儲緊錢。但一個月前佢同我講,佢覺得對我既感覺好淡,好想分開,佢想試下搵返自己既感覺,佢兩年前都試過過淡要分,但我地都一齊返,但今次佢好決絕,佢好想分開,佢話好大壓力好辛苦,咁我都冇辦法之下都同意分開。
依家過左一個月了,佢好似過得好開心,但我好辛苦,一個陪伴左我6年既人,突然唔係身邊,就好似冇左個屋企人咁,雖然佢話就話我地做返朋友,但我自己適應唔到住,佢wts ,ig ,fb 都block 我。
我好想同佢一齊返,好想同佢傾下我地之間個問題,但一同佢wts 傾我地之前個問題,佢就話唔好迫佢,佢唔想回應。
我仲可以做d 咩
我同佢差唔多6年,我地原本都計劃係兩年後結婚,兩個人都一齊儲緊錢。但一個月前佢同我講,佢覺得對我既感覺好淡,好想分開,佢想試下搵返自己既感覺,佢兩年前都試過過淡要分,但我地都一齊返,但今次佢好決絕,佢好想分開,佢話好大壓力好辛苦,咁我都冇辦法之下都同意分開。
依家過左一個月了,佢好似過得好開心,但我好辛苦,一個陪伴左我6年既人,突然唔係身邊,就好似冇左個屋企人咁,雖然佢話就話我地做返朋友,但我自己適應唔到住,佢wts ,ig ,fb 都block 我。
我好想同佢一齊返,好想同佢傾下我地之間個問題,但一同佢wts 傾我地之前個問題,佢就話唔好迫佢,佢唔想回應。
我仲可以做d 咩
我仲可以做d 咩

DEL 左上面嗰篇先, 太長...想問下你地係咪年紀仲細? 我覺得似佢未玩夠見識夠
我都28佢就25,大家都係大家既初戀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞