[長文]感情價值觀

249 回覆
337 Like 13 Dislike
好多謝你咁有心回覆
我覺得選擇講出黎,某程度上係戇鳩,甚至唔負責任,無諗過之後對方會心理上到底會有幾傷,唔再會相信大家感情、關係,甚至自尊受損。
選擇講出黎時,係點著一個炸彈,講出黎時亦都無諗過可以點處理對方以上的情緒,覺得講咗就係𠄘擔其實好膚淺。
我認同一段關係有問題的確係兩個人的責任,唔會推晒比另一方,但係唔係就要選擇去出軌呢?
自己都廿中,呢幾個月都不斷諗起呢件事,亦都聽過不同講法,但始終唔知點接受,亦都好痛苦。
分左手幾日 一齊左四年幾
對方因爲價值觀唔同而想分開
反思左幾日 溝通真係好重要
唔可以每次分手都應承對方會就晒佢
最後都係會因為一次小錯誤而再嘈
真係要比對方知道自己既理念
同埋了解清楚對方既出發點

頂 同我好似
我都係因為佢而想令自己更好
但係反而少左時間去溝通
可能調返轉諗,係我都唔夠愛佢啦⋯所以先接受唔到⋯
咁你決定好了?
我反而覺得佢係認真對你就得
但有時溝通都無用,佢講得出價值觀唔同,而佢無諗住再磨合/改變,先會提出分手
一個唔想再為段關係努力既人,其實已經唔愛你,講得多挽回嘅說話 佢只會更嫌你煩,講定唔講 由佢開聲嗰刻起,段關係都係會結束

我等緊你回頭,俾多次機會我,再愛我一次 可以嗎
【 突發】點解要搞627?
https://lih.kg/1256504

多謝大家關注社會議題
好理性
但感性既我仲係覺得佢係一時火遮眼講出黎⋯
求屌醒
咁你就俾啲時間佢,而家chur佢都冇用,甚至會對你更反感,放開一下啦
段關係都唔短時間,除非佢有新對象,如果唔係 佢都未必咁快放得低,過一段時間 佢自然會知佢呢個決定啱唔啱

而呢段時間 係俾你改變/增值自己,到你變得更成熟 更有魅力,自然會吸引到佢返嚟

希望係咁
多謝你 我會每日說服自己
唔好咁灰心, 你有改變而佢個心都依然係度嘅話一齊返會大家感受到進步左
當然要大家心都係對方度先啦, 假設佢已經有第二個咁都不必再去搵佢喇...做好自己啦
多謝你呀絲打
我會努力做好自己
依家同女朋友關係分開下 佢同ex分左手無耐 我就同佢一齊左 佢放低左ex只係未ready好下一段感情 我應該點做
你有冇問過佢諗法? 如果佢係純粹未READY 好, 你可以用好CLOSE 嘅關係陪住佢等佢慢慢走出黎先
唔好嫌佢煩, 冇耐性陪佢 同埋知道咩關係最多可以做啲咩
如果唔可以用個close嘅關係呢
咁你如果知佢想你係咩距離嘅就係返嗰附近啦...有時越過少少都OKAY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞