ive hd幼教都唔收 我係咪真係咁廢?

374 回覆
108 Like 5 Dislike
共勉之
依家好擔心丫
做緊業界先最易唔收
收你黎讀書唔係請你黎做野
面試時要小心

利申:教育 會in人
咁唯有同巴打打下氣 唔淨止ive有社工讀嘅!
Hkcc cccu cuscs都有社工讀 hkcc同cccu都比較出名啲
Cuscs應該就比港專同明愛好啲
不過如果真係入到社工 真係要諗下再讀上去嘅問題
Part time degree 得明愛 其他大學社工收分越嚟越高
如果係非幼教不讀
就等waiting啦
放左榜 應該有三五個上左大學 放棄offer
係兩間唔同既ngo做pw,
睇住好多比我細既學生入黎實習,
亦都見證住好多當patient係呃分工具既仆街準社工,
唔係想讚自己好,
只係現實話俾我知既係 想做社工唔係睇你幾有熱誠幾有heart,
先敬羅衣後敬人係真、求學亦都只係睇分數

報過cccu同明愛,兩間都睇重英文(利申 英文得2)
cccu主要睇成績同收dse,明愛我面試ok但輸篇即場社會議題英文作文
我知呀 但咁多間入面都唔知邊間好啲 其實我除咗ive仲有報埋明愛
戴返個頭盔先 據我所知
cccu=hkcc>ive>cuscs>>>明愛>>>>港專
出嚟做嘢啲人都係傾向請cccu同hkcc
明愛之前收人收得太濫 可能俾人做臭個朵
出邊請人好似都唔鍾意明愛同港專
當然巴打可以再搵下其他人問吓 呢啲都係我聽返嚟嘅
睇開d喇雖然人望高處但係一個社會總會有人要做基層工作嘅
幼教依家個市好差 好難搵工
睇路 無咩特別技能更加難 e.g音體美
同埋好難轉去小學 兩樣野黎
無心唔好簡 可能實習完會唔想做 三思
好現實講句,報左3年都唔得就算撚數啦,明知自己英文得2唔掂既,學校唔收既,咪去retake英文拎返隻3/ielts拎返6/6.5囉,你永遠得2點撚樣收呀大佬,自己都知個問題係邊又唔諗下計改,笑死
借朋友acc覆既。

我係現職幼教老師,做左都好幾年啦。奉勸各位讀幼教既人真係諗清楚先好讀呢科,的確呢科既人工對於fg來講人工係唔錯,但工作內容真係唔係你哋諗到咁易做架。見過太多新人,好多做半年至一年就已經轉左行。特別係1718免費教育之後,呢一行更多文件要做,唔好以為淨係講故事同唱吓歌就一日,你一定要拎野返屋企做㗎,因為你嘅返工時間根本做唔到你上頭要你交嘅嘢。

再講返呢一行嘅前景,先唔好講人工,其實呢個市場已經飽和,畢業生太多,生育率太少,太多幼稚園收生不足,今年就我所知已經有幾間觀塘區既幼稚園要涷薪,同炒晒啲助教,因為收唔夠仔,學校就冇咁多資助,老師亦都加唔到咁多人工。同時,有好多學校因為收生不足,就算有老師走咗, 亦都冇打算再請人。

再講轉學校,你覺得A呢間學校唔啱做,下年想轉去B,唔好諗住寫CV呢就有得轉,的確你喺教協見到好多學校都請人,但有好多學校都因為人工嘅問題,而選擇請fg,咁啲有經驗既老師邊個要?

有啲學校會請有經驗嘅老師,但如果你已經有三至四年經驗,你一轉學校,人工就跌到同返fg一樣,但你做嘅嘢一定比fg多好多,一有咩事就一定係問責啲有經驗既老師先,你到時又甘心咩?

唔好成日諗住小朋友真係好得意,或者一畢業就2萬幾人工既野,長遠d去諗,特別係市場飽和生育率太低嘅問題,去諗下呢一行係咪真係可以打一世。
好詳盡今日面試埋教大我就會深思呢個問題
係我眼中對小朋友好對過啲西客
其實我咩工都會做 只係想第時份職業可以對住啲小朋友
英文自我介紹成pat屎咁人生無望
大家撚廢嘅
睇到大家咁廢我就開心哂
如果只係想對住小朋友咪試吓ive Special child care
不過少部份老師閪
其實想對住小朋友唔一定要做幼教㗎
你做補習社功課班老師、興趣班老師、甚至係做冒險樂園,都有得對住小朋友喎
仆街仔
有諗過報 最後衝刺
佢收分數低啲多
不過做嘅嘢辛苦過ce好多
如果只係想對住小朋友咪試吓ive Special child care
不過少部份老師閪
有諗過報 最後衝刺
佢收分低啲
不過做嘅嘢辛苦過ce好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞