ive hd幼教都唔收 我係咪真係咁廢?

374 回覆
108 Like 5 Dislike
Um... 冇啊 我收到通知

但佢問左你 咩問題先
我已經著得好斯文 雖然唔係著西我見同我一組果啲整埋手偶去interview都怯左一大半
其實係想之後讀埋degree只係high dip得幼教有興趣
都係幼教
第一題係 電子產品對幼兒有咩影響
之後係睇書封面講故仔
最後小組係 情境題 如果有個老師用聽日放假呢個理由叫您幫手完成壁報 您會點處理呢件事
不過講真,而家好多人讀完搵唔到工,一年咁多人幼教畢業,一間幼稚園需要嘅老師唔多,呢行已經接近飽和,仲要等多你兩年,我諗去到你畢業嗰陣已經幾乎搵唔到工,趁仲可以考慮,考慮多陣。
第一題 我覺得有得prepare
第二題 : 我都一樣
第三題, 可以講下正面 /少少負面》 之後點解決

9up
唔報CCCU SW? 有社工牌
話就話流失率高 我都想讀埋degree希望教小學多啲
讀幼教degree教小學
就算幼教呢科你讀到再勁都好,同小學都係兩條路黎
社工大把選擇啦, 如果你英文有3 你其他科2曬cccu都收
有冇收到Sw offer?
教小學唔係咁易,
我諗你要入翻教大 BEd 都有難度(ive 都唔收你既話)
唔信可以望望隔離教大 non jupas 既post
(Btw 唔好諗pgde,你入到嘅可能性極低 )

讀完未必會搵到工
唔好以為老師人工高、假多
有好多人都係年年搵工,做梗合約老師,甚至係TA
唔信可以望隔離台搵教席嘅 post

真心想奉勸一句,人望高處係好事,但同時亦要知道做人冇咁大個頭唔好戴咁大頂帽,知足常樂。
你係咪面試嗰陣時打啲問題答得唔好?
利申:面試正常 樣冇問題 後來知道唔應該咁樣答因為應該條問題答錯所以就唔收我
放心,當年in ive 都唔收,同你諗同一樣野,究竟自己係咪真係咁廢,最尾in到入教大啦,interview表現到你有heart就得架啦,加油!
學生數量都冇咩大增長,等你讀完之後都冇撚晒學生你教啦年年一車車pgde,bed HKU,教大grad
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2017.pdf
面試表現好好,問過社工朋友中哂佢想我地答既原則所以我同我朋友都好錯愕入唔到,絕望到一個點
我當然夠分讀大學
Ive飛機維修都唔收我喇

Btw
老老實實 幼教係要多勞動貼身服務的
(例如教男仔點痾尿,戒片,未計整教具,壁報⋯)

小學低小都要既,但起都叫起碼理解你搞咩

結論就係最緊要好有心先好入黎教夕陽行業呀下
真係又好多唔關教學事既工作

我會建議人地唔好做,寧願去做下西餅 測量 地盤重升得快搵得多⋯⋯又唔使驚俾人炒

利申: 有中小學幼教資格 教過書
報左兩年 睇成績同收dse為主 今年冇再報
今年報埋明愛同港專
明愛要即場英文筆試寫長者社區照顧關懷 衰左冇望
港專到依家都未通知面試 唉 冇希望就冇失望
讀緊chur到長期半死狀態
英文得2
有啊 未獲派位
連續三年
Ielts 有8 但dse 2左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞