ive hd幼教都唔收 我係咪真係咁廢?

374 回覆
108 Like 5 Dislike
係呀,得呢d價位喳

你再諗清楚d你咪真係想做呢行
still accept the offer之前做過啲part time ta最低工資我都做
sor先 我16分 雖然個分都係攞黎7
cccu同明愛係咪都未實際出offer個D?
未既話,我諗都仲可以等多一等既.......
絲打你唔報多幾間試下?
我好佩服你好想做呢行既決心,但亦都唔好講人工唔重要,到你做咗幾年野之後, 你就會明白人工係等於你嘅價值。
Sad but true
其實大家唔好睇到special care咁嚴重,只可以話俾你聽,做得呢行就預咗,瘀手瘀腳係正常。如果整親手腳都覺得咁嚴重既話,咁真係唔好做special care。

其實做咩工作都有犧牲㗎啦,睇你夠唔夠熱愛嗰份工作嘅姐,我成日都買好多野比小朋友玩,係自費,或者買好多美勞材料比小朋友用,因為始終學校資源有限,提供唔到咁多,好似前嗰幾年嘅一個設計活動咁,我自己私底下俾左成$1000買同整野,為嘅就係小朋友可以再試多啲嘢,呢啲錢學校冇得claim㗎,你整得唔好,高層就話你,你整得好佢哋亦唔會特別讚你,咁唔通我又話賺埋賺埋唔夠小朋友用咩,所以大家真係諗清楚先好入呢一行。

Ps. 名校唔駛,因為大把資源。學券果d,好多老師唔多唔少都自己俾錢買玩具同圖書。
不如你哋報嗰陣睇一睇佢上年收生dse個中位數先
唔好吖 真心唔建議
等埋ive walk in嗰日啦
6點半去定火炭排隊 我朋友就係朝早7點去排
即收
其實冇必要著西 只要斯文就得
我地望住班人著西 真係
其實而家好多都係留返喺yr2實習機構做一至兩年
叫做有經驗 先再出去揾其他機構做架咋
我自己係去特殊學校實習
如果有得揀我第時應該都唔會返去做
我唔識處理啲大仔
反而會想試吓特殊中心 覺得小朋友會易處理啲
都會既。不過特殊中心都辛苦㗎
你一做咗playgroup,你唔會想教番幼稚園。playgroup做嘢輕鬆好多,真係咁樣玩玩下就一堂。教案亦都唔會有幼稚園咁複雜, 準備嘅教材教具亦都好easy。首先已經唔會有畢業禮啦,又唔會有open day,更加唔會有運動會,中秋節party聖誕節party新年party復活節party萬聖節party都唔會有咁多。

一個唔好彩, 你做咗啲教會學校,星期六叫你返去聽經添。
樓主 我兩年前就係in ive hd +edu hd
最後因為差1分入唔到edu 去左讀ive

touch wood edu冇消息而你真係想讀ive
強烈建議你放榜當日6點半去火炭ive排隊
朋友之前就係咁樣入到 in既人甚至唔係幼教老師
總之問你幾句 你話自己想讀既原因 乜乜乜咁
佢就會即場俾offer你

火炭ive係cecs部門既地頭
有位冇位都一定係最快有消息

個人唔建議你揀ou
如果你有打聽過幼教行內既認受性
我可以話你知 ive hd一定贏緊ou
我上年實習機構 10個老師8個都ive 2個就edu
我而家做嗰間就潛規則會見ou 但唔收ou
但根據我咁多年嘅經驗,ou嘅畢業生係醒目過Ive畢業生好多,可能係教案兒檔方面係冇咁好嘅,但係佢哋處事能力比ive高。

Ou係衰在太多理論,實習經驗唔夠人地多,最緊要衰在ou個名😂
應該係話ive train緊學生嗰套方法
同十年前既方法差別唔大

ive著重谷d學生成績 但係唔太會俾機會學生發揮
我自己讀完都會覺得ive嗰套唔update
但係打個底點都夠你用
我見到ive既實習生好多文件要做,多到我覺得太多餘,搞到d實習生成日神經緊張咁,不停問我教案咁樣寫好唔好,完全無真正去感受教學,同埋ive實習生好騰雞咁。反正ou同ied就好好多
其實不論幼教/社工同護士
interview好多時都唔係睇你答ge內容
你ge內容只需要正常但唔使突出
最緊要係態度同價值觀
當然
個個都差不多ge時候
都係好老實睇你dse or相關工作經驗
係真係好多 因為ive每份文件都計分
冇得亂咁做/hea做 你一做hea左導師就會話你
而且導師會好強調自己每年fail幾多個人
老老實實 做學生點都淆啦
retake實習除左defer仲要交八千蚊
好難唔驚
so true但我想盡力咗先
係咪真丫
我都係吖但我怯咗 自己好似異類咁
我想知多啲關於特殊幼教啲野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞