ive hd幼教都唔收 我係咪真係咁廢?

374 回覆
108 Like 5 Dislike
我知道ive同edu係大眾認受性高啲 但真係最worse情況就揀翻ou
我都覺ou啲人感覺醒啲 識幾個讀完出嚟講野又圓滑啲
DSE21分 ive幼教收左 聽人講ive教學實務實事啲,冇報教大
真心 ive 喺學校讀咗半年,就掉我哋出去全期實習其實真係好緊張, 完全零經驗 。教案一個星期要做3 4份 又要帶活動又要整教具 好多 人實習期間病到七彩有人甚至退埋學。每日做到三點幾教案有時俾視導彈返轉頭,問視導改善方向 有冇俾咩指導。
睇緊學校Q左未囉
我唔知視導老師要咩方向,因為其實個個老師嘅要求都唔同,有時我哋都唔敢俾太多意見,因為始終視導老師嘅要求同我哋真係返緊工嘅要求係有啲唔同,有時我哋幫太多就會害咗個實習生,佢會變咗咩都旨意你,唔會自己去反思
梗係報教大好, 易啲收返你讀degree
ive係超級chur咁 但其實呢科都係咁?
關事咩
絕對關,ied hd優先收番架,當然你成績唔可以太差。因為我地以前係無gpa呢樣野,你地而家計番gpa應該
其實ou hd都係咁 雖然只係出得一次實習但係功課都幾高要求下架喜ece嗰幾科出實習啲文件野都要做幾多所以應該讀得就預咗係chur同多野做。好似樓上咁講,出嚟見工好多學校都prefer ive同edu先而唔係ou。當然啦都會有啲校長係幾賞識ou啲人。但講interview機會一定係ive同edu好啲,始終認受性高嘛。
利申:今年grad嘅ou hd生
我唔知你係巴打定絲打
如果報港專SW 但未收到interview通知
最好打去港專SW學部問下
利申:讀緊
你讀邊科
想問有無人聽過ied既4-Yr PT BEd(ECE) in Leadership & NCSC? 唔知要唔要呢個offer好
想問Cccu in sw 有冇writing test ?
walk in冇,平時唔知
可唔可以講多少少,walk in 面試流程?thx
有冇英文自介 or 英文問答?
2年前唔作準㗎,有self intro同中英各一題group discussion,應該walk in都收得多人,我嗰group都收左2嗰,不過後尾都冇要offer
Thx ! 你係咪好早去排隊?
唔喺,放左榜第二日下就先去所以應該好缺人
介唔介意講埋問左咩題目參考下!! thx
唔記得喎2年前,去sw post搵下,祝你成功。
過來人同你講
我都上年dse in幼教唔收
可能面試表現一般
所以讀左其他科嘅had
讀左一年決定今年再試多次
終於今年收到
點知原來我識有個fd(今年幼教yr1)
佢嘅同學全2overall10分都入到
係因為面試好好
你有面過應該都知邊3parts
我講返我今年嘅情況
第一part抽信封睇問題即答
其實呢part講嘅內容唔洗話好好
個考官主要睇你淡唔淡定
把聲溫唔溫柔 考埋少少急才咁啦
同埋個考官會問埋邊個想第一個抽
我9秒9舉左手話講
考官應該想睇下你勇氣個啲姐
第一個始終會impressive啲
問題我記憶之中就有
1.為什麼選擇呢個課程
2.分享一則與幼童相處的經過/趣事
3.身為幼稚園老師 要有咩原則
4.讀完呢科會有咩出路
(其他真係唔記得)
我個日係第二題 純粹講下我同個侄啲野 冇咩特別
係把聲都係keep住溫柔
表情係好享受同個侄玩咁樣(唔好太誇張)

第二part自由討論(bonus分)
會有段錄音情景題
我印象中個題係個家長好緊張咁問miss(即係你)點解佢個小朋友係幼稚園唔食飯 點算好
咁你就要代入返miss嘅角色
啲人一開波搶住答
我第三個先講到野
而我就係答:
「首先 我會安撫返家長情緒先
因為我覺得身為幼稚園老師唔單止要顧及學生情緒
同時都要顧及家長情緒 之後再觀察返點解小朋友唔食飯 會唔會係因為環境因素 可能係屋企食飯個陣有得睇住電話啲卡通片 而學校冇所以扭計唔食?之後再同家長講返我所觀察嘅異況 再同家長交流意見 之後再配合返唔同方法 令到小朋友肯食飯」之類...

第三part 講故仔
呢part重點 唔係作個故事內容夠吸引
而係把聲要扮下溫柔咁(當然唔好too much啦)
因為你係要扮講故仔比啲細路聽
而唔係個考官
再扮問下小朋友問題
個日我係有扮下野問:
「有冇人知道封面嘅動物係咩啊?
你舉左手喎 試下答下
係喎 係長頸鹿啊
咁點計你會知嘅?
係喎 因為作係黃識嘅」
問下啲引導性問題
當然都要講少少故仔內容出黎

就係咁我入返呢科yr1
而10分都入到個個
佢話佢上年in都係咁
就收到conditional offer10分即收

如果你in個陣其中一part表現冇咁好
都好大機會係佢唔收你嘅原因

點解我會再打多次個面試過程比你
我希望你留名記住
加上你仲有好多時間
你今年冇就真係冇
但下年再博多次in多次就得
真係好睇面試表現
(當然你dse分連hd都入唔到)
(放榜個日就記得報幼教嘅fd)
(讀完fd都要in多次 上面嘅野可以幫到你)

記得記得今年10-11月期間要上網報多次幼教hd
同埋交留位費好似百零蚊到
咁先有得In多次
百零蚊買多次機會比自己
唔好咁恢心啦
篇野係就係長左啲
但希望幫到你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞