[文長,文宣]分析中央打法已經開始由明轉暗

920 回覆
3460 Like 28 Dislike

仆街建制個個割蓆
push
喂推呀 成個連登開始比無聊po洗版 唔好比佢沉
仲未有人感覺到要去搞台灣
Push
唔好意思阻住大家, 三post齊推
請廣傳 外國傳媒以為我們香成功了,因爲林鄭個聲明英文版用左語言偽術
https://lih.kg/1240349
[文長,文宣]分析中央打法已經開始由明轉暗
https://lih.kg/OACmeU
[請廣傳]唔係講笑,我哋就嚟輸...
https://lih.kg/cPuaHS
係答呢個問題之前,首先要搞清楚一樣野先,就係呢條例本身係focus緊乜野?
而我個人認為 "中央"同"林鄭"係呢條例上既focus出現左分歧 而導致事件既發生。

首先係中央

係我眼中,中央立呢條例其實主要係針對走資既財閥,並唔係諗住捉外國人或香港政治犯,損害一國兩際。

理由其實就係正如reddit個位手足所講,大陸依然係想透過香港作為人民幣出口中心。如果香港廢左,大陸沒左資金進出中心,好易過度通漲或出現通縮,行深滬港通都真係想要香港做金融中介。

而且中美以家打緊trade war﹐係關稅既影響同部份核心半導體被禁既情況下,香港既關係法就變得更加重要。中國有乜野唔買得既就經香港買再偷運返大陸,所以美國話修改或取消關係法時,大陸都緊張。 呢個亦係中央同林鄭割蓆,話呢個係"非中央主意"既原因 (係呢到"非中央主意"我會解說為「因逃犯條例損害香港地位非中央主意,中央主意係想透過逃犯條例去軟禁班財閥」)。

之後講林鄭

中央既睇法係咪真係完全傳到比林鄭?
可能林鄭同中央溝通時出現問題。或者林鄭係國際層面既視野不足,認為中央係想加强政治上既管治,去捉平民,所以係推呢條例時好急。

不過要快其實都理解,因為你推得慢會比富豪有時間走佬。大劉當時馬上提司法覆核就係想拖住你,比時間自己走,而佢既行動亦都係顯示佢走緊。當中包括辭任多間公司既董事,同埋賣内地資產。當然最後應該傾掂數所以撤司法覆核。

可惜既係你推得喇快咁硬,而且對市民既保護網不足,所有人都覺得你咁硬係想拉政治犯。

呢一個分歧點就係建制成日所講既解釋不足,我認為建制其實明中央想要乜。但林鄭唔明,所以推呢條例時出現咁多問題 建制自己都係咁鬧林鄭。

其實中央針對既係走資既財閥,詳細點樣針對同點解針對之後有機會再講。

大概就係前期大陸經濟發展時 香港富豪用左好多潛規則係上面發展(所以誠哥走佬) 如果逃犯條例一過,前期settle好既投名狀就會生效,佢地就唔敢走資。一走就拎你之前既黑材料,鎖你返去。只於點解要防走資,主因係同美國收水有關。

成單野就係基於呢條例出現一體兩面,
推呢條捉"財閥條例"係中央主意,
但林鄭推緊出黎既係捉"政治犯條例"。
解說同對市民保護不足會令人會錯意。
呢條例唔係普通香港事務
我可以肯定同你講沒中央意思 林鄭係唔會主動去搞呢d一定係上面落order
明槍易檔
暗箭難防

最撚憎私怨post, 大是大非時候仲開嘅一定係鬼
推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞